HYPPIG SKIFTE AV VESTER: De norske midtbanespillerne aner ikke hvem som skal starte mot Nederland. 
HYPPIG SKIFTE AV VESTER: De norske midtbanespillerne aner ikke hvem som skal starte mot Nederland.  Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Halve Norge-midtbanen kan bli vraket til EM-åpningen

På den siste treningen forut for søndagens åpningskamp i EM ble sju spillere drillet i fire midtbaneroller. I tillegg venter minst to andre i kulissene.

EM starter søndag. Se oversikt over alle kampene her!

Utrecht (TV 2 Sporten:)

Norge EM-åpner mot Nederland søndag, og lørdag ettermiddag foretok de norske jentene sin siste treningsøkt før starten på veien mot potensiell EM-suksess begynner.

Treningen på stadionanlegget i Utrecht var åpen for pressen, og mange hadde håpet på å få se tydeligere tendenser til hvilke elleve landslagssjef Martin Sjögren har bestemt seg for å starte med i morgendagens kamp.

KLARE BESKJEDER: Martin Sjögren ledet en solid treningsøkt lørdag.
KLARE BESKJEDER: Martin Sjögren ledet en solid treningsøkt lørdag. Foto: Roald, Berit

I løpet av fire økter med elleve mot elleve ble det gjort store rokeringer i midtbaneleddet hos det som så ut som en tilsynelatende startellever iført blå overtrekksvester, og ingen kan utifra det som ble observert fra tribuneplass føle seg trygge.

– Vi har ikke fått elleveren enda. Den får vi i kveld. Vi trente annerledes på den lukkede treningen i går, så vi vet ikke hvordan startelleveren blir ennå, sier Kristine Minde til TV 2 Sporten.

– Holder denne treningen åpen og vi vil ikke by på alt
Minde startet selv i midtbaneleddet i generalprøven mot Frankrike, men måtte vike plassen på kanten til Emilie Haavi da «første startellever» fikk muligheten på Utrecht-gressteppet. Også de resterende tre som startet tirsdag, Andrine Stolsmo Hegerberg, Ingrid Spord og Frida Maanum måtte i løpet av treningen finne seg i ikke å spille for laget med vester.

KAN BLI SATT UT: Kristine Minde, som startet mot Frankrike, kan komme til å starte på benken i EM-starten. Her fra treningsfeltet i Apeldoorn tidligere i uken.
KAN BLI SATT UT: Kristine Minde, som startet mot Frankrike, kan komme til å starte på benken i EM-starten. Her fra treningsfeltet i Apeldoorn tidligere i uken. Foto: Roald, Berit

– Nå testet vi flere i den posisjonen, så dere får vel se hvordan det blir i morgen. Men, ja, vi kommer til å ha fire som spiller iallfall, svarer landslagssjef Martin Sjögren på TV 2s spørsmål om hvorvidt halvparten av midtbanen Frankrike-kampen ser ut til å bli vraket.

Fakta: Hvem skal spille på den norske midtbanen?

Den norske midtbanen fra start i generalprøven mot Frankrike: Frida Maanum, Ingrid Spord, Andrine Stolsmo Hegerberg, Kristine Minde.

Disse spillerne ble drillet i de samme fire rollene på siste trening før EM lørdag: Frida Maanum, Ingrid Spord, Ingrid Schjelderup, Emilie Haavi, Maria Thorisdottir, Andrine Stolsmo Hegerberg, Kristine Minde.

I tillegg har disse vært innom rollene i de siste to kampene:
Maren Mjelde, Ingvild Isaksen, Guro Reiten

Svensken uttalte tidligere i uken at laget ville bli tatt ut etter siste trening, og bekreftet også lørdag at han nå har bestemt seg for søndagens startellever.

– Det har jeg gjort. Dere får vite den i morgen.

– Dette med forskjellige ellevere, var det bare for å lure pressen siden dere har en åpen trening?

– Nei. Det var det egentlig ikke, men vi holder denne treningen åpen og vi vil ikke by på alt. Vi tester litt ulike spillere i litt ulike posisjoner. Derfor ble det slik i dag, sier Sjögren.

TV 2-ekspert: – Umulig å si noe sikkert
TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland ble heller ikke noe særlig klokere av lørdagens treningsøkt.

– Det eneste vi kan gjøre er å synse til den store gullmedaljen. Det er umulig å si noe sikkert etter denne treningen i dag. Jeg tror landslagssjefen var ganske sikker på laget sitt før Frankrike-kampen, men da vi slet såpass som vi gjorde der så har nok denne usikkerheten her vært reell.

