Siden hjemkomsten har familien bedt om ro, men nå deler administrator for French' støttegruppe på Facebook litt om hvordan tilstanden til hans er. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
Siden hjemkomsten har familien bedt om ro, men nå deler administrator for French' støttegruppe på Facebook litt om hvordan tilstanden til hans er. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Foto: Junior D. Kannah

Joshua French i isolat

Joshua French har fått resistente bakterier på huden, og er fortsatt lagt inn på sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er gått nesten to måneder siden Joshu French fikk reise hjem til Norge.

Siden hjemkomsten har familien bedt om ro, men nå deler administrator for French' støttegruppe på Facebook litt om hvordan tilstanden til hans er.

Det var avisa Dagen som først omtalte saken.

«Noe kan vi fortelle. Han har siden hjemkomsten vært tatt godt vare på, der han har vært innlagt på sykehus, og er fremdeles. Det viser seg at han har resistente bakterier på huden, og må derfor isoleres. Joshua får behandling, men behandlingen vil ta tid. Det er det vi kan fortelle om hans tilstand for tiden.», skriver administrator Gulla Nyheim Gramstad.

Kongo-krav
Da Joshua French kom til Norge 17. mai understreket både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende at det ikke var inngått noen avtaler mellom kongolesiske og norske myndigheter og at Norge ikke hadde forpliktet seg til noen gjenytelse overfor Den demokratiske republikken Kongo.

I et intervju med TV 2 dagen etter, snakket likevel utenriksministeren likevel om en avtale.

Dokumentet som Brende kalte en avtale ble signert av Kongos justisminister og flere andre personer samme dag som Joshua French ble løslatt og sendt med fly til Norge.

Hemmelighold klar forutsetning

Da spesialutsending Arild Øyen dagen etter snakket entusiastisk om de dramatiske timene i Kongo før saken var løst og French satt på flyet, snakket han også om dette dokumentet.

– Da jeg hadde fått dette dokumentet som beordret en slags lovanordning, så var jeg helt sikker på at det ikke ville bli noen endring, sa Øyen til pressen.

TV 2 søkte to ganger om innsyn i avtalen og alle relevante vedlegg som muliggjorde French' retur til Norge, men fikk avslag begge gangene med begrunnelsen i at avtalen ikke eksisterte. På tredje forsøk søkte TV 2 om innsyn i dokumentet Øyen viste til på pressetreffet.

Da ble resultatet et annet. Du kan lese mer om saken her.

Kamp mot klokka

Som TV 2 fortalte tidligere har fortalt kunne en forsinkelse ved utsendingen nok en gang ha hindret French i å forlate Kongo. Bare timer etter at flyet tok av, skapte et væpnet angrep på sentralfengselet i Kinshasa til at hele byen endte i kaos.

Også Øyen reflekterer over at det var viktig at nordmannen kom seg ut da han gjorde det.

– Noen timer senere kom jo dette opprøret i sentralfengselet. Vi kan jo bare tenke oss hva som hadde skjedd hvis vi hadde fått dette på toppen av de andre bekymringene, sa Øyen på pressemøtet.