Norsk nedtur i åpningskampen

Keeper Ingrid Hjelmseth holdt Norge inne i kampen, men 25 minutter før slutt måtte den norske sisteskansen gi tapt.

Se oversikt over alle EM-kampene her!

Nederland - Norge 1-0

De norske fotballjentene EM-åpnet mot vertsnasjonen Nederland søndag, og på Stadion Galgenwaard ble det en meget intens affære foran nesten 24.000 ekstatiske supportere.

Nederlenderne satte Norge under et kraftig press, men keeperveteranen Ingrid Hjelmseth reddet gang på gang.

Helt til 25 minutter før slutt. Da lurte Shanice van de Sanden seg bak det norske forsvaret, før hun headet inn 1-0-målet fra kort hold. Norge klarte aldri å svare på baklengsmålet. Dermed ble det en tung EM-åpning for de norske jentene.

– Det er litt krise. Det ser rett og slett ut som om de ikke orker, sa TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen om den skuffende andreomgangen.

Se den avgjørende scoringen i videovinduet øverst i saken.

Lene Mykjåland har det samme inntrykket etter åpningskampen.

– Det er veldig mye å ta tak i. Det mest bekymringsverdige er at vi har spillere som ligger nede med krampe allerede etter 60 minutter. Og dette er den første kampen, sier TV 2-ekspert Lene Mykjåland etter kampslutt.

– Akkurat nå er det mye som ser mørkt ut. Men det er absolutt ikke over. Vi spiller mot et veldig godt nederlandsk lag, men vi hadde lite å by på, sier Mykjåland.

– Forventer mer av stjernene
De to neste gruppekampene går mot Belgia og Danmark. Begge kampene sendes for øvrig på TV 2. Mykjåland har fortsatt tro på avansement, men da må det norske laget heve seg.

– Det å få en god start er enormt viktig. Men vi vet at Belgia og Danmark er svakere motstandere. Men slik som vi spilte i dag, så kan også de bli for sterke, sier Mykjåland.

Den tidligere landslagsprofilen var skuffet over det de norske stjernene viste i dag. Verken Ada Hegerberg eller Caroline Graham Hansen klarte å sette et skikkelig preg på kampen.

– Vi forventer mer av Ada enn det hun viser i dag. Hun får ikke så mange baller å jobbe med, men da er hun nødt til å involvere seg mer. Det forventer jeg av både hun og Graham Hansen. Begge er gode nok til å involvere seg defensivt. De har fysikken og er smarte nok til det. Det skuffet meg, sier Mykjåland.

– Man ser Nederlands offensive stjerner også bidrar defensivt. I dag er det åtte stykker fra Norge som løper livet av seg, men så syns jeg spissene våre står for mye. Jeg vet ikke hva de har fått beskjed om, men jeg forventer mer av de, sier Mykjåland.

Ada Hegerberg avviser at hun har fått beskjed om å "jukse" defensivt.

– Alle jobber hundre prosent både offensivt og defensivt det er sånn det er i fotball, sier Hegerberg til TV 2.

– Det ble en veldig tøff start, men vi fortjente ikke mer. Det er ekstra surt å tape en åpningsmatch, sier Lyon-stjernen.

Norge-sjefen: – Vi tapte mot et bedre lag
Landslagssjef Martin Sjögren vedkjenner at Norge ikke var i nærheten av der de burde.

– Vi tapte mot et bedre lag. Kampbildet ble vanskelig for oss. Vi fikk store problemer med angrepsspillet, og da klarte vi heller ikke å organisere oss defensivt, sier Norge-sjef Martin Sjögren.

– Føler du at du treffer på kampplanen i dag?

– Vi visste at Nederland hadde sin styrke i det offensive, men vi lyktes heller ikke i vårt eget angrepsspill. Da ble kampbildet annerledes enn hva vi hadde håpet på, sier Sjögren.

Snakkisen før start: Store omrokkeringer på den norske midtbanen
Forut for kampstart var den største snakkisen landslagssjef Martin Sjögren store endringer på laget fra generalprøven mot Frankrike.

Maria Thorirsdottir hadde et friskt innhopp i 1-1-kampen, og mot Nederland fikk hun sjansen på midtbanen fra start. Det samme fikk Ingrid Schjelderup. Dermed ble Andrine Hegerberg og Ingrid Spord dyttet ut på benken. Kaptein Maren Mjelde startet på stopperplassen, og særlig i startfasen av kampen viste Thorisdottir seg frem med noen lekre vendinger og gode pasninger.

Slik var kampen: Enorm Nederland-mulighet i åpningsminuttet
Nederland holdt på å ta ledelsen allerede i åpningsminuttet. Kun en enorm redning av Ingrid Hjelmseth hindret hjemmenasjonen ledermålet før minutter var spilt.

