regjerings-flørten er i gang:

Disse kan Støre tenke seg å samarbeide med

TVEDESTRAND (TV 2): Ap-leder Jonas Gahr Støre har stor tro på at han blir statsminister etter høstens stortingsvalg, men han gir ikke et entydig svar på hvem han vil samarbeide med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jonas Gahr Støre (56) er full av selvtillit foran høstens valgkamp.

– Jeg tror jeg har en god sjanse til å bli statsminister, jeg tror Arbeiderpartiet har en god sjanse til å gjøre et godt valg, og jeg tror det er en god sjanse for å få flertall for en annen regjering, sier Støre.

TV 2 møter Arbeiderpartiets statsministerkandidat på hytta i Tvedestrand. Her nyter han sommerferien med kaffe på brygga, turer på sjøen, skogturer og fiske.

– Mange bestevenner

Men han bruker også ferien til å forberede seg til valgkampen. Støre har allerede begynt å tenke på statsrådkabalen til høsten.

– Jeg skal lage et godt lag, som skal være et sterkt lag med dyktige folk. Vi har som mål å gjøre det viktigste i Norge til det viktigste i norsk politikk, sier Støre.

– Hvem er din bestevenn i politikken?

– Jeg har mange bestevenner og går i grunnen godt sammen med mange, sier Støre.

– Jeg vil ha en regjering som har et bredt flertall. Etter et slikt valg, med det resultatet, kommer jeg til å ta runden og snakke med de partiene som har sagt at de vil ha en annen regjering for å se om det er grunnlag for å gå sammen om å ha en solid, stabil regjering, sier han.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta TV 2s partitest her.

Støre erkjenner at det trengs flere parti enn kun Arbeiderpartiet i regjering med bredt flertall.

– Jeg har sagt at vi har en åpen dør til de partiene som vil bytte ut Høyre og Frp. Og hvis Høyre og Frp sammen med Venstre og Krf mister flertallet, så er det åpent, sier han.

Dermed ønsker ikke Støre å svare på om han helst ønsker seg en sentrumsorientert eller en venstreorientert regjering etter valget.

Forbereder seg på tøffe tak

Senterpartiet har vokst på målingene i løpet av året, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet har flertall sammen på den siste målingen Kantar TNS laget for TV 2 i juni.

Støre ser for seg at han kan samarbeide med partiets leder Trygve Slagsvold Vedum (38).

– Han er en veldig trivelig fyr, både når han ler og når han ikke ler. Jeg har samarbeidet med ham før, og jeg tror at vi kan finne sammen om politikk, sier Støre.

– Vi er ikke enige i alt, men jeg har all min politisk erfaring fra å samarbeide med andre. I mine år som statsråd samarbeidet Arbeiderpartiet med andre partier i regjering, og det fikk vi til, sier han.

– Arbeiderpartiet kan klare å ta det ansvaret igjen. Men jeg kan også se for meg at det er andre som kan være med å ta den børen, sier han.

Støre påpeker at partier som skal inn i regjering til høsten, må være «villige til å være ute en vinternatt».

– De som skal ha regjering de neste fire årene, kommer til å måtte ta mange tøffe valg. Vi må ha en regjering som kan sitte i krevende tider så vel som gode tider. Blant annet i utenriks- og sikkerhetspolitikken, som er tøffere rundt oss nå. Det krever mye tid, og jeg ser for meg som statsminister at jeg må bruke mer tid på det enn det har vært vanlig. Det blir også tøffe valg i den økonomiske politikken, sier Støre.

Sperregrensen

Småpartiene vipper opp og ned på meningsmålingene, og i en måling gjort tidligere i sommer, var alle utenom KrF under sperregrensen.

– Er det småpartiene som kommer til å avgjøre valget, og ikke hvordan du gjør det i valgkampen?

– Det er mange forhold som avgjør valg, og jeg tror det viktigste er politikken og hvilke saker som vil dominere valgkampen, sier Støre.

– Jeg mener det må handle om arbeid – å få ned ungdomsledigheten og satse på kompetanse som gjør at vi kan stå i jobb gjennom hele livet. Det er politikk det kommer til å handle om. Skal vi satse på tiltak om dette, eller skal vi ha skattekutt, som denne regjeringen foreslår, sier Arbeiderparti-lederen.

– Så vil politikkens matematikk også avgjøre hvem som kommer over eller under fire prosent. Det kommer til å bli viktig, men jeg håper valgkampen kommer til å handle om de politiske sakene og det viktige vi må løse, sier han.

Arbeidsledighet blant ungdom

Dersom han blir statsminister, er ungdomsledigheten første prioritet for Støre og Arbeiderpartiet.

– Det første budsjettet vi legger frem skal ha en sterkere satsing på arbeid. Vi skal ta tak i unge mennesker utenfor arbeidsmarkedet for å få dem inn i arbeidsmarkedet, sier Støre.

Han mener innsatsen må settes inn tidligere for å få flere til å fullføre videregående.

– Vi må styrke kompetansen og få ned frafallet. Og det gjør vi ikke med innsats i videregående, men vi gjør det mye tidligere. Derfor er det viktig for oss å styrke kvaliteten i barnehagen og på de første årene på skolen. Det kommer til å koste, og derfor sier vi heller flere lærere til de yngste elevene, enn skattekutt, sier han.

Støre mener at det at mange ungdommer ikke fullfører videregående bør uroe politikerne.

– Det kommer til å være få jobber i det arbeidslivet som vi får fremover for dem. Derfor må vi sette inn innsatsen for å få ned det frafallet, og de som er i 20-årene og ikke har fullført videregående, må få hjelp til å fullføre videregående, sier han.