Slik er guidekrigen i Oslo

Gratis guidede turer er blitt en hit både her til lands og i utenlandske storbyer. Oslo Guideforening er bekymret både for kvaliteten på og arbeidsforholdene til gratis-guidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er noen hektiske minutter på Oslo Sentralstasjon for autorisert turistguide Mari Nymoen Kaasa. Bergenstoget, med en gruppe på rundt 80 cruiseturister kommer inn på annet spor enn forventet.

De skal på en tre timers busstur med Mari, som har gått nesten ni måneder på guidekurs med avsluttende eksamen.

– Man har en skriftelig eksamen, en muntlig eksamen og en så har man buss-eksamen også, forteller Mari Nymoen Kaasa, som er styremedlem i Oslo Guideforening.

Bekymret

Foreningen er bekymret for gratisformen for guiding som tilbys gjennom Free Tours of Oslo, en nettside.

Samtidig på Jernbanetorget i Oslo starter Irina Bleva fra Latvia dagens tur med Free Tour of Oslo. En gratistur du finner på nettet.

Hun har vært i Norge i fire-fem år, er masterstudent og har lest seg opp på biblioteket for å være turguide. Hun forteller at de i tillegg til informasjoner om severdigheter, også gir praktisk informasjon, som hvordan du kommer deg til flyplassen, hvordan kollektivtransporten fungerer eller hvilke tilbud som finnes i ulike bydeler.

Et tjuetalls turister fra en rekke land deltar på dagens tur. Mange av de som jobber som amatørguider er utenlandske studenter, og guidingen foregår på engelsk.

Frykter feilinfo

Oslo Guideforening mener amatør-turguidene feilinformerer turistene, og ifølge VårtOslo er foreningen svært misfornøyd med at VisitOslo informerer om tilbudet på sine nettsider.

– Jeg møter proffesjonelle turguider underveis noen ganger. Jeg synes virkelig vi utfyller hverandre svært godt. Vi åpner nye muligheter for de som ønsker en gratis tur, vi har mange ryggsekkturister. Disse turistene kan kanskje ikke har råd til å ta noen av de tradisjonelle turene, sier Irina.

– Man vet ikke hvor de har fått informasjonen sin fra, og vi vet dessverre at de forteller mye feil informasjon og det er sterkt beklagelig, sier Mari Nymoen Kaasa. Denne type turer tilbys i en rekke storbyer og det er ofte studenter som er turguider. Guideforeningen er også bekymret for arbeidsforholdene til turguider som gir gratisturer. Amatørturistguidene tjener bare på turistenes tips.

– Hvordan lever de som driver med disse gratisturene? Det er jo ikke gratis å leve, sier Mari Nymoen Kaasa.

TV2 har tatt kontakt med Free Tours of Oslo for å få en kommentar fra de ansvarlige for turene, uten å få noe svar.