Hvor skal Maren Mjelde spille?

De to siste landskampene har Maren Mjelde startet som midtstopper ved siden av Nora Holstad Berge. Ved begge anledninger har Norges kaptein avsluttet oppgjørene som sentral midtbanespiller.

Mesterskapet starter søndag. Se oversikt over alle EM-kampene her!

Apeldoorn (TV 2 Sporten):

Søndag er det duket for åpningskamp i fotball-EM i Nederland, og Norge står på motsatt banehalvdel i Utrecht når vertsnasjonen ønsker velkommen til hele Europas fotballelite.

De fleste navnene i landslagssjef Martin Sjögrens førsteellever virker kanskje å være klare, men ett stort spørsmålstegn rår fremdeles rundt den norske troppen:

For hvor skal kaptein Maren Mjelde spille?

Chelsea-stjernen har i de to siste oppkjøringskampene forut for mesterskapet startet som midtstopper ved siden av Nora Holstad Berge, men både i oppgjøret mot USA i Sandefjord i juni og i generalprøven mot Frankrike tidligere denne uken ble 27-åringen flyttet frem på midtbanen etter hvert. Ved begge anledninger overtok da Maria Thorisdottir stopperplassen ved siden av Holstad.

Midtbaneposisjonen er også den Mjelde innehar i klubblaget, og i starten av pre-campen i Oslo ble hun drillet som midtbanespiller også på landslaget.

– Jeg ble tatt ut som midtbanespiller, og har vært litt midtbane på trening, men også stopper. Så var jeg stopper og midtbane i kampen. Jeg liker å bytte litt. Det er kjekt det, sa Mjelde til TV 2 på det første pressetreffet i den idylliske byen Apeldoorn torsdag.

– Alltid sagt at jeg trives best på midtbanen
Landslagskapteinen har figurert i flere ulike roller også for klubblaget, der hun har vært både sweeper og indreløper, men har etter hvert blomstret i den sentrale midtbanerollen.

– Det er Martin som tar ut laget, og han tar ut det laget han mener er best. Hvis han mener det er stopper som det det beste for laget, så blir det det.

– Hvor vil du helst spille?

– Jeg føler at det er et spørsmål jeg har fått ganske mange ganger nå. Jeg har alltid sagt at jeg trives best på midtbanen, men det er kjekt å spille stopper også. Det er noe jeg behersker det også, sa Mjelde torsdag.

Stoppermakkeren: – Du mister litt her, og du mister litt der
Det virker dog klart at den ene stopperplassen skal befestes av Nora Holstad Berge, som føler seg i bra form og klar for oppgaven uavhengig av makker.

– Du får spørre Martin Sjögren om jeg skal spille midtstopper, men jeg har i hvert fall spilt der nå.

– Hvem tror du at du skal spille ved siden av?

– Det er litt usikkert. Maren Mjelde har spilt der en del, og Maria Thorisdottir kom inn der mot Frankrike. Det får vi bare vente og se, sa Holstad til TV 2 torsdag.

30-åringen har dannet stopperpar med Mjelde ved flere anledninger, men har også sett de positive siden ved å ha henne foran seg i leddet foran.

– Maren er en fantastisk dyktig spiller, både når hun spiller midtbane og også på stopperplass. Så det er litt slik at hvis du spiller med henne på midtbanen så mister du litt i fireren, mens hvis du spiller med henne i fireren så mister du litt på midtbanen. Sånn er det med gode spillere som behersker flere plasser, sa Holstad.

Landslagssjefen bekrefter at han ikke har bestemt seg
Landslagssjef Martin Sjögren bekreftet også overfor TV 2 at Mjelde er aktuell for flere roller, for selv om konstellasjonen Mjelde/Holstad Berge har vært foretrukket fra start og gjort det bra i de to seneste treningskampene, så er svensken langt ifra sikker på hvordan det blir mot Nederland søndag.

– Startelleveren er ikke helt klar ennå. Vi har litt å tenke på, men vi kommer til å ha elleve spillere fra start på søndag. Kampen mot Frankrike var et bra bevis på at Maren er veldig nyttig på flere posisjoner. Vi fikk også et bra svar på at Maria Thorisdottir er ok. Hun har vært syk, og dette var kun hennes andre opptreden på pre campen, så det var to positive svar å få.

– Vet du nå hvor Maren Mjelde skal spille på søndag?

