TV 2s ekspert stiller spørsmål ved spillernes form

– Det er ikke noe problem. Den fysiske formen er tipp topp, kontrer landslagssjef Martin Sjögren.

Se oversikt over alle EM-kampene her!

Det norske landslaget fikk alt annet enn en drømmeåpning på EM, da vertsnasjonen ble for sterke og vant 1-0 i Utrecht søndag.

Se høydepunktene i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra delt rettighetshaver NRK!

Spesielt utover i 2. omgang ble de norske jentene løpende mer og mer imellom, og etter kampslutt stilte TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen spørsmål ved den fysiske formen til spillerne.

– Jeg synes det er bekymringsverdig at vi ser såpass slitne ut som vi gjør i 2. omgang. Det er også noen spillere som tøyer og får krampe i det 70. minutt, og dette er den første kampen i et mesterskap.

– Selv om det er skadeproblematikk og de har vært ute en stund, så er de jo klare for et mesterskap. Og da må vi jo ha folk som er klare for det. De skal jo spille flere kamper, og forhåpentligvis helt fram, sa Gulbrandsen søndag.

Sjögren: – Den fysiske formen på spillerne er tipp, topp
Landslagssjef Martin Sjögren kontrer, og bedyrer at han er langt ifra bekymret for formen til spillerne forut for det som forhåpentligvis blir et langt mesterskap med mange kamper.

– Nei. Det er jeg ikke. Maria Thorisdottir var vel den eneste som fikk krampe, og med den innsatsen hun la ned og de meterne hun la ned er det greit. Den fysiske formen på spillerne er tipp, topp. Det er ikke noe problem. Det var nok mer kampbildet som gjorde at vi ble slitne, sa landslagssjefen til TV 2.

Kapteinen beklaget: – Vi må legge oss flate. Det er ikke godt nok
Landslagskaptein Maren Mjelde var enig i at prestasjonen var for dårlig av det norske laget, men hevder formen i laget er god og at det heller var motstandernes overlegenhet som gjorde dem slitne.

– Vi må legge oss flate. Dette er ikke godt nok i det hele tatt. Vi vet at vi kan bedre. Jeg vet ikke om folk blir tatt litt av øyeblikket i dag og om det er for høye skuldre utpå der, men vi må opp en del hakk. Det må vi.

– Dere virker slitne utover i oppgjøret. Gjør Nederland ting litt for fort for dere, eller er dere litt dårlig trent?

SKUFFEDE NORSKE JENTER: Nora Holstad, Maria Thorisdottir og Elise Hove Thorsnes var blant dem som deppet etter kampslutt.
SKUFFEDE NORSKE JENTER: Nora Holstad, Maria Thorisdottir og Elise Hove Thorsnes var blant dem som deppet etter kampslutt. Foto: Roald, Berit (NTB/Scanpix)

– Nei. Det er vi ikke. Vi er ikke dårlig trent. Det som skjer er at vi har veldig mye balltap, og de kontrer så det synger etter. Da blir laget vårt veldig langt, og vi blir løpende etter dem hele kampen. Da blir det til slutt tungt når du ikke har ball og ikke føler at du er på vei inn i kampen en gang, sa Mjelde til TV 2.

Thorisdottir imponerte i ny gammel rolle
Sjögren gjorde store endringer i midtbaneleddet i løpet av oppgjøret, og det var til slutt ingen av de fire som startet oppgjøret i leddet som avsluttet samme sted. Både Frida Maanum, Ingrid Schjelderup og Kristine Minde ble byttet ut, mens Maren Mjelde byttet posisjon med Maria Thorisdottir i avslutningen. Thorisdottir får skryt av Gulbrandsen.

– Det er kanskje ingen som utpeker seg helt med tanke på den sjefsrollen på midtbanen, men Maria Thorisdottir gjorde det veldig bra på midten i sin første kamp som hun starter der. Jeg synes hun gjør en bra match, men så blir hun flyttet ned som stopper. Det blir en del rullering, og det å skape relasjoner mellom hverandre er et viktig poeng etter hvert. Det blir spennende å se hva man velger å gjøre nå. Men det er viktig at man har ting på plass. Man må gjøre jobben før man kan begynne finspillet, sa Gulbrandsen.

Thorisdottir, som har vært ute med skade i lang tid, og som spilte sin første kamp som midtbanespiller på to år, var også selv fornøyd med prestasjonen, men bekreftet at det var meget slitne bein utover i oppgjøret.

