Bildene som TV 2 har fått tilgang til fra Forsvarets operative hovedkvarter, er tatt et sted i Norskehavet.

Den 173 meter lange ubåten «Dmitrij Donskoj» er på vei til St. Petersburg for å delta i feiringen av den russiske marinens dag i byen Kronstadt på øya Kotlin utenfor St. Petersburg.

Sammen med den atomdrevne slagkrysseren «Piotr Velikij» («Peter den store») forlot verdens største ubåt Severomorsk i Murmansk mandag, melder The Independent Barents Observer.

Tirsdag befant fartøyene seg utenfor Helgeland.

– Vi følger fartøyene, slik vi gjør med alle fartøyer. Vi har ingen grunn til å være bekymret for atomreaktorene om bord, sier talskvinne ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), major Elisabeth Eikeland.

Til NTB sier hun at den russiske marinen har helgardert seg med et tredje fartøy, et støttefartøy.

I slutten av mai ble det spekulert i når fartøyene fra den russiske Nordflåten skulle sette kursen mot marineparaden i Østersjøen, og mandag offentliggjorde det russiske forsvarsdepartementet bilder og video fra utfarten i en pressemelding.

Den gigantiske ubåten var opprinnelig utrustet med 20 missiler og opptil 200 atomstridshoder, og tilhører Typhoon-klassen som er kjent for å være blant de stilleste i neddykket tilstand. Ubåten som Illustrert Vitenskap omtaler som verdens største, spilte en sentral rolle i filmen «Jakten på Rød Oktober».

For første gang skal en så stor atomubåt gjeste Østersjøen. Etter ferden langs norskekysten skal «Dmitrij Donskoj» videre inn mot Skagerrak.

Skal gjennom Storebælt

En video som den russiske marinen har offentliggjort viser da den 173 meter lange ubåten forlot Severomorsk i Murmansk mandag.
En video som den russiske marinen har offentliggjort viser da den 173 meter lange ubåten forlot Severomorsk i Murmansk mandag. Foto: mil.ru

Siden passasjen gjennom Storebælt og Fyn skal benyttes i fredelig ærend, kan ubåten ikke være neddykket eller gjøre opphold, ifølge det danske forsvaret. Men størrelsen på fartøyet bidrar ifølge Barents Observer også til at ubåten er nødt til å seile i overflatestilling gjennom Storebælt før den entrer Østersjøen.

Dansk TV 2 omtaler ubåten som «historiens farligste dommedagsmaskin».

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona sier til TV 2 at det er en lang rekke risikofaktorer ved atomubåtens seilas:

– Dette er en veldig gammel ubåt som er bygd på slutten av 1970-tallet. Den drives av to kjernefysiske reaktorer, og er en kilde for relativt mye radioaktivitet, sier Bøhmer til TV 2.

Bøhmer, som er daglig leder for miljøstiftelsen Bellona, peker på at russiske ubåter tidligere har vært rammet av branner og ulykker.

Den atomdrevne slagkrysseren «Piotr Velikij» («Peter den store») seiler sammen med verdens største ubåt langs norskekysten.
Den atomdrevne slagkrysseren «Piotr Velikij» («Peter den store») seiler sammen med verdens største ubåt langs norskekysten. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter

Han frykter at de gamle reaktorene i ubåten vil bli presset hardt fordi det kan gå prestisje i å rekke frem i tide, ettersom president Vladimir Putin skal overvære feiringen 29. juli.

– Jeg er dypt bekymret for sikkerheten om bord i denne dommedagsmaskinen, sier Bøhmer til The Independent Barents Observer og viser til at reaktorene ble designet i 1970 og de to i Dmitrij Donskoj bestilt i 1981.

Ikke siden Sovjetunionens sammenbrudd har den 172,8 meter lange ubåten vært på et så langt tokt.

– Størrelsen gjør at den må gå i overflatestilling gjennom Storebælt. Det er dessuten spesielle saltforhold i Østersjøen, og grunt farvann der, sier Bøhmer til TV 2.

Forsvaret: – Ikke atomvåpen om bord

Siden 2003 har «Dmitrij Donskoj» vært brukt som en testplattform for den russiske marinen. 14 langtrekkende atomraketter av typen Bulava er skutt opp fra ubåten, og en av prøveoppskytingene forårsaket i 2009 et merkelig lysfenomen over hele Nord-Norge.

FOH-talskvinne Elisabeth Eikeland sier at ubåten i henhold til internasjonale regler ikke har atomvåpen ombord.

– Det er ikke noe mer dramatikk i dette enn at ubåten må langs norskekysten på sin vei til St. Petersburg via en pitstop i Kronstad, sier Eikeland til TV 2.

Atomubåten «Dmitrij Donskoj» og den atomdrevne slagkrysseren «Piotr Velikij» er tirsdag på vei langs norskekysten.
Atomubåten «Dmitrij Donskoj» og den atomdrevne slagkrysseren «Piotr Velikij» er tirsdag på vei langs norskekysten. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter