Froomes hjelperytter: – Jeg kunne ha vunnet etappen

Chris Froomes råsterke hjelperytter Mikel Landa ventet ikke da kapteinen kom i trøbbel helt på slutten av den 12. etappen.

Froome måtte se sammenlagtkonkurrenten Romain Bardet vinne den tolvte etappen, mens Fabio Atu overtok ledertrøyen med seks sekunders margin.

Selv kom han i mål på en sjuendeplass, 22 sekunder bak vinneren.

Mikel Landa kom i mål på en fjerdeplass bare fem sekunder bak Bardet. Da Froome begynte å slite, gikk baskeren – som nesten så uanfektet ut mot slutten – for egne sjanser.

– Formålet var å hjelpe Chris da etappen ble avgjort de siste 200 meterne, men jeg så ham ikke. Hadde jeg gått for seieren, ville jeg endt høyere. Jeg vet ikke om jeg hadde vunnet, men jeg hadde vært en av kandidatene, sa Landa ifølge spanske medier etter etappen.

Landa er nummer sju i sammendraget. Kontrakten hans med Team Sky går ut etter sesongen. Nå hviskes det om han vil være lojal mot Froome resten av Touren eller ikke, mens tankene går til 2012 da Froome var i samme posisjon overfor Bradley Wiggins.

Videobilder fra utenfor bussen til Team Sky viser at det var diskusjoner mellom Landa og sportsdirektør Nicolas Portal etterpå. Men overfor pressen kom det ingen kritikk fra Portal, som sier Landa gjorde rett i å forsøke å blokkere bonussekunder fra Froomes konkurrenter.

– Dette er ikke verdens undergang. I morgen får vi se hvordan Astana kontrollerer rittet, sa Portal.

Tour de France-resultater

Intens etappe i vente

Fredag er en historisk kort fjelletappe der de skal over tre førstekategorifjell på 101 km. Da kan Astana og Fabio Aru vente seg et revansjelystent Team Sky og kanskje en Landa på etappeseierjakt.

– Tapet av ledertrøyen vil ikke bli et problem. Froome har allerede vunnet tre Tour de France. Selv om dette ikke var forventet, endrer det ingenting. Vi kommer til å angripe.

Chris Froome skyldte også bare på seg selv etter at han måtte se den gule trøyen skifte eier.

– Det var en tøff dag for meg. Lagkameratene gjorde en utrolig jobb, men jeg hadde ikke beina til å avslutte det. Det er så enkelt som det. Det er ingen unnskyldninger. Jeg hadde ikke beina i den siste bakken, sa Froome til TV 2.

Fredagens etappe starter kl. 14.30 på TV 2.