STORKLUBB: Caroline Graham Hansens Wolfsburg er en av Europas beste klubber. Her fra semifinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain for to år siden
STORKLUBB: Caroline Graham Hansens Wolfsburg er en av Europas beste klubber. Her fra semifinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain for to år siden Foto: Franck Fife

Graham Hansen kan møte en hel ellever av klubbvenninner på veien mot EM-finale

Ingen klubber har flere spillere i EM enn Caroline Graham Hansens Wolfsburg. Torsdag kan en av dem så godt som ødelegge hele Norges videre EM-eksistens.

Se oversikt over alle EM-kampene her!

Se Norge-Belgia på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag fra 18.00!

Apeldoorn/Breda (TV 2 Sporten:)

Norges andre EM-kamp går av stabelen mot Belgia i Breda torsdag. Det er et oppgjør de norske jentene etter alle solemerker må unngå å tape for å holde en noenlunde realistisk drøm om videre eksistens i mesterskapet levende.

En av de mest spennende duellene i kampen er den mellom klubbvenninnene Caroline Graham Hansen og Tessa Wullaert, nøkkelspillere for hver sin nasjon. De to Wolfsburg-profilene kan minne i både spillestil og viktighet for sine respektive lag, og TV 2s ekspert advarer mot den belgiske stjernen.

– De minner. Hun har den gode balansen og den ekstreme teknikken, i tillegg til fart, styrke og gode avslutningsferdigheter, sier Lene Mykjåland.

Les også: Her er ti EM-profiler du ikke må gå glipp av

Mykjåland lot seg dog ikke imponere like mye i Belgias åpningskamp, 0-1-tapet mot danskene.

– I Danmark-kampen var hun ikke som vi er vant til å se henne, men det hang sammen med at Belgia var svake som lag. Glimtvis ser vi godt driv og tekniske ferdigheter, men hun klarte ikke å skape nok på egenhånd.

TØFF MOTSTANDER: Belgias Tessa Wullaert blir viktig å stoppe for Maria Thorisdottir og de andre norske spillerne torsdag. Her fra en treningskamp i 2015. 
TØFF MOTSTANDER: Belgias Tessa Wullaert blir viktig å stoppe for Maria Thorisdottir og de andre norske spillerne torsdag. Her fra en treningskamp i 2015. 

Graham Hansen: – Det er spesielt
Wullaert og Graham Hansen er også bare to av hele 13 Wolfsburg-spillere som er med i mesterskapet, hvilket gjør den tyske storklubben til den klubben i EM med flest spillere representert. Dersom Norge skulle gå hele veien til finale, og resultatene går riktig vei i de andre kampene i mesterskapet, kan faktisk Graham Hansen komme til å møte en hel ellever av egne klubblagvenninner på veien mot EM-medalje.

– Det er spesielt. Det er stor sannsynlighet for at man spiller mot lagkamerater nesten hver kamp, og det er spesielt. Men det er veldig gøy også.

– Du har vel et mål om å møte så mange som mulig?

– Vi får håpe på at jeg har vært gjennom alle, og at vi har vunnet over alle. Det hadde vært gøy, sier Graham Hansen.

For at det skal skje, må i så fall følgende hindere passeres:

  • Gruppespillkamp mot Belgia og angriperen Tessa Wullaert
  • Gruppespillkamp mot Danmark og angriperen Pernille Harder
  • Kvartfinale mot enten Sverige eller Tyskland. På det svenske laget spiller den rutinerte forsvarsspilleren Nilla Fischer. På det tyske spiller keeper Almuth Schult, forsvarsspillerne Babett Peter, Anna Blässe og Isabel Kerschowski og midtbanespilleren Lena Goeßling
  • Semifinale mot Sveits. Der spiller forsvarsspilleren Noëlle Maritz og midtbanespillerne Lara Dickenmann og Vanessa Bernauer
  • Finale mot enten Sverige eller Tyskland. Hvis de har møtt Tyskland i kvartfinalen, vil også finale mot Island være nok til å fullføre en hel ellever. Der spiller nemlig midtbanespilleren Sara Björk Gunnarsdóttir

Det er umulig for Graham Hansen å møte samtlige tolv lagvenninner, i og med at Norge maksimalt skal spille seks kamper i mesterskapet. For at hun skal møte flest mulig forskjellige, er det også vesentlig at Sveits blir semifinalemotstander.

