Vil skrote veiavgiften man betaler på sjøen

Frp vil skrote «veiavgiften» for båtfolket, og kaller den for meningsløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du at du må betale veiavgift når du bruker båten på sjøen? Fem kroner per liter bensin i veiavgift betaler du for å bruke båten på sjøen. Båtfolket kaller det galskap.

Nå går Fremskrittspartiet (Frp) inn for å skrote hele båtbensinavgiften.

– Denne ordningen er helt urimelig slik den er innrettet i dag. Båter med dieselmotor kan fylle avgiftsfri diesel, mens båter med bensinmotor må betale full veibruksavgift, sier Hans Andreas Limi, Frp til TV 2.

– Galskap
Båteier Morten Knudsen kaller avgiften for galskap.

– Jeg skal kjøre båten fra Oslofjorden til Sandefjord, det tar meg omtrent 1,5 timer. Den turen koster meg 600 kroner i bensinpenger. Det er galskap, sier Knudsen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har fokusert på at statens utgifter vokser så mye at de vil ha problemer med å betale dem i fremtiden, i den såkalte perspektivmeldingen.

Likevel mener Limi at avgiftskuttene er forsvarlig.

– Skal vi holde verdiskapningen oppe i samfunnet må yte og jobbe mer men samtidig må vi også belønne denne innsatsen ved å holde skatter og avgifter på lavt nivå, sier Limi til TV 2.

– Men er det ansvarlig politikk når vi vet at utgiftene kommer til øke?

– Det å tilrettelegge for enda større verdiskapning er det mest ansvarlige vi politkere gjør, sier Limi.

Høyre: – Kan være interessant å vurdere

Frp har lagt frem forslaget til neste års statsbudsjett. Høyre sier de ikke er fremmed for forslaget.

– Et slikt forslag kan være interessant å vurdere i en total budsjettsammenheng, men det er ikke noe vi har tatt stilling til enda, sier Svein Flåtten (H).

TV 2 meldte først at Høyre var kritisk til forslaget og hadde vurdert å øke avgiftene med en krone og 50 øre. Dette stemmer ikke.

Limi sier Frp alltid vil ha fokus på lavere skatter og avgifter.

– Frp står ofte alene når det gjelder å redusere skatter og avgifter. Selv om man fjerner veibruksavgiften på båter, så betaler man fortsatt Co2-avgift, så helt avgiftsfri blir den ikke men veibruksavgiften mener vi ikke kan forsvares til båtmotorer.

750.000 fritidsbåter i Norge
Fritidsbåter er stadig mer populært i Norge og det eksisterer rundt 750.000 av dem i dag. Det selges ca 6 millioner liter båtbensin fra norske mariaer i året, noe som tilsier ca. 30-40 millioner i avgiftskutt. Limi mener båtfolket bør slippe denne regningen.

– Dette betyr lite for staten men mye for den enkelte båteier, sier Limi.

Frp mener marianer med avgiftsfrie bensinpumper bør bygges slik at man ikke får tilgang til å fylle bensin på bilen.

– Når bensinprisen reduseres med en tredel, forstår vi at det alltid vil være noen som vil jukse seg til å fylle på bilen i stedet, men dette anser vi ikke som noe stort problem sier rådgiver i Frp Jostein Meyer Nilsen.