PÅ SYKKELTUR: Rune Skansen tok med moren sin på sykkeltur i Aurskog-Høland. Bildet er tatt før den dramatiske ulykken skjedde.
PÅ SYKKELTUR: Rune Skansen tok med moren sin på sykkeltur i Aurskog-Høland. Bildet er tatt før den dramatiske ulykken skjedde. Foto: Privat

Da Runes mor (62) lå bevisstløs i veien, kom hjelpen fra uventet hold

Rune Skansen (39) hyller bygdefolket etter en dramatisk sykkelulykke i Bjørkelangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 26. juni var Rune Skansen (39) på sykkeltur med sin mor, Rita Ekrem (62), som var besøk fra Bergen.

Skansen, som er lokalpolitiker for Krf i Aurskog-Høland, er opprinnelig fra Lofoten, men flyttet til Bjørkelangen i 2008.

– Jeg ville vise mamma litt rundt i kommunen og den fine naturen, forteller Skansen til TV 2.

Men den idylliske sykkelturen tok brått en dramatisk vending.

Historien, som Skansen først delte på sin Facebook-profil, har tidligere blitt omtalt i Indre Akershus Blad.

Bevisstløs og blodig

For da Skansens mor skulle kjøre ned den siste, litt bratte bakken før de var hjemme, mistet hun kontroll på sykkelen, trolig på grunn av et hull i veien. Hun falt av sykkelen og ble liggende bevisstløs på veien.

– Hun lå blodig ved føttene mine, og jeg ringte nødnummeret. Da fikk jeg beskjed om at ambulansen måtte kjøre fra Fetsund, og følte meg ganske hjelpesløs, sier Skansen.

Vanligvis er det ambulanse også i Bjørkelangen, men denne dagen var eneste mulighet å kjøre fra Fetsund – rundt en halvtimes tur fra ulykkesstedet.

HULL I VEIEN: Dette hullet førte til at Rita mistet balansen og falt. Bare en dag etter ulykken, fikset kommunen veien.FOTO: PRIVAT
HULL I VEIEN: Dette hullet førte til at Rita mistet balansen og falt. Bare en dag etter ulykken, fikset kommunen veien.FOTO: PRIVAT

– Det er ganske lenge å stå å vente sånn, når man er redd og ikke egentlig vet om moren din kommer til å overleve, forteller han.

Løp ut av bilen

Men midt i det følelsesmessige kaoset stanset en tilfeldig forbipasserende bil ved siden av Skansen og moren.

«Når det holder på å rakne fullstendig for meg, kommer de. Bygdefolket», skriver Skansen på sin Facebook-profil.

De tre fremmede i bilen løp uten å nøle bort til bevisstløse Rita, og begynte å ta puls, overtok nødsamtalen med 113 og trøstet ham. De fikk også tatt vare på syklene og kjørt Skansen til Ullevål, ettersom han ikke fikk vært med luftambulansehelikopteret som etter hvert hentet moren.

– Flere andre stoppet også, og det var både overveldende og overraskende, sier Skansen.

På sykehuset viste det seg at moren hadde fått en svært kraftig hjernerystelse, en sprukket lever, samt noen indre og ytre blødninger. Etter en uke på Ullevål sykehus fikk 62-åringen reise hjem.

– De sa det ville ta rundt åtte uker før hun var «fit for fight» igjen, sier Skansen, som forteller at moren blir bedre for hver dag som går.

Hyller bygdefolket

Etter ulykken kjente Skansen på en stor takknemlighet overfor dem som stoppet for å hjelpe ham. Noen dager senere skrev han om opplevelsen på sin Facebook-profil:

«Den kvelden jeg trengte det mest fikk jeg oppleve så mye godhet og omsorg at jeg kjenner varmen av det fortsatt» skriver han.

I ettertid har han hatt besøk av dem som stilte opp og hjalp ham, og fått sagt ordentlig takk for hjelpen. Han hyller nå bygdefolket for det han mener er en særegen evne til å hjelpe.

– Dagen etter ulykken sørget Aurskog-Høland kommune for å fikse hullet i veien, selv om det kanskje strengt tatt er en vei som fylket har ansvar for. Jeg føler det er typisk bygdefolket – at man bare gjør ting når det trengs, og ikke bruker tid å å diskutere hvem som har ansvaret, sier Skansen.

Han kjenner seg også enda mer knyttet til stedet han flyttet til for snart ti år siden.

– Jeg blir glad og stolt av å bo her. Jeg har jo vært i Oslo, og min umiddelbare tanke er at det jeg opplevde ikke ville skjedd der. Der har jeg sett episoder hvor folk ligger på bakken uten å få hjelp, sier han.