Med brask og bram fikk Tony Kok sin egen introduksjonsvideo på YouTube da han ble ansatt. Det gikk ikke så bra.
Med brask og bram fikk Tony Kok sin egen introduksjonsvideo på YouTube da han ble ansatt. Det gikk ikke så bra. Foto: PSVs introduksjonsvideo/YouTube.

«FIFA»-spiller sparket etter påstått sexisme og homohets

PSV med blemme da de ansatte ny FIFA-spiller til å representere klubben.

Det har nå blitt mer og mer vanlig at toppklubber ansetter folk til å representere dem i det populære fotballspillet «FIFA».

Her hjemme i Norge er det for eksempel 15 år gamle Alexander Helle Sivertsen som representerer fotballklubben Viking når han spiller det populære spillet.

Dette er kanskje et enda større fenomen utenfor Norges dører. Klubber i England, Tyskland og Nederland har ansatt egne FIFA-spillere til å jobbe for dem.

Nyansettelse
En av disse var Tony Kok (22).

Med brask og bram fikk han sin egen trailer på YouTube, men i dette tilfellet skulle det ikke gå lang tid før det skar seg, skriver Kotaku.

Kort tid etter ansettelsen ble det som skal være flere gamle uttalelser fra Kok spredt på nettet. Tilbake i 2013 skal han blant annet ha kommet med flere nedsettende og sexsistiske uttalelser mot kvinner, og kalt motstanderfans for «homo».

Avsluttet kontrakten
Dette falt ikke i god jord hos den nederlandske storklubben, som valgte å avslutte kontrakten med 22-åringen, som de har lagt ut en pressemelding om her. Klubben beklager blant annet dårlig research.

– Oppførselen som Kok har vist online er så lantg fra kjerneverdiene til PSV, at det å fortsette samarbeidet er umulig. Dette var en håpløs og pinlig situasjon for han og oss, sier klubbens generalsekretær Toon Gerbrands til den nederlandske avisen Omroep Brabant.

Kok selv har ikke uttalt seg etter dette, men teamet hans var ikke like fornøyd. Koks støtteapparat har uttalt til Algemeen Dagblad at «dette er en del av en svertekampanje mot ham».

VM i FIFA
PSV forteller at de uansett skal fortsette å satse på såkalt esport. Spesielt FIFA er stort innenfor den bransjen. Da VM i FIFA ble arrangert, deltok over 2,3 millioner spillere verden over via nettet.

Kun 32 spillere fikk delta i finalespillet i New York.

Siden 2010 er turneringen blitt anerkjent av Guinness' rekordbok som verdens største online spillturnering.

Finalen ble avgjort over to kamper, der den første ble spilt på PlayStation 4 og den andre på Xbox One.

Til slutt var det danske Mohamad Al-Bacha (17) som stakk av med seieren. Dansken slo tirsdag engelskmannen Sean Allen i finalen, og vant 20.000 amerikanske dollar – rundt 163.000 kroner.