Arne Utvik (t.h.) har brukt mye penger på satsingen til Avaldsnes, blant annet da han ansatte Tom Nordlie (t.v.) som trener i 2014. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Arne Utvik (t.h.) har brukt mye penger på satsingen til Avaldsnes, blant annet da han ansatte Tom Nordlie (t.v.) som trener i 2014. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Mange i kvinnefotballen sutrer for mye

Avaldsnes-investor er klokkeklar på at norske klubber selv må ta grep dersom de skal henge med på utviklingen som skyter fart i Europa.

Han har spyttet inn rundt 20 millioner kroner til Avaldsnes' knallharde satsing i Toppserien de siste årene. Investor og styreleder i klubben, Arne Utvik, føler seg litt alene som kvinnefotballforkjemper i Norge.

– Jeg synes det er rart ikke flere har sett det potensialet i kvinnefotball som jeg har sett. Det burde kanskje vært flere, men sånn er det, sier Utvik.

Satsingen skyter fart i Europa

Det er flere og flere av Europas største klubber som satser på både herre- og kvinnelag. Det brukes stadig mer penger i kvinnefotballen, som igjen fører til at andelen heltidsproffe øker. Men i Toppserien i Norge er det svært få som lever av å spille fotball.

– Vi henger etter de største klubbene i Europa, og det vil bli vanskeligere og vanskeligere for norske lag å hevde seg i Europa, hvis denne utviklingen fortsetter, sier Utvik.

Investoren er ikke i tvil om at det er begrenset økonomi som begrenser satsingen i Norge.

– Vi kommer, som vanlig, til det evigvarende pengespørsmålet. Skal vi henge med på utviklingen må økonomien i norske klubber bedres. Klubbene må ha råd til heltidsprofesjonelle spillere. Ellers blir det ganske umulig.

– Må slutte og syte

Utvik mener klubbene i Toppserien selv må ta ansvar, ikke tigge penger fra Norges Fotballforbund (NFF).

– Mange i kvinnefotballen sutrer litt for mye. Selvfølgelig kunne vi ønsket oss mer støtte fra Norges Fotballforbund, men NFF skal jo hente pengene en plass de og. Først og fremst må klubbene gjøre noe selv, eller så er det helt umulig.

Han skisserer et samarbeid mellom kvinne- og herreklubber som den enkleste, raskeste måten å bedre økonomien på kvinnesiden.

– Jeg tror kvinnesiden selv må selge seg inn til herreklubbene, og forklare hvilket potensiale som finnes på markeds- og sponsorsiden. Det er ikke snakk om å ta pengene til herreklubbene. Det er snakk om å øke økonomien til både kvinne- og herresiden, sier Utvik og tillegger:

– Man skal ikke glemme at halvparten av Norges befolkning er kvinner. Brorparten av dem som tar høyere utdanning er kvinner, det vil si at i fremtiden vil kanskje flesteparten av de som styrer pengesekken til sponsorene, være kvinner. De klubbene som tar tak i dette først, og starter et samarbeid på en ordentlig måte, tror jeg blir en vinner i Norge. Da vil også sjansen for å hevde seg i Europa øke.

I samtaler med FK Haugesund

Utvik og Avaldsnes har vært i dialog med FK Haugesund om et fremtidig samarbeid, uten at det har blitt noe av ennå.

– Det er ikke gjort over natta, men jeg er ganske sikker på at det kommer en dag. Jeg håper FKH og Avaldsnes blir de første som gjør dette skikkelig.

Utvik ser, tross alt, positivt på framtiden til de norske klubbene.

– Statusen til kvinnefotball i Norge er økende, men ikke god nok ennå. Økonomien blir helt sikkert bedre i årene framover. Jeg håper at noen av klubbene er under vingene til herreklubbene om noen år.