Veterankeeperen på 37 fikk kastet en arm i været og avverget da Danielle van de Donk fikk skyte fritt fra kloss hold.

Hjelmseth hindret ny nederlandsk stjerne
Norge var heller ikke uefne drøyt fem minutter senere, da Caroline Graham Hansen fikk sjansen på volley. Forsøket gikk dog via en nederlandsk forsvarer og ut til et hjørnespark som det ikke ble noen stor målsjanse på.

Da 13 minutter var spilt var det dog Nederland som kom til kampens andre store målsjanse. Noen kjappe kombinasjoner var nok til å sette opp teknikeren Lieke Martens, men igjen fikk Hjelmseth avverget da hun slo til hjørnespark med en flott redning.

Graham Hansen og Hegerberg viste seg frem
Etter drøye kvarteret fikk Norge sin første store mulighet. Ada Hegerberg ble spilt gjennom langs høyresiden av Ingrid Moe Wold, og slo inn i feltet der Graham Hansen ventet. En lekker finte tok henne forbi en forsvarer, men dessverre for Norges del var Sari van Veenendaal i det nederlandske buret kjapt ute og avverget før Norges angrepsstjerne fikk avsluttet ordentlig.

Norge var på bedringens vei i denne perioden av kampen, og Kika van Es i det nederlandske midtforsvaret måtte ut med en lang tå for å hindre Hegerberg kun minutter etter Graham Hansens farlighet. Sistnevnte var også farlig etter drøye halvtimen, da hun dro seg forbi en forsvarer og slo hardt inn fra høyre, men igjen fikk Nederlands keeper og forsvar avverget like foran beina på Hegerberg.

Drøyt fem minutter før pause måtte den nederlandske sisteskansen i aksjon igjen. Et frispark fra Norges kaptein og frisparkspesialist Maren Mjelde ble slått til hjørnespark. Like etterpå var Graham Hansen på farten igjen, da hun snappet ballen fra Nederlands lynving Shanice van de Sanden, som for en gangs skyld hadde forvillet seg ned på venstrebacken. Innlegget var godt, men Ada Hegerbergs avslutning på direkten gikk like utenfor.

Miedema med sjansesløseri
2. omgang startet som den første, med at Shanice van de Sanden herjet nedover Norges venstreside og slo et godt innlegg hardt langs bakken. Denne gang var det ikke Hjelmseth som reddet Norge, men Ingrid Moe Wold som var på rett plass til rett tid og fikk klarert.

Fem minutter ut i omgangen kom Ada Hegerberg seg fri langs høyresiden. Angriperen slo et flatt innlegg inn foran mål, men Kristine Minde klarte ikke å kaste seg frem tidsnok.

Kort tid senere fikk Vivianne Miedema en stor sjanse. Men fra skrått hold skjøt hun utenfor, under sterkt press fra Mjelde. Men Miedema fortsatte å skape farligheter. Like før timen var spilt var hun nære ved på hel volley. Avslutningen kom fra inne i 16-meteren, men føk over tverrliggeren bak Ingrid Hjelmseth.

Danielle van de Donk var også nære med en frekk volley rundt fem minutter senere, men denne gikk i nettveggen til side for vår sisteskanse.

Headet inn ledelse for vertsnasjonen
Etter 65 minutter skjedde det som ikke skulle skje. Martens forserte langs venstrekanten, før hun slo inn i feltet. Der hadde van de Sanden lurt seg bak ryggen på Holstad Berge, og med et presist hodestøt styrte hun ballen i mål bak Hjelmseth til 1-0.

Norge slet med å svare på baklengsmålet, og i de påfølgende minuttene var det vertene som var nærmest kampens andre scoring. Nederland hadde flust av muligheter til å doble, men den siste presisjonen manglet.

Men i sluttminuttene klarte Norge å komme med en sluttspurt. Både Graham Hansen og Ada Hegerberg skapte trøbbel for Nederland-forsvaret, uten at det ble avgjørende.

På overtid ble det slått et langt frispark inn i Nederland-feltet, men verken Holstad Berge, Mjelde eller Hegerberg klarte å styre ballen på rett kurs mot mål. Flere sjanser ble det ikke, og hjemmepublikum kunne slippe jubelen løs for seier i EM-åpningen.

Slik stilte lagene

Nederland: Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker, van den Berg, van Es; Groenen, van de Donk; Van de Sanden, Miedema, Martens.

Norge: Hjelmseth; Moe Wold, Mjelde, Holstad Berge, Thorsnes; Schjelderup, Thorirsdottir, Maanum; Graham Hansen; Ada Hegerberg, Minde.

De to neste gruppekampene:

20/7: Norge – Belgia (TV 2)

24/7: Norge – Danmark (TV 2)