Les også: Mjelde fikset uavgjort i generalprøven

– Det kan være en måte å holde spillerne på tå hev, men jeg vil ikke tro at det er det. Det er noe man uansett er inn mot en åpningskamp i et mesterskap. Da er trygghet og selvtillit vel så viktig. Jeg tror ikke denne usikkerheten er noe spill fra Sjögrens side, sier Mykjåland.

Schjelderup kan se ut til å få en noe overraskende startplass
Den eneste spilleren som fikk tillit fra start i alle midtbanekonstellasjonene som ble drillet var Ingrid Schjelderup. Eskilstuna-spilleren har ikke vært i startoppstillingen i noen av de to siste oppkjøringskampene, men vil ikke tolke for mye basert på lørdagens økt.

– Vi får se i morgen hva det betyr, helt enkelt. Jeg gjør bare så godt jeg kan i hver eneste trening og kamp, så er det opp til trenerne å bestemme.

– Hva vil det bety for deg å få starte?

– Det blir stort. En stor opplevelse. Og så er det bare å glemme alt som har vært og gjøre så godt jeg kan, sier hun.

Sjögren bekrefter Schjelderups stigende form
Landslagssjef Sjögren bekrefter at Schjelderup absolutt kan være en av de elleve han skriver på UEFAs dommerkort forut for sin første mesterskapskamp som sjef søndag. Det til tross for at hun kun har vært med på fire av åtte landskamper i 2017.

– Hun gjorde en bra innsats mot Frankrike. Hun startet egentlig på sidelinjen da på grunn av en smell hun fikk i kneet på den første økten vi hadde på Ullevaal. Hun har vært bedre og bedre og er høyaktuell for å starte i morgen, sier landslagssjefen.

Mykjåland mener en potensiell startplass for Schjelderup vitner om at ting som virket etablerte nødvendigvis ikke er det.

– Hun hadde et veldig godt innhopp sist. Hun fikk en hel omgang, gjorde det veldig godt og var avgjørende med den målgivende pasningen. Da melder du deg veldig på. Det var mange som tenkte at ting var litt satt inn mot den kampen, men det viser at det fremdeles er mulig å spille seg inn selv kort inn mot et mesterskap, sier TV 2-eksperten.

TV 2-ekspert: – Farlig at ting blir så satt at du vet at du ikke får sjansen uansett
Mykjåland mener nettopp det faktum at det er mange som har meldt seg på, kan være viktig inn mot et mesterskap som forhåpentligvis med norske øyne skal vare i flere uker.

– På en måte er det positivt. Det er farlig at ting blir så satt at du vet at du ikke får sjansen uansett. Da blir det fort en hvilepute for de i elleveren og håpløst for dem på benken. Det er usunt for dynamikken i gruppen som helhet, men det er en hårfin balanse. De har en del urutinerte, som på mange måter heller kunne trengt litt trygghet og selvtillit inn mot kampen i morgen.

Ved siden av Schjelderup spilte også navnesøster Ingrid Spord fra LSK på to av spilløktene, mens 17 år gamle Frida Maanum, som debuterte mot Frankrike, spilte tre av fire. De to kan med andre ord se ut som at de er de som ligger best an til å beholde midtbaneplassen etter sist kamp.

– Jeg stresser ikke med spilletid, og gleder meg bare til kamp uansett. Vi får se i kveld. Vi får nok vite laget i kveld. Alt er åpent, sier Maanum, som fyller 18 år på kampdagen søndag.

Går mot Hegerberg-vraking: – Jeg er usikker
Den av de sentrale midtbanespillerne fra Frankrike-kampen som fikk minst spilletid blant de vestkledde lørdag var Andrine Hegerberg, som ikke vil spekulere i hvorfor fire forskjellige ellevere ble benyttet i løpet av den drøye halvtimen storbaneøkten foregikk.

– Det er litt vanskelig for meg som spiller å svare på. Du må nesten spørre Martin om det, men det virker jo som om laget ikke er helt satt ennå.

– Hva tror du om din egen mulighet for å starte?

– Jeg er usikker. Du må nesten ta det med Martin. Det er bare han som vet det akkurat nå.

– Hva betyr det inn mot en kamp å være usikker? Hvis du hadde visst at du skulle spille, hadde du tenkt litt annerledes i timene inn mot kamp?

