Det skorter ikke på prosjekter for Linda og ektemannen. Garasjen på 160 kvadratmeter er i minste laget... Foto: Solveig Tofte, NMV
Det skorter ikke på prosjekter for Linda og ektemannen. Garasjen på 160 kvadratmeter er i minste laget... Foto: Solveig Tofte, NMV

Linda er ikke helt som andre husmødre

– Heldigvis liker barna å være i garasjen også ...

Linda Mellem er 39 år og bor i Valvika, to mil nord for Bodø, sammen med ektemannen Paul. Hun vokste praktisk talt opp i en garasje – det også her i Valvika – med en bilinteressert pappa, som ikke så noen grunn til å holde jenta unna grease og olje.

– Jeg har vel bestandig vært glad i biler, og favoritten var en lys grønn Ford Granada stasjonsvogn i sandkassa da jeg var lita, forteller Linda.

Den første veteranbilen hun kjøpte, var en firedørs neptunblå 61-modell Opel Rekord Olympia 1700. Den bilinteresserte faren eide bilen før, mens han ventet på sin drømmebil. Da drømmebilen dukket opp i 2009 – en Opel Kaptein – fikk Linda kjøpe Rekorden.

– Vi kjørte Barents Road, Bodø–Murmansk, i den Opelen påsken 2010, sammen med seks andre veteranbiler, forteller Linda.

Den lekre Opel Rekorden har vært på langtur til Murmansk. Foto: Solveig Tofte NMV
Den lekre Opel Rekorden har vært på langtur til Murmansk. Foto: Solveig Tofte NMV

Nå står den på det sjakkrutete gulvet i den 160 kvadratmeter store garasjen i Valvika, og venter på en restaurering.

I samme garasje står også en 66-modell Bedford CA Workobus og en Rolls Royce Silver Shadow 76-modell, men de tilhører Paul – Lindas ektemann. Utenfor står en -72 Cadillac Fleetwood, og på feriestedet i Sverige har Linda en 77-modell Opel Berlina stående.

– Garasjen er altfor liten, for å si det slik, ler hun.

Har klær som passer alle bilene

Linda syr selv antrekk og har ett som passer til hver av bilene.  Foto: Solveig Tofte NMV
Linda syr selv antrekk og har ett som passer til hver av bilene. Foto: Solveig Tofte NMV

Selve edelstenen er for øvrig ikke nevnt ennå. Det er en 1976-modell Volkswagen Type 1 1303 cabriolet. Turkis og frekk, og Lindas store kjærlighet.

Når hun kjører den, tar hun gjerne på seg 70-tallsinspirerte klær, smykker og pannebånd, og dertil hørende sko. Matchende klær til de ulike veteranbilene har hun brukt helt siden hun kjøpte den første.

– Jeg trodde alle gjorde det, men så feil kan man ta, humrer hun.

Bil og campingutstyr må være i samme stil, ned til detaljer som hjulvispen i kombicampen, hvis hun plutselig vil lage kake på tur. Klærne har hun delvis sydd selv.

– Jeg har klær som passer til alle bilene, i alle aldre. Man kan jo ikke bruke hippieklærne i Rollsen, sier hun.

Linda tar i bruk veterangarderoben når hun skal på utstilling, billøp eller turer, men kan også godt bruke det på vanlige byturer, hvis humøret tilsier det.

– Jeg følger min stil, og vil fortsette med det, smiler hun.

Vekker oppsikt i nærmiljøet Boble-caben ble importert fra California i USA i 2006, og Linda kjøpte den i mai 2011. Etter dette har hun kun utført vanlig service, men planen er å skifte inner- og yttertak, trekke opp seter og justere fjærer. Bilen er i veldig bra stand, og lett å vedlikeholde, ifølge eieren.

Boble-favoritt

Her er det Bedforden som får litt omsorg og pleie. Foto: Solveig Tofte, NMV
Her er det Bedforden som får litt omsorg og pleie. Foto: Solveig Tofte, NMV

Den brukes mye i sommerhalvåret, til alt fra rally i Skellefteå til lofotturer, og de voksne barna stikker gjerne av med den, når de vil ha en kosetur i godværet for å kjøpe softis.

– Man blir lagt merke til i en slik perle av en bil, og alle i bygda kjenner eieren, forteller Linda.

Sammen om bilhobbyen

Den alltid blide Bodø-dama, med den entusiastiske fremtoningen, har selv gått Teknikk og industriell produksjon, og har ferdigheter til å skru litt bil selv.

Det gjør hun altfor sjelden, ifølge ektemannen Paul. Han er utdannet mekaniker, og fikser det meste. Selv om det ikke er det artigste han gjør.

– Han ønsker helst at bilene skal være mest mulig i orden, slik at han slipper å skru, men slik er det aldri i veteranbilverden. Han liker minst å skru på mine biler for han syns jeg maser fælt, humrer Linda.

Det er kjekt å kunne fikse litt på egenhånd. Her er det stifter som justeres i veikanten på VW Bobla med innsprøytingsmotor.  Foto: Solveig Tofte, NMV
Det er kjekt å kunne fikse litt på egenhånd. Her er det stifter som justeres i veikanten på VW Bobla med innsprøytingsmotor. Foto: Solveig Tofte, NMV

Barna trives her også

Likevel koser de seg når de pusser og fikser på kjøretøyene, og det gjør de gjerne sammen.

– Vi er mye sammen i garasjen, og trives godt i hverandres selskap. Jeg er ofte håndlanger, mens han skrur, forteller hun. I februar hvert år drar de til Bremen på Classic Car Show, for å finne inspirasjon, deler og annet utstyr til bilene. Nå er det den nedplukkede Bedforden som står øverst på arbeidslista, og den skal settes sammen, bit for bit. Den britiske sekstitalleren er i ferd med å få en totalrenovering, så det er nok å henge fingrene i.

Send SMS: NMV1706 til 2205 og få bladet rett i postkassen 
Send SMS: NMV1706 til 2205 og få bladet rett i postkassen 

– Heldigvis har vi barn som også liker å være i garasjen, ler Linda.

Saken sto først på trykk i Norsk Motor Veteran.

Les også: Her får du monster-luksus på billigsalg

Vil du lese mer om veteranbiler?

Da bør du bestille Norsk Motor Veteran Det handler naturligvis om alle mulige slags veterankjøretøyer. Aller mest om biler, men også om motorsykler, båter, treff og kuriosa samt kjøp og salg-annonser. Det meste av innholdet er like norsk som brunosten. Det er skrevet av entusiaster – for entusiaster.

Bestill via SMS

Du bestiller det veldig enkelt på SMS. Du skriver inn: MNV1706 og sender det til 2205.

Verre er det ikke. Det koster 99 kroner, og belastes telefonregningen. Du får bladet rett hjem i postkassen i løpet av et par dager.

Les også: Denne bilen startet GTI-eventyret – for 40 år siden