NYTT GUL-GLIS: Chris Froome ble nummer sju på lørdagens etappe og kjørte seg dermed tilbake i gul trøye.
NYTT GUL-GLIS: Chris Froome ble nummer sju på lørdagens etappe og kjørte seg dermed tilbake i gul trøye. Foto: Benoit Tessier

Froome tilbake i gul trøye etter Aru-tabbe

– Det blir en krig igjen i morgen, sier Chris Froome etter å ha kjørt seg tilbake i ledelsen i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skulle vært en forholdsvis smal sak for Aru å komme i mål med resten av favorittene på lørdagens etappe, men italieneren ble sittende altfor langt bak i feltet da man tok fatt på de siste knalltøffe 500 meterne.

– Utrolig skuffet
Det førte til et tidstap på 24 sekunder til Froome og et foreløpig farvel til den gule trøyen. En taktisk blemme, mener TV 2s eksperter.

– Jeg er utrolig skuffet. Dersom du har den gule ledertrøyen, selv om du ikke har hjelperyttere, så behøver du ikke å sitte bak i dette feltet. Han kan klatre akkurat som de beste. Han burde sittet klistret rundt Froome og passet på, sier Dag Otto Lauritzen.

Aru har nå 18 sekunder opp til Froome i sammendraget, med Romain Bardet bare fem sekunder bak der igjen.

– Jeg tror ikke det er snakk om en dårlig dag. Jeg tror det er snakk om at han ikke er god til å plassere seg i feltet og kanskje ikke hadde noen til å hjelpe seg, men han burde vært såpass god at han kunne klare å tråkle seg frem før en kilometer igjen. Vi så at han satt langt bak da de kjørte utfor.

Der Aru må gjøre store deler av jobben selv når det drar seg til på de tøffeste etappene, har Froome et kobbel av bunnsolide hjelpere til å gjøre grovjobben. Tapet av Dario Cataldo og Jakob Fuglsang kan bli skjebnesvangert i fortsettelsen.

– Aru har ikke et god lag rundt seg. Det kommer han ikke til å få heller, fordi det laget er blåst i fillebiter. Sky-laget var formidabelt i dag. De gjorde en fantomjobb med å bringe Chris Froome i posisjon i bunnen av den bakken. Da var allerede Aru borte, sier Kaggestad.

– Jeg var litt for langt bak. Jeg brukte mye krefter på å komme meg frem og betalte for det. Slikt skjer, det er viktig å fortsette uten å miste fokus, sier Aru til Cyclingweekly.com.

Han prøver å glatte over tidstapet.

– Det er ikke mye, men det er ingenting å le av. Kampen om sammenlagtseier er likevel ganske åpen. Den siste uken blir krevende, så alt er ikke tapt.

Lagkompis ropte i radioen
Mens Michael Matthews distanserte Greg Van Avermaet og Edvald Boasson Hagen på veien mot seier Rodez, var det ikke bare Aru som tapte terreng til Froome i kampen om gul trøye. Kun Dan Martin og Rigoberto Uran, nummer fire og seks i sammendraget, kom i mål til samme tid som Froome.

– Det hjalp å kjenne avslutningen fra etappen for to år siden, men jeg må si at det var lagets fortjeneste i dag. De holdt meg i front i svingene på slutten. Uten lagets jobb i dag kunne jeg aldri endt opp i den situasjonen. Spesielt Kwiato i finalen. Han gjorde en utrolig jobb med å holde meg der på den siste kilometeren. På de siste 500 meterne ropte han i radioen "gå, gå, gå, du har en luke. Det sprekker opp i biter bak her. Bare press, press, press". Det var utrolig å høre det, sier Froome i det offisielle intervjuet etter målgang.

– Det er fremdeles jevnt mellom rivalene, så hvert eneste sekund er verdt å kjempe for.

 Se avslutningen på etappen

Arus danske lagkompis i Astana, Michael Valgren, sier at han gjorde alt for å bringe sin kaptein frem i en god posisjon, men at han ikke vet hva som gikk galt i den hektiske avslutningen.

– Jeg vet egentlig ikke hva som skjer. Han er ikke så god til å sitte på hjulet hos oss, og på en sånn vei mister man hverandre fire-fem ganger. Jeg vet ikke om det er hans eller vår skyld, sier Valgren til dansk TV 2.

Froome spår ny fjellkrig
Søndag venter en fjelletappe i Sentralmassivet før feltet får en velfortjent hviledag. Med et kupert terreng med to førstekategoristigninger er det vanskelig å spå utviklingen på etappen, men Froome ser frem til å at Sky med den gule trøyen kan utøve mer kontroll i feltet.

SKUFFET ITALIENER: Fabio Aru kom i mål 24 sekunder bak Chris Froome og mistet den gule ledertrøyen.
SKUFFET ITALIENER: Fabio Aru kom i mål 24 sekunder bak Chris Froome og mistet den gule ledertrøyen. Foto: Lionel Bonaventure

– Forhåpentligvis vil det bringe feltet tilbake i en roligere situasjon i morgen når vi er tilbake i kontroll. Men det har vært en stor uke for alle. Det blir en krig igjen i morgen, sier Froome.