– Jeg synes jeg gjorde en god kamp på midtbane, og er fornøyd med egen innsats der. Jeg synes 1. omgang var veldig grei, men i 2. omgang har vi altfor store avstander i laget og vi treffer ikke på pasningene. Det var en tung 2. omgang, og for min del så spilte jeg på midtbanen i dag, og det er en tyngre posisjon enn midtstopper. Jeg fikk krampe på grunn av det. Det var tungt. Det er mye mer løping der enn som midtstopper, sa Thorisdottir.

Isaksen spilte med skade: – Gjør så godt jeg kan
Blant dem som kom innpå i et etter hvert utslitt midtbaneledd var Ingvild Isaksen, men terrieren har som kjent slitt med en hælskade, og klarte aldri å prege oppgjøret etter sitt innhopp.

– Isaksen kommer inn og halter, så jeg synes det er litt bekymringsverdig at vi har såpass mange som det virker som om blir fort slitne, sa TV 2-ekspert Gulbrandsen etter kamp.

Isaksen selv bekreftet at hun hadde smerter i foten mens hun spilte, men at det ikke var verre enn forventet.

– Jeg kjenner før jeg skal innpå at den ikke er god. Jeg prøvde lokalbedøvelse i dag, men enten så har vi ikke klart å finne det punktet som gjør vondt ellers så går det ikke. Det fungerte ikke i dag. Det var jo synd, men jeg kommer meg gjennom.

– Jeg har gitt beskjed om at jeg er som jeg er akkurat nå, og hvis de mener at jeg er det beste byttet så skal de bytte meg inn. Hvis ikke, er det greit at jeg sitter på benken. Når de da bytter meg inn, er det fordi de har behov for meg, og da går jeg utpå og prøver å gjøre så godt jeg kan, sa Stabæk-spilleren.

Graham Hansen: – Det gjør vondt, for jeg vet at laget kan bedre
Helt på topp ble det også en tung dag for begge de to norske superstjernene, og verken Caroline Graham Hansen eller Ada Stolsmo Hegerberg la noe imellom etter kampslutt.

– I 2. omgang er det rett og slett for dårlig. Det gjør veldig vondt, for jeg vet at dette laget kan veldig mye bedre. 2. omgang synes jeg ikke vi skal være bekjent av. Vi henger rett og slett ikke sammen i lagdelene, og da blir det veldig vanskelig. Vi visste at Nederland var gode, men jeg føler at vi spiller en dårligere kamp enn hva man kan forvente av oss. Da blir det overkjøring på dette nivået her, sa Graham Hansen.

– Vi fortjener ikke mer enn null poeng i dag. Vi blir lengre og lengre i avstandene, og vi klarer ikke å samle oss. Det er jo et faktum at vi ikke klarer å holde nok på ballen også. Vi klarer ikke å skape mer enn to-tre pasninger før det blir brudd. Da blir vi spilt lave, og vi klarte aldri å komme oss opp igjen, sa Hegerberg.

Gulbrandsen savner gløden og lidenskapen hos Hegerberg
TV 2-ekspert Gulbrandsen etterlyser gløden som har vært ett av kjennemerkene til Lyon-stjernen de siste årene.

– Ada er en kjempegod spiller, men i dag får vi kanskje ikke helt det vi forventer av henne. Men det er en vanskelig kamp for henne å prestere i. Jeg synes det manglet litt av den gløden og lidenskapen som Ada, og den håper jeg vi får se i neste kamp, for det smitter over på de andre.

– Det stilles store forventninger til våre to angrepsstjerner, og de skaper noen sjanser i dag, men forventer vi oss egentlig mer av dem også i det defensive arbeidet?

– Norges suksesskriterie har vært at hele laget jobber for hverandre til enhver tid, og er du nede i forsvar så må alle bidra. I dag er det vanskelig å se hva som er planen med tanke på presset. Det blir et litt stort gap mellom de to spissene og resten av midtbanen. Det er vanskelig å si nå om man skulle ha flyttet etter resten av laget eller om det er de som burde kommet lavere, men man må få det på plass og jobbe sammen som en enhet hvis man skal ha en sjanse. Det er helt avgjørende. Hvis Norge skal gjøre det bra, må man jobbe sammen. Vi må se om vi klarer det med den formasjonen vi har nå, sa Gulbrandsen.