LANG REISE: Martin Vik Gregor og kompisen må reise Oslo - Nice - Wien - Kos for å komme seg på Syden-ferie etter at Norwegian kansellerte flyvningen deres.
LANG REISE: Martin Vik Gregor og kompisen må reise Oslo - Nice - Wien - Kos for å komme seg på Syden-ferie etter at Norwegian kansellerte flyvningen deres. Foto: Privat og Google maps

Norwegian kansellerte – guttegjengen må reise Europa rundt for å komme frem

– De fleste av oss møtes vel i Wien i fredag kveld, sier Martin (18) oppgitt til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12 gutter fra neste års Hamar-russebuss Kennedy 2018 har lenge gledet seg til årets reise til den greske øya Kos.

Norwegian-flyet skulle gått tatt av fra Gardermoen klokken 23.55 torsdag kveld, og guttene skulle landet på Kos grytidlig fredag morgen.

Men i 18-tiden tikket det inn en tekstmelding: Flyet var kansellert.

– Vi fikk litt panikk. Dette er en tur vi har bestilt og betalt for et halvt år siden, forteller Martin Vik Gregor (18) til TV 2.

I den neste SMSen fra Norwegian stod det at man enten kunne finne andre flybilletter, eller vente til søndag.

Les: Dette har du krav på om flyet blir kansellert

– Det er jo bare en ukestur, så det var uaktuelt for oss å vente helt til søndag. Da ville jo halve ferien ha gått uten at vi hadde kommet oss av gårde, sier Martin.

Mens faren forsøkte å få tak i Norwegian på telefon, begynte guttene å sjekke hvilke andre flymuligheter som fantes.

Reiser Europa rundt

Men det var ingen alternativer som gjorde at guttene kunne reise sammen. Så dermed ble løsningen at den vordende russegjengen har splittet seg.

– Jeg og en kamerat fikk tak i billetter som gjør at vi kan fly i morgen tidlig. Men reisen blir tre ganger så lang som den opprinnelige og med flere mellomlandinger, forteller attenåringen.

For Martin og kameraten må nemlig først fly fra Oslo til Nice i Frankrike. Der må de bytte fly for deretter å fly fra Nice til Wien i Østerrike. De nye billettene har guttene hver betalt 6-7000 kroner, anslår Martin.

Først der vil deler av guttegjengen møtes, før det bærer ut på nok en flytur.

– Jeg har ikke oversikten over hvor de andre flyr, men fra Wien flyr vi endelig sammen til Kos. Men vi kommer ikke frem før i 21-tiden fredag kveld, så vi har jo mistet en hel dag. Det er litt bittert, sier hamarsingen til TV 2.

Misfornøyd med Norwegian

Martin mener kommunikasjonen fra Norwegian ikke har vært spesielt god.

– Faren min ventet en time i telefonen før han kom i kontakt med en engelskspråklig kvinne. Hun sa bare at vi kunne fly søndag. Vi har heller ikke fått svar på noen mailer der vi har spurt om de dekker de nye flybillettene, sier han.

– Hva har kanselleringen ført til for dere?

– For det først at en tur som skulle ta fire timer tar 16, men i tillegg så mister jo noen hele to dager av det som er en kort ferie i utgangspunktet. Det er ganske kjipt, sier Martin.

Fredag formiddag opplyser Norwegian at de har fått satt inn et fly og mannskap til å fly til Kos fredag ettermiddag. Passasjerene er informert om ny rutetid, ifølge flyselskapet.

Norwegian: – Ingen flyselskap kan garantere nok mannskap

Som TV 2 kunne fortelle torsdag kveld, kansellerte flyselskapet Norwegian åtte flyvninger på grunn av pilotmangel.

Kanselleringen kom kun timer etter at Norwegian-sjef Bjørn Kjos sa i et TV 2-intervju at «de håper og tror at de har nok piloter for sommeren».

– Vi forsøker alltid å bemanne så godt vi kan, men ettersom det er høysesong så er vi ekstra sårbare når uregelmessigheter oppstår. Det er ingen flyselskap som kan garantere at man har nok mannskap, da bransjen baserer seg på salg av fridager. Salg av fridager er en frivillig ordning, skrev Norwegians kommunikasjonsrådgiver til TV 2.

Da Norwegian hadde problemer i juni, var en av årsakene at flyselskapet hadde for få piloter, samt problemer med å få pilotene til å akseptere frikjøp av fridager.

– Aldri mer Norwegian

Flyet som aldri gikk fra Oslo til Kos torsdag kveld, skulle gå tilbake fra Kos til Oslo natt til fredag.

Nå sitter Mildrid Solholm med familien strandet på hotellet i Hellas etter Norwegian-kanselleringen.

Solholm sier de ikke har mottatt noe informasjon fra Norwegian, utenom en kort sms om at flyet har blitt kansellert.

– Vi har sittet i telefonen i timesvis og ikke fått kontakt. Det er helt utrolig at Norwegian, som er ansvarlig for at min familie skal komme hjem, ikke svarer for seg, sier Solholm på telefon til TV 2.

– Jeg har tre voksne barn med meg og vi er enige: Aldri mer Norwegian!

Familien Solholm prøver nå å få ordnet hjemreise med SAS via Athen. Andre reisende har fått beskjed fra Norwegian at de vil bli hentet med et senere fly i slutten av uken, ifølge Solholm.

– Det var mye tull allerede før vi skulle reise. Nå trodde vi at alt var i orden. Også kommer dette på slutten av ferien. Jeg er mildt sagt forbannet, sier Solholm.