SKUTT OG DREPT: Justin Damond skulle gifte seg, men endte med å bli skutt av politiet i Minneapolis.
SKUTT OG DREPT: Justin Damond skulle gifte seg, men endte med å bli skutt av politiet i Minneapolis. Foto: Stephen Govel Photography

USA rystet av politidrap:

Politimannen som skjøt og drepte Justine (40): – Jeg tar det svært alvorlig

Forloveden til Justine Damond (40) er i dyp sorg etter at kvinnen han skulle gifte seg med ble skutt og drept av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA er nok en gang rystet av et angivelig uforståelig politidrap - denne gangen på en voksen, hvit kvinne.

Det var sent lørdag kveld at to politimenn rykket ut etter en nødsamtale om et mulig angrep.

Den som ringte inn nødmeldingen var australske yogalæreren Justine Damond, som trolig ønsket å varsle politiet om at en kvinne ble angrepet i nærheten av der hun oppholdt seg.

Bare minutter senere meldte politibetjentene inn at en kvinne var skutt med dødelig utfall, skriver ABC News.

Ifølge det australske nyhetsnettstedet News døde Justine av et skuddsår i magen.

Knust forlovede

Den drepte var Justine, og hendelsen har skapt sterke reaksjoner. Tilbake står hennes forlovede Don Damond - desperat etter å få svar på hvorfor hans kommende kone ble drept.

De to politimennene hadde ikke slått på kameraene de bærer på seg, og det finnes trolig ingen videoopptak av hendelsen.

Ifølge kilder med kunnskap om hendelsen, skal Damond ha hatt på seg pyjamas da hun nærmet seg politibilen. Australieren henvendte seg til sjåføren av bilen, da politimannen i passasjersetet skjøt henne gjennom bildøra.

Justines forlovede sier ifølge amerikanske medier at Justine ringte for å varsle om det hun trodde var et pågående seksuelt overgrep i nærheten.

KREVER SVAR: Don Damond (t.h) og hans sønn Zach Damond sammen med venner og familie under en pressekonferanse om drapet på Justine Damond mandag. Foto: Elizabeth Flores/Star Tribune via AP)
KREVER SVAR: Don Damond (t.h) og hans sønn Zach Damond sammen med venner og familie under en pressekonferanse om drapet på Justine Damond mandag. Foto: Elizabeth Flores/Star Tribune via AP)

– Hun berørte alle med sitt kjærlige og generøse hjerte. Våre liv er for alltid endret som et resultat av at vi kjente henne. Vi er desperate for informasjon. Å kunne kartlegge Justines siste minutter før drapet, vil kunne bli en liten trøst mens vi sørger over denne tragedien, sa Damond på en pressekonferanse, ifølge ABC News.

Politisjef: – Et tragisk dødsfall

Politimesteren i Minneapolis kaller i en uttalelse skytingen et tragisk dødsfall, men det er svært få opplysninger om hva som førte til at kvinnen som ringte politiet ble drept.

– Jeg vil uttrykke min forståelse for smerten og frustrasjonen familien og lokalsamfunnet har, skriver politimester Janeé Harteau.

– Jeg ønsker også å forsikre dere om at jeg forstår hvorfor så mange har så mange spørsmål på det nåværende tidspunkt. Jeg har mange av de samme spørsmålene og det er derfor vi umiddelbart ba om en ekstern og uavhengig gransking av politimannen som var involvert i skytingen, fortsetter politisjefen.

Damonds kommende stesønn, 22 år gamle Zach Damond, sa i en live video på Facebook at han var knust over tapet av moren og krever svar på hva som gikk galt.

MINNES DEN DREPTE: Megan O'Leary var en av mange som gav Justine Damond en siste hilsen på et fortau ved åstedet for politiskytingen lørdag. Foto: Elizabeth Flores/Star Tribune via AP
MINNES DEN DREPTE: Megan O'Leary var en av mange som gav Justine Damond en siste hilsen på et fortau ved åstedet for politiskytingen lørdag. Foto: Elizabeth Flores/Star Tribune via AP

– Min mor er død fordi en politibetjent skjøt henne av årsaker jeg ikke kjenner til. Og jeg krever svar. Hvis noen kan bidra, ring til politiet og krev svar. JEg er så lei av all volden, sier den drepte kvinnens sønn, ifølge amerikanske medier.

Politimann: Tar det svært alvorlig

Politimannen som avfyrte det dødelige skuddet skal være Mohamed Noor, som sluttet seg til politiet i Minneapolis for bare to år siden.

Han skal ha sittet i passasjersetet i politibilen da han avfyrte skuddet som traff Damond, ifølge lokale medier.

Hans advokat Tom Plunkett skriver i en uttalelse at Noor tok skytingen og følgene den fikk for Damonds familie svært alvorlig.

– Han tar dette svært alvorlig, for for ham var det å bli politi et kall. Han ble politimann for å tjene samfunnet og beskytte mennesker, skriver advokaten.

Noor er suspendert mens etterforskningen pågår.