KONTAKTLINSER: Her er de 17 linsene som ble funnet i en klump inne i øyet på kvinnen.
KONTAKTLINSER: Her er de 17 linsene som ble funnet i en klump inne i øyet på kvinnen. Foto: Rupal Morjaria

Legene skulle operere kvinnen (67) for grå stær – fant 27 linser i øyet hennes

Kvinnen skulle bare ha en standard operasjon for grå stær da legene gjorde det utrolige funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du noen gang vært redd for å glemme eller miste en kontaktlinse inne i øyet?

Det kan faktisk skje.

En 67 år gammel kvinne kom inn på Solihull Hospital i Birmingham for bli operert for grå stær. Da kirurgene forberedte operasjonen, fant de en blåaktig masse i øyet hennes, skriver Optometry Today, som er et fagblad fra den britiske foreningen for optikere.

Kvinnen hadde plager i øyet, som hun trodde skyldtes alderen.

Det viste seg at den blåaktige massen var en klump med 17 linser, som kvinnen hadde glemt inne i øyet over tid.

– Aldri sett noe lignende

Etter videre undersøkelser ble ti flere linser funnet i øyet, som gjør at antallet kontaktlinser kvinnen hadde samlet i øyet var 27.

Hendelsen skjedde i november 2016, og ble nylig rapportert i British Medical Journal. Kvinnen hadde brukt kontaktlinser i 35 år.

Øyelege Rupal Morjaria, som jobbet med saken ved Solihull Hospital, fortalte til Optometry Today at dette var noe man aldri hadde sett før.

– Kirurgene ble veldig overrasket over oppdagelsen. Selv en øyekirurg med 20 års erfaring hadde aldri sett noe lignende, sier Morjaria.

Klumpen med 17 linser. Foto: Rupal Morjaria 
Klumpen med 17 linser. Foto: Rupal Morjaria 

Advarer mot uforsiktig linsebruk

Morjaria sier kirurgteamet synes det var merkelig at pasienten ikke hadde oppdaget kontaktlinsene, siden det var så mange.

– De må jo ha skapt mye irritasjon for øyet, sier Morjaria.

Grå stær-operasjonen ble utsatt som følge av funnet, av frykt for at det kunne utvikle seg en infeksjon i øyet. Morjaria advarer nå mot uforsiktig bruk av kontaktlinser.

– I disse dager er det lett å få tak i kontaktlinser, og folk blir slappe med å sjekke seg. Hvis man ikke overvåker linsebruk hos folk med alvorlige øyeinfeksjoner kan det føre til blindhet, sier øyelegen.

Viktig oppfølging

I rapportene om operasjonen kommer det fram at det var enkelte trekk ved kvinnens anatomi som gjorde dette mulig, og også at hun trolig hadde nedsatt følelse i øynene som følge av alderen.

OPTIKERFORBUNDET: Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norsk Optikerforbund. Foto: Presse
OPTIKERFORBUNDET: Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norsk Optikerforbund. Foto: Presse

Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norges Optikerforbund, mener saken viser hvor viktig det er med jevnlig oppfølging.

– I utgangspunktet tenker jeg at dette ikke kan skje, men tilfellet her viser jo at alt er mulig. Det må i så fall ha vært svært plagsomt for brukeren og hun har nok en relativt høy terskel for ubehag, sier Knudsen til TV 2.

Han understreker hvor viktig det er å handle linser hos autoriserte forhandlere og å få jevnlig oppfølging.

– Kontaktlinser som blir liggende under øyelokket på denne måten vil kunne skade overflaten på øyet, noe som kan føre til stort ubehag, samt rødt og betent øye. Det kan skje at linser deler seg opp så det kan bli vanskelig å få ut enkelte deler, men det er ikke sånn at kontaktlinser kan forsvinne bak øyet, det er umulig, sier han.

Han oppfordrer også alle linsebrukere til å daglig være oppmerksom på øynene sine.

– Følg med på at du ser godt på begge øynene, at kontaktlinsene føles komfortable og at øynene ser normale ut, sier han.