Også Nora Holstad Berge, som selv forlater Bayern München denne sommeren, står overfor potensielt flere dueller med tidligere lagvenninner. Tolv Bayern-jenter er spredt på ulike tropper, og i tillegg har jo Norge allerede møtt den nederlandske stjernen Vivianne Miedema, som har forlatt Bayern til fordel for Arsenal.

– Det er klart at det blir gøy. Jeg kjenner dem godt, men de kjenner jo meg også. Det er alltid morsomt å se gamle venner, sier Holstad.

Slik går Norge videre selv om de taper
Til tross for at oppgjøret mot Belgia selges inn som et skjebneoppgjør, kan faktisk Norge også ta seg videre i EM dersom de taper torsdag. Da er de dog avhengig av hjelp fra andre lag, og det allerede i form av nederlandsk bistand i kveldsoppgjøret mellom vertsnasjonen og Danmark torsdag.

Her er de ulike scenariene man må ta med i betraktningen dersom Norge har gått av banen uten seier mot Belgia i Breda:

Norge taper mot Belgia, og Nederland slår Danmark:
I dette tilfellet har Norge en sjanse til å kapre andreplassen. Til tross for at de vil stå på null poeng, vil det kun være tre poeng opp til både Danmark og Belgia. For å bli nummer to må Norge så slå Danmark i siste kamp, mens Belgia må tape mot Nederland. Da ender tre lag på tre poeng, og vil være likt innbyrdes med en seier hver mot hverandre. Målforskjellen blir i så fall avgjørende, og deretter er det flere parametere som skiller. (Se fullstendig oversikt i faktaboksen.)

Norge taper mot Belgia, og det blir uavgjort mellom Nederland og Danmark:
I dette tilfellet er Norge ute av EM. Norge vil stå på null poeng, mens både Nederland og Danmark vil ha fire hver. Det kan ikke tas igjen på siste gruppespilldag.

Norge taper mot Belgia, og Danmark slår Nederland:
I dette tilfellet er også Norge ute av EM. De vil stå på null poeng, og ha seks poeng opp ti Danmark og tre poeng opp til både Nederland og Belgia. De to nabolandene møtes i siste kamp, og dermed vil det være umulig for Norge å ta igjen i hvert fall ett av dem.

Norge spiller uavgjort mot Belgia, og Nederland slår Danmark:
I dette tilfellet - som ved alle uavgjortresultater - er det mulighet for avansement. Norge vil være to poeng bak gruppetoer Danmark, og ha mulighet til å gå forbi dem med seier i den innbyrdes kampen som avslutter gruppen. Samtidig vil de være likt med Belgia, og avhengig av at belgierne ikke gjør et bedre resultat mot Nederland enn det Norge gjør mot Danmark.

Norge spiller uavgjort mot Belgia, og det blir også uavgjort mellom Nederland og Danmark:
I dette tilfellet vil både Norge og Belgia være tre poeng bak både Nederland og Danmark. Med seier mot danskene, vil man være foran dem på innbyrdes oppgjør. Samtidig kan det tenkes at Belgia slår Nederland, hvilket vil bety at alle lag ender på fire poeng og med en seier, en uavgjort og ett tap mot de andre lagene i gruppen. Da spiller målforskjellen og antall scorede mål inn. (Det var denne måten de norske herrene røk ut av VM på i 1994.)

Norge spiller uavgjort mot Belgia, og Danmark slår Nederland:
I dette tilfellet vil Norge være sjanseløse på å ta igjen Danmarks seks poeng, og må i så fall ha belgisk hjelp for å ta seg forbi Nederland. Norge vil være to poeng bak Nederland, og avhengige av at de selv vinner sin kamp samtidig som Belgia vinner. Belgia må bare ikke vinne for mye. Da er det nemlig belgierne som tar seg videre på målforskjellen.

Ved norsk seier, trenger man ikke å bekymre seg for ulike scenarioer før man vet utfallet av kveldskampen torsdag. Etter den, vil alle forutsetninger være klare før de avgjørende kampene.