GODT UTGANGSPUNKT: Brann har et godt utgangspunkt etter seier borte mot slovakiske Ruzomberok. 
GODT UTGANGSPUNKT: Brann har et godt utgangspunkt etter seier borte mot slovakiske Ruzomberok.  Foto: Nesvold, Jon Olav

Brann trakk Wayne Rooney og Everton

Tredje kvalifiseringsrunde i Europaligaen ble trukket fredag. Der ble det klart at Brann vil møte Everton om de går videre.

De mulige norske motstanderne er klare:

Odd vil møte kroatiske Dinamo Zagreb. Den første kampen går i Kroatia.

Brann vil møte Everton. Den første kampen går på Goodison Park.

Haugesund vil møte vinneren mellom Valetta og Utrecht. Der er nederlandske Utrecht storfavoritt til å gå videre etter at det ble 0-0 i Malta torsdag.

Kampene går 27. juli og 3. august.

Dermed er det klart at vi kan få se Wayne Rooney på Brann Stadion. Brann møtte Everton i Europaligaen tilbake i 2008. Da tapte de til slutt hele 1-8 sammenlagt. Bergenserne ble banket 1-6 på Goodison Park etter å ha tapt 0-2 hjemme.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener det var verst tenkelige trekning for Brann sportslig sett.

– Sportslig sett en veldig dum trekning for Brann, men for publikum er det en fantastisk trekning. Men jeg tror nok Brann hadde foretrukket å få et lag som er betydelig svakere. Det blir gøy å se Acosta og Wormgoor mot Wayne Rooney. De to er sikkert ikke drømmemotstander for en litt halvtrent Wayne Rooney, sier Mathisen til TV 2.

For det eneste som taler til Branns fordel er at Everton ennå er midt i sesongforberedelsene når oppgjørene spilles.

– Norske lag har alltid vært midt i sesong når disse kampene har kommet, men det har ikke hjulpet. Det bør være en fordel, så får vi se. Samtidig er disse oppgjørene så viktige, og det er så mye penger involvert, at jeg tviler på at noen av de norske lagene vil møte lag som ikke er fokuserte og tente.

Jesper Mathisen tror Haugesund nå er Norges sterkeste kort med tanke på avansement.

– På papiret har Haugesund nok den enkleste trekningen. Hvis de klarer å gå videre mot Lech Poznan, så skal de ha en god mulighet. Det er nok mest sannsynlig der håpet ligger for norsk deltagelse i gruppespillet. Spesielt Brann skal få det ekstremt tøft, men Odd skal også slite mot en tøff og rutinert europeisk motstander.

Det var knyttet stor spenning til den norske europacup-deltagelsen denne sesongen, men hittil har de norske klubbene overrasket positivt.

Brann slo slovakiske Ruzomberok 1-0 borte på imponerende vis, mens Odd og Haugesund slo henholdsvis Vaduz 1-0 borte og Lech Poznan 3-2 hjemme. Haugesund kunne fort hatt et enda bedre utgangspunkt, men rotet bort en 3-0-ledelse.

Dermed er det meget mulig at vi kan få alle de tre norske lagene videre til den tredje kvalifiseringsrunden.

Brann var useedet og kunne møte ett av disse lagene:

Gent, Sparta Praha, Astra Giurgiu eller Zirë, Everton, Marítimo, Apollon Limassol eller Zaria Balti.

Odd var også useedet og kunne møte ett av disse lagene:

1 Shamrock Rovers eller Mladá Boleslav, PAOK, Austria Wien, Dinamo Zagreb, Ferencváros eller Midtjylland, Athletic Bilbao.

Haugesund var seedet og kunne møte ett av disse lagene:

CSU Craiova, Nõmme Kalju eller Videoton, İnter Bakı eller Fola Esch, Valletta eller Utrecht, Panionios eller Gorica, Brøndby eller VPS Vaasa.