COCKPIT: Mats Aune Bråthen (9) fikk besøke cockpiten for å bli bedre kjent med flyet.
COCKPIT: Mats Aune Bråthen (9) fikk besøke cockpiten for å bli bedre kjent med flyet. Foto: Privat

Mats (9) nektet å gå på flyet – moren berømmer Norwegians «fantastiske personale»

Da Mats (9) blånektet og prøvde å stikke av fra gaten, kom Norwegians flyvertinner og piloter til unnsetning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 15. juli skulle familien Aune Bråthen reise på ferie fra Oslo Lufthavn til Pisa med Norwegian. Men da de kom fram til gaten flyet skulle gå fra, slo sønnen Mats Aune Bråthen (9) seg fullstendig vrang.

Etter en uheldig flyopplevelse med blant annet lyn og torden under fjorårets tur til Spania, hadde niåringen alt annet enn lyst til å sette seg på flyet. Han var så redd at han til og med prøvde å stikke av fra foreldrene.

– Vi håpet flyskrekken hadde gått litt over, men det hadde den ikke. Han ville ikke være med, og det tror jeg hele Oslo lufthavn kunne høre, forteller mamma Lena Bråthen til TV 2.

Ble vist rundt

Mor og far ble mer og mer stresset, og gaten skulle snart stenge. Den atten dager lange ferien i Pisa så ut til å få en rimelig dårlig start.

– Far klarte såvidt å dra ham gjennom gaten, og han holdt seg fast og skrek. Men så kom det en flyvertinne ut til oss, som begynte å snakke rolig med ham, forteller Bråthen.

Etter hvert kom også kapteinen ut fra flyet og snakket med niåringen. Bråthen sier kapteinen forklarte hvordan han selv hadde tre barn, som han selvfølgelig skulle fly hjem til etter turen til Pisa.

Tips til deg som skal fly med barn:

Gjør flyreisen til en spennende opplevelse. Snakk om det de skal oppleve i forkant. Fortell om kapteinen og skiltet med fest setebeltet, kabinpersonalet som kommer med salgsvogner og utsikten fra flyvinduene.

Snakk med barna om hva som forventes av dem; at setebeltet må være festet og at de skal få sitt eget sete og at det er best å sitte i setet under hele reisen. Da synes barna det er gøy. De gleder seg og de kjenner igjen det dere har snakket om.

Pakk gjerne en egen liten sekk med favorittleker og aktiviteter som de kan ha i setet under reisen.

Mats var fortsatt ikke overbevist, men ble med en annen flyvertinne inn på flyet.

– Hun viste ham hvor han skulle sitte, også fikk han se cockpiten. Det var mye kos og varme, beskriver moren.

– Slik alle bør være

Foreldrene gikk inn på flyet, og det ble avtalt at Mats skulle sitte nærmest midtgangen, slik at han kunne se flypersonellet. Han fikk også servering av brus og godteri.

– Han ble litt VIP, og etter hvert ble det etter hans mening verdens beste flytur.

Moren beskriver Norwegians opptreden som fantastisk, og sier det er takket være besetningen at familien kom seg til Pisa.

– Andre passasjerer kom bort til besetningen og sa «bra jobba». Det er slik alle som jobber på fly bør være. Vi var nesten helt i sjokk over hvor god opplevelse vi hadde, sier moren.

Råd for deg med flyskrekk:

Vær ute i god tid. Det er til tider lange øker i både sikkerhetskontrollen og ved innsjekkingsområdet. Da slipper du en stressende start på reisen din. Du har tid til å gjøre det du ønsker, skuldrene senker seg og grunnlaget for en god reise er lagt.

Mat og drikke. Prøv alltid å spise og drikke rikelig både før og under reisens gang. Det gir energi og styrker kroppen i luften. Stress og tom mage kan, kan føre til blodtrykksfall ombord. Og det er ingen hyggelig start på reisen.

Pakk lett og riktig. Med fullt fly er det ikke plass til alles trillekofferter i hattehyllene. Da kan det bli aktuelt å sende kofferten ned i cargo. Pakk heller en liten bag som lett kan plasseres under stolen foran deg ved eventuelle fulle hattehyller.

Bestill sete i den fremre delen av kabinen, der er det nemlig generelt roligere, mindre lyd og bevegelse foran enn lengre bak i flyet. Når frykten kommer, anbefales det å forsøke å puste rolig og kontrollert.

– Hvordan er flyskrekken til Mats nå?

– Han sier at den er bra. Han vil jo hvert fall hjem igjen, ler moren.

Etter hendelsen ble Bråthen så imponert av Norwegian at hun la ut en takk på Facebook-siden deres. Innlegget har i skrivende stund over 25.000 likerklikk.

– Si fra til besetningen

Kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Fatima Elkadi sier det er viktig for selskapet at alle passasjerene ombord føler seg trygge og komfortable når de reiser med Norwegian.

– Våre ansatte i luften er trent til å følge med på alle som kommer ombord. Vi forstår frustrasjonen for flyskrekk, sier Elkadi til TV 2.

Hun sier de ønsker at alle passasjerer som har flyskrekk skal si ifra til besetningen, slik at de kan følge opp litt ekstra underveis.

Hun foreslår også at man snakker med sidemannen, lytter til musikk, bruker medbrakt underholdning eller den som er om bord. 

– Nøl aldri med å ta kontakt med besetningen om bord dersom du lurer på noe, trenger noen beroligende ord eller om det er noe vi kan gjøre for å hjelpe deg, sier Elkadi.