– Vi får vel vite det allerede i kveld, så vi får vel morgendagen også på oss, men det er sånn han velger å gjøre det, og så får du spørre han om hvorfor. Vi får bare forholde oss til den infoen vi får, og være forberedt alle sammen, sier Birmingham-spilleren som startet både mot Frankrike tidligere i uken og mot USA i den siste oppkjøringskampen i juni.

– Det er nå den virkelige testen kommer for Sjögren
Mykjåland nevner den psykologiske biten når det er snakk om spillerne som eventuelt vrakes etter en generalprøve som særlig i startfasen ble en negativ opplevelse for det norske laget.

– Jeg har vært der selv. Hvis du spiller en dårlig generalprøve og merker at treneren er usikker på deg, så styrker ikke det selvtilliten din. Men det er slik det må være. Det er slik gamet er. Det er beinhardt. Og det gjelder også motsatt vei nå. Hvis hun ikke blir vraket, hvilken selvtillit har hun? Det krever litt å reise seg.

– Det blir en viktig oppgave for Sjögren og trenerteamet å løfte opp igjen spillerne når det har vært så mye usikkerhet de siste dagene. Det virker som om han er god til det, men det er nå den virkelige testen kommer. Når det nå har vært mye usikkerhet rundt hvem som skal spille, så er det veldig viktig at de som faktisk får sjansen klarer å gjenvinne den nødvendige selvtilliten og tryggheten som trengs for å prestere, sier Mykjåland.

Thorisdottir plutselig et alternativ på midten
Den siste tiden har det også vært spekulert i at kaptein Maren Mjelde kan komme til å bekle en av de sentrale midtbaneplassene, og at Maria Thorisdottir i så fall tar hennes plass i midtforsvaret, men lørdag var det Thorisdottir som ble drillet i det som kunne se ut som en overraskende jokerrolle sentralt på midten på to av fire økter.

– Nå er jeg plutselig der oppe. Jeg spilte der på trening i dag og i går, og så vi får se om det er der han vil ha meg eller ikke. Jeg er forberedt. Så får vi ta det derfra.

– Har dere trent på mange forskjellige midtbanekonstellasjoner etter Frankrike-kampen?

– Vi har vel egentlig ikke byttet så veldig mye, men det er vel et spørsmålstegn ved hvem han vil ha. Det blir spennende å se i morgen, sier Klepp-spilleren.

To av spillernes fleksibilitet åpner for internbytter underveis
Landslagssjefen bekrefter at fleksibiliteten er viktig, og er også åpen for tankegangen om at man med Mjelde og Thorisdottir på banen samtidig kan gjøre bytter i laget uten å benytte seg av innbytterkvoten.

– Maria kan spille både som midtstopper og som sentral midtbane. Hun har sett bedre og bedre ut på trening, og hun gjorde også et bra innhopp mot Frankrike, selv om det var som stopper. Hun har sett rapp og fin ut, så det finnes vel en mulighet for at hun spiller.

– Det å ha begge på banen samtidig vil gi et visst rom for fleksibilitet uten å benytte noen bytter. Hvor mye tenker du på det?

– Det er helt korrekt. Så det finnes vel en tanke med å kunne ha dem på banen samtidig og kunne bytte, men vi får se i morgen. Men det er interessant, sier han.

Helt åpent om kantplassen
Dermed kan det se ut til å gå mot bytter på en eller to av de tre sentrale plassene, mens også kantrollen der Kristine Minde har kjempet med Emilie Haavi er helt åpen.

– Jeg tror jeg er like usikker som dere egentlig. Vi har ikke fått noe lag, og jeg regner med at vi får det i kveld. Da får man bare forberede seg på alt, sier Haavi.

– Jeg har jo selvfølgelig lyst til å starte, men jeg vet at det er en krevende rolle. Jeg tror Emilie og jeg kommer til å rullere på den rollen, sier Minde.

Slik var den norske midtbanen fra start mot Frankrike: Frida Maanum, Ingrid Spord, Andrine Stolsmo Hegerberg, Kristine Minde.

Disse spillerne ble drillet i de samme fire rollene lørdag: Frida Maanum, Ingrid Sport, Ingrid Schjelderup, Emilie Haavi, Maria Thorisdottir, Andrine Stolsmo Hegerberg, Kristine Minde.

I tillegg har landlagskaptein Maren Mjelde figurert i midtbaneleddet i sluttfasen av de to siste landskampene, mens Ingvild Isaksen er på vei tilbake fra skaden som satte henne utenfor oppgjøret mot Frankrike. I bakhånd banker også blant andre Guro Reiten, Toppseriens toppscorer, sterkt på døren.