– Nei. Det vet jeg faktisk ikke. Jeg har ikke tatt den siste avgjørelsen ennå.

– Er det du som bestemmer, eller har det noe å si hva hun selv ønsker?

– Det er jeg som bestemmer akkurat det. Det er en veldig bra fotballspiller som kan benyttes i begge posisjoner. Vi kommer sannsynligvis til å få se henne i begge roller under EM, men vi får se hva vi starter med på søndag, sa Sjögren torsdag.

Siste avgjørelse tas etter lørdagens trening
Etter treningsøkten fredag, lagets første på nederlandsk jord, bekreftet landslagssjefen at det fremdeles ikke er foretatt noen endelig avgjørelse rundt søndagens startellever.

– Man blir klokere for hver gang vi trener. Vi tester litt, og på et tidspunkt i morgen etter trening så tar vi de siste avgjørelsene rundt hvem som skal spille. Det finnes fremdeles litt å tenke på, sa Sjögren da.

Mjelde selv bekreftet også at det fremdeles er ting som gjenstår før fasit foreligger for hvordan ting skal se ut i EMs åpningskamp på Stadion Galgenwaard i Utrecht søndag.

– Jeg føler ikke alt er helt klart egentlig. Vi gikk gjennom litt ting vi trenger å øve på frem til søndag, og så har vi en trening til i morgen og da kan flere ting skje. Det er vel egentlig folk utenfor som snakker mest om hvor jeg skal spille. Jeg har ikke snakket så mye om det på feltet. Som jeg har sagt tidligere, så er det slik at der Martin setter meg, der spiller jeg, sa hun.

TV 2s ekspert vil klone henne: – Ikke bra for denne verden
Tidligere denne uken sa TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland at det beste for Norge hadde vært om man kunne laget en kloning av Mjelde, og benyttet henne i begge roller. Åpenbart en spøk, men samtidig en kommentar man legger merke til.

– Det er vel en av de mest rare, men fineste komplimentene jeg har fått. Men det er selvfølgelig kjekt å høre det. Jeg vet ikke hvor bra det hadde vært med to Maren i denne verden, for å være ærlig, lo landslagskapteinen selv da hun ble konfrontert med uttalelsen.

Potensiell stoppermakker Holstad har dog et noe mer gjennomførbart forslag.

– Vi har mange dyktige spillere som kan spille både bak og på midtbanen, men Maren er kapteinen vår og hun gjør det bra uansett hvor hun spiller. Kanskje det hadde vært bedre om vi kunne klonet henne. Ellers kan jo Lene gjøre comeback? sa Holstad.

TV 2-ekspert: – Skjønner at det trolig skaper mye hodebry
TV 2s fotballekspert Mykjåland avviser akkurat den varianten, men er klar på at også hun er usikker både på hva hun selv ville valgt og på hvordan ting vil se ut søndag.

– Jeg vet ikke. Jeg er veldig usikker selv, og jeg skjønner at det trolig skaper mye hodebry for treneren. Jeg vil tro at trenerteamet var veldig sikre, før Frankrike-kampen, på at Mjelde skulle spille stopper mot Nederland, men så slet de veldig på midtbanen i den kampen. Da er det naturlig at man blir usikker igjen, sier hun.

Midtbanekollegas skade kan få innvirkning på det endelige valget
Ingvild Isaksen, som har slitt med skade hele pre-campen, trente for fullt fredag, og Mykjåland tror situasjonen rundt Stabæk-strategen kan være med på å påvirke det endelige valget inn mot søndag.

– Vi har jo et usikkerhetsmoment i Ingvild Isaksen, og det kan godt hende at hennes skadesituasjon blir avgjørende for hvor Maren spiller på søndag, sier Mykjåland.

I tillegg trekker den tidligere landslagsspilleren også frem hvorvidt tankegangen dreier seg mest om det som skal skje fremover eller det som skal skje bakover på banen. Nederlands angripere er nemlig ikke noe å skimse av.

– Tenker de offensivt eller defensivt? Landslagsledelsen har jo vist tidligere at de har ønsket å fokusere på det offensive framfor det defensive. Nederland er kjent for en veldig god angrepstrio, som egentlig er ganske komplett, med både fart, kraft og ballferdigheter. Så det spiller også inn, vil jeg tro, sier Mykjåland.

Norges kamper i gruppespillet:

16/7: Nederland – Norge (NRK)

20/7: Norge – Belgia (TV 2)

24/7: Norge – Danmark (TV 2)