Ny sur andreplass for Edvald: – Jeg kunne ikke spurtet fortere

Edvald Boasson Hagen endte på en ny sur andreplass etter å ha tapt spurten mot australske Michael Matthews.

Se avslutningen og intervju med Edvald i videovinduet over!

Edvald Boasson Hagen satt våkent med fremme da sidevinden skapte full kaos på den kuperte 16. etappen. I en liten gruppe ble det til slutt et oppgjør mellom Boasson Hagen og en håndfull andre spurtere.

I spurten ble imidlertid Michael Matthews for sterk igjen. Nordmannen ble sittende litt for langt bak da spurten startet, og måtte manøvrere seg mellom ryttere i spurten. Han hadde desidert størst fart på oppløpet, men rakk akkurat ikke frem. Dermed ble det en ny andreplass for Boasson Hagen. John Degenkolb fikk tredje.

– Sjansene blir færre fremover

– Jeg havnet litt langt bak i det siste strekket. Det var en bra spurt. Jeg vet ikke hvor jeg endte til slutt, sa Edvald til TV 2 like etter målgang.

Nok en gang var det så jevnt at juryen ventet med å komme med en avgjørelse.

– Nå tør jeg ikke å håpe, tror dessverre ikke det gikk. Det var svært nært, sa Boasson Hagen i målområdet.

Da det ble klart at Boasson Hagen måtte se seg slått på målstreken kunne han ikke skjule sin skuffelse.

– Nei, jeg har vært i denne situasjonen før. Jeg havnet litt langt bak på slutten. Jeg kom bra i siste svingen og visste at jeg var i god posisjon. Jeg kunne ikke tatt spurten fortere, og jeg er glad jeg ikke trynet. Det var en kjempejobb av hele laget å få meg frem. Jeg var i bra posisjon, og hadde en bra spurt og størst fart på oppløpet. Jeg måtte jakte og prøve å ta ham, men det gikk ikke og det er synd. Jeg følte det var nærmere nå enn forrige gang, oppsummerte han.

Han tar nå med seg det positive videre.

– Det var bra at jeg var med der mot slutten. Sjansene blir færre fremover, men jeg er i hvert fall oppe der. Det ble en kamp i siste sving, men det er sånn som skjer. Jeg satt foran i hele dag og gjorde en bra jobb sammen med laget. Det var mye vind og jeg hadde ikke problemer med å sette meg i front, sa han.

– Bobler du over av raseri nå?

– Jeg vil ikke si det, men jeg skulle absolutt hatt en seier, slo han fast.

– Vi forventet mer av Kristoff

Det ble en høydramatisk etappe, og som ventet ga sidevinden store utslag på resultatlisten.

Alexander Kristoff endte i en gruppe sammen med blant andre sammenlagtfavoritt Dan Martin, som kom i mål snaue 50 sekunder bak vinneren og den gule trøyen.

– Jeg visste at det var sidevind, men det var en bakke rett før og jeg klarer ikke å sitte med de beste opp bakken, og glir tilbake, sa nordmannen til TV 2.

– Så det var egentlig ikke sidevinden som var problemet, men bakkene. Det er litt skuffende, fordi jeg følte meg egentlig bra i dag. At jeg ikke klarte å sitte litt bedre med opp på toppen der, er drit, sa Kristoff til TV 2.

– Var dette din største sjanse for etappeseier?

– Ja, jeg føler at dette var en «wasted opportunity». Jeg satt egentlig med Greipel, men han kom også bak splitten sammen med meg. Jeg burde egentlig vært lengre fremme, men det er lett å si i ettertid.

Katusha-sjefen Torsten Schmidt var tydelig skuffet etter målgang.

– Jeg vet ikke om det var posisjoneringen som sviktet eller noe annet. Vi forventet mer, sa Schmidt til TV 2.

Sidevindskjøring

Det ble som ventet kjørt steinhardt fra start av på tirsdagens etappe, og allerede på dagens første kategoriserte stigning falt en av storfavorittene til etappeseieren, Marcel Kittel, av.

Team Sunweb, laget til Michael Matthews, kjørte knallhardt i sidevinden og fikk splittet feltet. Det bidro til at Kittel, med fem etappeseire i årets Tour de France, aldri klarte å komme opp igjen til hovedfeltet.

I Kittels gruppe satt også andre sterke spurtere som LottoNL-Jumbo-rytteren Dylan Groenewegen og Cofidis' franske urokråke Nacer Bouhanni. Bouhanni klarte imidlertid på imponerende vis å kjøre seg opp igjen da det gjenstod rundt 50 kilometer til mål.

Uten reelle konkurrenter tok Matthews også full pott i mellomspurten på etappen.

Dermed tok Michael Matthews innpå 50 poeng i kampen om den grønne trøyen og er nå bare 29 poeng bak Marcel Kittel:

– Den er innenfor rekkevidde, forhåpentligvis kan jeg fortsette å ta poeng. Dagen i dag ble bedre enn vi hadde drømt om. Å ta 20 poeng i mellomspurten, og 30 i avslutningen er surrealistisk, sa Matthews til TV 2 etter etappen.

Kittel tok det hele med knusende ro.

– Han kommer nærmere. Men det var mer eller mindre som forventet. Han tok full pott. Bra for ham, dårlig for meg kanskje, sa tyskeren etter etappen.

Endringer i sammendraget

Den forholdsvis flate etappen førte også til rokeringer i sammendraget. 12.-mann i sammendraget før dagens etappe, George Bennett, måtte stå av rittet på grunn av sykdom. LottoNL-Jumbo-rytteren havnet tidlig bakpå i sidevinden og lå flere minutter bak hovedfeltet da han valgte å bryte.

Dan Martin, Louis Meintjes og Alberto Contador var andre sammenlagtfavoritter som tapte verdifull tid i sammendraget, da de havnet på feil side av splitten i avslutningen på etappen. Martin og Meintjes kom i mål 51 sekunder bak lederen Chris Froome, mens Alberto Contador havnet hele 1:33 bak i mål.

– Vi visste at en splitt ville komme rundt femten kilometer før mål, ved en veldig viktig utforkjøring. Vi prøvde å ligge på hjulet til Sky, men klarte det ikke. Jeg tror Dan (Martin) tapte litt tid der. Det er skuffende selvsagt, sa Quick-Step Floors-rytteren Jack Bauer etter målgang.

Splitten førte til at både Mikel Landa og Simon Yates gikk forbi Dan Martin i sammendraget. Iren falt ned til en syvendeplass, mens Contador på sin side falt utenfor topp 10 og ned på en 11.-plass.