Vil ha Slagsvold Vedum (Sp) som beredskapsminister

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør bli statsråd i et nyopprettet beredskapsdepartement, mener generalsekretæren i Redningsselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter riksrevisjonens kritikk av beredskapsarbeidet etter 22. juli-angrepet, mener Redningsselskapet at Norge trenger et eget beredskapsdepartement.

Tirsdag lanserte generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet like godt ideen om Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum som beredskapsminister.

– Jeg ivrer for at beredskapen skal få sin egen minister, sin egen stemme rundt kongens bord, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet, mens hun tar med seg Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum på tur med redningsskøyta Mjøsvekteren på Norges største innsjø.

– Det får vi ta med som et veldig godt innspill. Jeg har sagt at vi ønsker å ha en beredskapskommisjon, men vi har ikke tatt stilling til akkurat departementsstruktur, svarer Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Partilederen tror man må bruke mer tid på beredskap framover, og er opptatt av å sørge for at Norge har en grunnleggende beredskap.

– Vi ønsker å ha en total gjennomgang av beredskapen. Riksrevisjonen hadde veldig krass kritikk, sier Slagsvold Vedum.

Sp-lederen røper båtuhell på Mjøsa

Sp-lederen storkoser seg bak ratt og gasspaker på redningsskøyta. Med 800 hestekrefter på hekken glir den lett opp i plan.

– Dette er en veldig trivelig start på valgkampen, sier Slagsvold Vedum, og fortsetter:

– For meg er jo det å være på Mjøsa ferie. Og det å vite at det er en god beredskap på Mjøsa, gir jo en trygghetsfølelse for oss som bruker Mjøsa mye.

Han røper at han selv har vært utsatt for båtuhell på Mjøsa, som følge av at han i ungdommen likte å skru på motoren i båten sin. En gang virket ikke reversen da han skulle imponere en dame med heftig manøvrering i havnebassenget i Hamar.

– Jeg kjørte oppå slippen der, og det var mens Skibladner lå inne. Hu skreik og publikum lo, ler han.

En annen gang stoppet motoren midtfjords sent på kvelden.

– Heldigvis var Skibladner ute på chartertur, jeg fikk blinket med lommelykta og ble plukket opp.

Vil ha bedre samarbeid om beredskap

Generalsekretæren ønsker seg en beredskapsminister som fokuserer på samarbeid mellom etatene, spesielt etter riksrevisjonens rapport som retter sterk kritikk mot beredskapsarbeidet som er gjort etter 22. juli-angrepet.

I tillegg mener hun Redningsselskapet ikke blir tatt nok på alvor av de statlige etatene.

– Vi er ikke fornøyd med at vi ikke er blitt en god nok part i beredskapen, og at vi ikke har fått til samhandlingen godt nok alle steder langs kysten, sier Rikke Lind.

– Og for å få til det må man også ha et departement og en statsråd, og et direktorat og myndigheter som sier at samhandling er viktig. Der har vi fortsatt et stykke vei å gå i Norge.

Tror på ren Sp-Ap-regjering

På de beste meningsmålingene i år, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet fått nok mandater til å danne regjering alene, uten SV og Krf.

– Hvis du havner i regjering; hvilken ministerpost kunne du tenke deg?

– Det er egentlig ikke det viktigste, for vi er et lag, men det at vi i Senterpartiet ønsker å ta et større ansvar også for beredskapsområdet, er det ingen tvil om, sier Slagsvold Vedum.

– Men du må jo ha tenkt?

– Jo, men noen ganger er det lurt å tenke og gjennomtenke litt. Det er politikken som skal være det viktigste.

– Vil du ikke ha med KrF?

– Der har det vært mer tvil enn tro i det siste, og da får de få lov til å tvile, og så er vi tydelige på hva vi ønsker, vi ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-regjering, så får de andre være tydelige på hva de vil.