Caroline Graham Hansen i EM-åpningen mot Nederland. Foto: AFP PHOTO / ANP / Vincent JANNINK / Netherlands OUT
Caroline Graham Hansen i EM-åpningen mot Nederland. Foto: AFP PHOTO / ANP / Vincent JANNINK / Netherlands OUT Foto: Vincent Jannnk

– Det er veldig rørende

Instagram-innlegget til Mats Møller Dæhli har fått stor oppmerksomhet. Nå takker Caroline Graham Hansen for støtten.

I et flammende innlegg på Instagram beskriver Mats Møller Dæhli hvordan han har opplevd det han beskriver som «ekle holdninger» til kvinnefotball.

Nå takker barndomsvenninnen og landslagstjernen Caroline Graham Hansen for støtten.

– Det er veldig stort av Mats. Han har alltid vært en stor støttespiller, en som alltid har hatt stor respekt for oss. Det er veldig rørende at han går ut i media og viser de holdningene han gjør. Vi må bare takke. Det er ikke mange herrespillere i Norge eller i verden som viser den respekten han gjør. Vi kjemper en kamp hver dag for å bli akseptert, sier Graham Hansen til TV 2.

– Det preger meg fortsatt
Innlegget har i skrivende stund fått over 4100 likes. Mats Møller Dæhli dro til England som 15-åring, der han spilte for Manchester United i tre år. Han beskriver en machokultur han mislikte sterkt.

Mats Møller Dæhli før U21EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sveits på Marienlyst stadion.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Mats Møller Dæhli før U21EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sveits på Marienlyst stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag. Jeg tror mye er blitt annerledes i den tradisjonelle engelske fotballkulturen i løpet av de siste årene, for jeg ser mange tegn til at store klubber tar jenter og fotball på et helt annet alvor nå, men i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits, skriver landslagsspilleren.

Da jeg var 15 år gammel flyttet jeg til Manchester, hvor jeg spilte for Manchester United i tre år. Der møtte jeg en machokultur og en garbedrobekultur som var ny og uvant, og som har preget meg siden. «Don’t show you are cold» fikk jeg beskjed om på benken, iført shorts og T-skjorte i minusgrader. Det var bare ett eksempel på hvordan de ønsket å herde oss til å bli det de mente var «real men». Og mye av det var bra. Jeg trengte å bli herdet, for du kan ikke synes synd på deg selv hvis du skal lykkes i fotballen, og slik er jeg glad for at jeg gikk den veien jeg gikk. Men hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag. Jeg tror mye er blitt annerledes i den tradisjonelle engelske fotballkulturen i løpet av de siste årene, for jeg ser mange tegn til at store klubber tar jenter og fotball på et helt annet alvor nå, men i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel generell holdning til hva kvinner skulle være og skulle gjøre, som var totalt dominerende. Jeg vet ikke om de tenkte over det selv, sannsynligvis ikke, men det fikk meg til å tenke. For jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn. Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for moro skyld. Sammen med holdningene jeg møtte i England for en del år siden, er det en påminnelse om at likestillingen kanskje ikke er kommet langt likevel. Ja, jeg tror vi har kommet lenger i Norge, men hvis alle ser seg selv i speilet, så tror jeg mange av oss vil finne ut at de kan bedre. Jeg sier ikke at alle må se på, men jeg synes vi skal støtte jentene våre hundre prosent, og det starter med oss menn. Heia Norge og lykke til i EM!

Et innlegg delt av Mats Møller Dæhli (@matsdaehli95)

– Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel generell holdning til hva kvinner skulle være og skulle gjøre, som var totalt dominerende. Jeg vet ikke om de tenkte over det selv, sannsynligvis ikke, men det fikk meg til å tenke, skriver nordmannen.

– Det starter med oss menn
Mats Møller Dæhli har vokst opp og spilt sammen med Caroline Graham Hansen i barndomsklubben Lyn.

– Jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn.

– Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for moro skyld. Sammen med holdningene jeg møtte i England for en del år siden, er det en påminnelse om at likestillingen kanskje ikke er kommet langt likevel.

Møller Dæhli spiller i tyske Freiburg, men har denne sesongen vært utlånt til St. Pauli i 2. Bundesliga.

– Ja, jeg tror vi har kommet lenger i Norge, men hvis alle ser seg selv i speilet, så tror jeg mange av oss vil finne ut at de kan bedre. Jeg sier ikke at alle må se på, men jeg synes vi skal støtte jentene våre hundre prosent, og det starter med oss menn.

– Det er vondt at det ikke er kommet lenger
Caroline Graham Hansen har naturlig nok fått med seg innlegget, og hun er dypt takknemlig overfor Dæhli.

– Du ser her i dag hvor mange nederlendere som stiller opp. Det er vondt at det ikke er kommet lenger enn det er i Norge. Det hjelper at personligheter som Mads velger å gjøre det på den måten, sier Graham Hansen til TV 2.

Det var fullt hus med nesten 24.000 tilskuere da fotballjentene åpnet EM mot vertsnasjonen Nederland.

– Vi får ikke gjort annet enn å prøve å prestere. Vi må overbevise det norske folk. Vinner man, får man folk med seg. Taper man, så er det ikke så interessant, sier Wolfsburg-spilleren.

Det endte med 0-1-tap mot Nederland. Nå er Norge avhengig av å plukke poeng i de to siste kampene mot Belgia og Danmark.

20/7: Norge – Belgia (TV 2)

24/7: Norge – Danmark (TV 2)