Se videoen som skaper debatt:

Politimannen blir satt ut når han skjønner hvem han har stanset

Det har oppstått debatt i USA om hvorfor politiet stanset bilen for kontroll.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19. juni stanset politiet i Orlando i Florida en bil for kontroll. Bilen hadde mørke vinduer, og sjåføren var en afroamerikansk kvinne.

Da den ene politimannen går bort for å snakke med kvinnen, viser det seg at de har stoppet statsadvokaten i Florida, Aramis Ayala, skriver CNN.

Bilen hun kjørte var en statlig bil som tilhører hennes arbeidsgiver, og hun var på vei hjem fra et universitet, hvor hun hadde undervist i jus.

Det oppstår tydelig en trykket stemning, og politimannen forsøker å forklare hvorfor de stanset bilen. Hele hendelsen ble filmet av politiet.

Se videoen fra da politiet stanset statsadvokaten i videovinduet i toppen av saken.

– Registreringsnummeret ditt ga ingen resultater. Det har jeg aldri sett før. Det var derfor vi stanset deg, forklarer politimannen i videoen.

Det ser ikke ut til at Ayala kjøper forklaringen, og hun ber om å få se politimennenes visittkort.

Debatt om rasisme

Videoen av hendelsen ble sluppet av Orlando Police Department forrige måned, og den har skapt debatt i USA om på hvilket grunnlag politiet kan stoppe biler langs veien.

I sosiale medier og i amerikansk presse diskuteres det om statsadvokaten ble stoppet på grunn av rasistiske holdninger fra politbetjentene, skriver The Washington Post.

– Selv om hun er en av de mest gjenkjennelige statsadvokatene i Florida, så stopper ikke det henne i å bli et offer for rasisme i Orlando-politiet, skriver Florida National News.

Politiet i Orlando har uttalt at politibetjentene fulgte loven da de stoppet henne, ifølge CNN.

Politiet hevder at hun ble stoppet fordi registreringsnummeret hennes ikke ble funnet i systemet, siden det var en bil som tilhørte staten, og de sotete vinduene skal ha ført til at politiet ikke kunne se hvem eller hvor mange som befant seg i bilen.

Selv om politiet hadde loven på sin side da de stoppet henne, så vil Ayala ta saken videre. Hun insisterer på at hun ikke gjorde noe galt, ifølge den amerikanske TV-kanalen.

– Selv om politiet fulgte loven i Florida da de stoppet meg, er målet mitt å ha et konstruktivt og gjensidig respektfullt forhold mellom politiet og samfunnet. Jeg ser frem til en åpen dialog med politisjefen i Orlando, hvor vi kan snakke om hvordan denne hendelsen har påvirket det målet, sier Ayala i en uttalelse til CNN.

Første svarte statsadvokat

Ayala er den første og eneste valgte svarte statsadvokaten i Florida. Dette er ikke den første gangen hun har tiltrukket seg medienes oppmerksomhet.

I juni skapte Ayala overskrifter da hun kunngjorde at hun ikke ville bruke dødsstraff i sitt distrikt. Ifølge Ayala førte dødsstraff til «kaos, usikkerhet og forvirring».

Etter at hun offentliggjorde sitt syn på dødsstraff, fjernet Florida-guvernør Rick Scott henne fra saken om Markeith Loyd, som var tiltalt for å drepe sin gravide kjæreste og en politimann.

Scott flyttet også mer enn 20 andre saker over til andre advokater. Etter dette ble Scott saksøkt av Ayala.

Ayala havnet også i medienes søkelys da hun under valgkampanjen snakket om ektemannens kriminelle fortid. Ifølge kampanjens uttalelse satt mannen i fengsel i syv år etter en narkotikadom.

Floridas statsadvokat har tidligere vært åpen om sin sterke mening om politivold. Etter at Alton Sterling og Philando Castle ble skutt i juli 2016, var hun «sjokkert og trist», og sa de hadde vært utsatt for dødsstraff.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook