Kvinne i 50-årene omkom i båt-brann:

Havnet i propellen – omkom trolig som følge av av drukning

Det var en kvinne i 50-årene som omkom i båtbrannen i Oslofjorden lørdag kveld. Kvinnen skal ha havnet i propellen på båten da det brant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen skjedde ved Hvitsten i Oslofjorden lørdag.

Kvinnen var sammen med en mann i 60-årene da den 45 fot store båten begynte å brenne litt før klokken 18. Slik TV 2 forstår det, har kvinnen hoppet over bord, for deretter å havne mellom drevet og badeplattformen.

Dykkere ble sendt ned for å hente opp kvinnen fra båtens akterende. Ifølge politiet hadde hun synlige skader fra propellen da hun be funnet. Dødsårsaken var etter alt å dømme drukning, ifølge politiet.

Mannen om bord ble hentet uskadd opp av vannet.

Brannårsaken er ikke kjent, men den skal ha startet i båtens motor. Brannen var eksplosiv og varmen var tidvis så ekstrem at redningsmannskapet måtte trekke seg unna.

Nær relasjon
Klokka 19.36 lørdag kveld opplyste redningsmannskapene at kvinnen var blitt tatt opp av vannet og tatt hånd om av helsepersonell. En time senere ble hun erklært omkommet på stedet.

– Det var en nær relasjon mellom de to som var om bord i fritidsbåten, sier jourhavende jurist Kristine Kiær i Øst politidistrikt til NTB.

Hun vil ikke si hvor de kommer fra, bortsett fra at begge er norske.

En redningsskøyte, et Sea King redningshelikopter, dykkere og en brannbåt fra Oslo brann- og redningsetat bisto i redningsarbeidet.

Gransking
Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) vil be Havarikommisjonen om å granske brannen, sier redningsleder Eirik Valle ved HRS til NRK.

– Det er spesielt at folk blir sittende fast under en båt som er i brann, sier han.

– Vi har overlatt til politiet å klargjøre forløpet. Vi registrerer at båten var overtent, den brant opp og sank rett utenfor Hvitsten, legger han til.

NTB var søndag i kontakt med Havarikommisjonen, som opplyste at de trolig ikke kommer til å undersøke ulykken.

– Vi har ikke rukket å ta endelig stilling til dette, men vi vil sannsynligvis ikke ta saken, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonens sjøfartsavdeling til NTB.

Skal heves
Årsaken til at det begynte å brenne om bord i den 45 fot store plastbåten er ikke kjent.

Den lå mellom Hvitsten i Vestby og Hurum i Buskerud da det tok fyr.

– Fritidsbåten kommer til å bli hevet av hensyn til etterforskningen og av miljøhensyn, sier operasjonsleder Pål André Torsby i Øst politidistrikt til NTB.

Først på stedet
En redningsskøyte tilknyttet Redningsselskapet var først på stedet under brannen:

– Vår redningsskøyte var på stedet syv minutter fra varsling. Det var utrolig mange ressurser på den hendelsen i går, men det er ikke sånn at det er en garanti for at utfallet i en hver situasjon er bra, og dessverre var utfallet slik at en person omkom i går. Det er beklagelig, sier beredskapssjef i Redningsselskapet, Ronny Jåsund-Pedersen, til TV 2.

Han håper og tror Redningsselskapet er rustet til å takle denne typen situasjoner i fremtiden:

– Vi har flere nye redningsskøyter, og bedre kapasitet enn tidligere. Vi er rustet for å håndtere den økningen som har vært, spesielt innenfor den såkalte fritidsbåtflåten i Oslofjorden. Dette er noe vi har fokus på, sier Jåsund-Pedersen.

Han forteller at mannskapene om bord ble eksponert for sterke inntrykk. Søndag kveld satt de i et debriefingsmøte.

(TV 2/NTB)