Ireland's Daniel Martin, left, gestures when discussing with Italy's Fabio Aru, center, who broke away when overall leader Chris Froome of Britain encountered a mechanical problem during the ninth stage of the Tour de France cycling race over 181.5 kilometers (112.8 miles) with start in Nantua and finish in Chambery, France, Sunday, July 9, 2017. Far right is Australia's Richie Porte, second left, is Slovenia's Primoz Roglic, rear in white is Colombia's Jarlinson Pantano. (AP Photo/Christophe Ena)
Ireland's Daniel Martin, left, gestures when discussing with Italy's Fabio Aru, center, who broke away when overall leader Chris Froome of Britain encountered a mechanical problem during the ninth stage of the Tour de France cycling race over 181.5 kilometers (112.8 miles) with start in Nantua and finish in Chambery, France, Sunday, July 9, 2017. Far right is Australia's Richie Porte, second left, is Slovenia's Primoz Roglic, rear in white is Colombia's Jarlinson Pantano. (AP Photo/Christophe Ena) Foto: Christophe Ena

Tror såret sammenlagtfavoritt kan vinne fredagens etappe

Les Mads Kaggestads tips til Tourmanager.

Spill Tourmanager her!

En lang og seig dag i fjellene venter på Tourens korteste fellesstartetappe. Da tenker du kanskje at fredagen blir lett, men slik blir det garantert ikke.

Slitne etter torsdagens lange dag i fjellene gjør at mange vil få problemer på dagens intense test som inneholder tre første- kategori stigninger i løpet av 101 kilometer. Første stigning begynner allerede etter 25 kilometer og derfra går det opp og ned til de er i mål i Foix etter en intens nedkjøring fra siste topp 1375 meter over havet.

Alberto Contador og Nairo Quintana knakk Froome på en lignende kort etappe i fjor. Richie Porte mistet ledertrøya på den korte fjelletappen i årets Critérium Dauphiné. De korte fjelletappene hylles av sykkelpublikum fordi det skapes intens sykling med store konsekvenser i sammendraget. Sky har mistet ledertrøyen. Nå er det kanskje deres tur til å skape kaos? Det er bare å glede seg!

Her er mine favoritter til dagens etappe:

Sportsdirektør:
Det er fest i Quick-Step-Floors etter dominansen til Kittel i spurtene. Daniel Martin sliter litt etter det dramatiske veltet sist søndag, men henger bra med. Iren har en bra avslutning og jeg har tro på at han kan vinne morgendagens blodslit.

Kapteiner:
Warren Barguil og Daniel Martin. Barguil er sulten etter tapet mot Uran i Chambéry, og den talentfulle franskmannen er en vinnertype som vil ha revansj. I tillegg har Barguil bakketrøya og han ønsker å sikre mest mulig poeng slik at han kan stå på podiet i Paris. Jeg beholder Daniel Martin som mulig etappevinner. Med tidstapet sist søndag er det større sjanse for at Martin kan gli under radaren og vinne etapper.

Hjelperyttere:
Alexis Vuillermoz har imponert med offensiv sykling. Få hjelperyttere klatrer bedre enn den lille franskmannen i AG2R. Lagkameratene Jan Bakelants er offensiv og klatresterk rytter som muligens kan gå løs i starten av etappen, ta bakkepoeng, innlagt spurtpoeng og bidra til kapteinen Bardet på slutten av etappen. Det offensive AG2R-laget vil sette press på konkurrentene og kan score mange poeng på fjelletapper. Hadde ventet mer fra BMC på etappe 12. Blant BMC ryttere som Nicolas Roche, Danilo Wyss, Amael Moinard og Alessandro DeMarchi skal det på papiret være mange poeng å hente. Andre tips for dagens kuperte etappe er Javier Moreno, Simon Geschke, Fabio Felline, Tony Gallopin, Brice Feillu, Carlos Betancur og Gianluca Brambilla.

Temporytter:
Primoz Roglic imponerte på den beinharde etappen til Chambery. Han er distansert i sammendraget, og om beina er bra går han i brudd. Thomas De Gendt er tilbake i slag og scorer poeng underveis på innlagte bakkespurter. Steven Cummings har våknet og ser sterk ut. Første halvdel av årets Tour har briten syklet anonymt, men den nasjonale mesteren er gjerne best siste halvdel av et treukersritt hvor hans varemerke er å vinne gjennom lange utbrudd i fjellene.

Ungdomsryttere:
Blant ungdomsrytterne er favorittene Lilian Calmejane, Tiesj Benoot, Guillaume Martin, Simon Yates og Pierre Latour. Calmejane har allerede vunnet en etappe etter en lang dag i brudd og har fri rolle. Fordi han ikke er noen trussel i sammendraget får han lov til å gå i brudd. Yates leder ungdomskonkurransen og er med i kampen om en topplassering sammenlagt. Han trenger bonussekunder, og om et eventuelt brudd hentes inn på slutten av etappen kan han kjempe om etappeseieren.

Klatrerne:
Fabio Aru har gul trøye og han trues av en formsterk Rigoberto Uran. I den tette kampen om sammendraget trenger Aru begge bonussekundene i mål. Uran har vist seg som en relativt sterk avslutter på flate oppløp som er hva venter rytterne i målbyen Foix.

Spurterne:
For spurterne handler dagen om å komme seg til mål innenfor tidslimiten. Michael Matthews imponerte i går og viste allsidighet ved å ta poeng både på innlagt flatspurt og på fjelltoppene. Tror han blir mer anonym i dag, men det er sannsynlig at er langt fremme på den innlagte spurten etter 13,5 kilometer.

Lykke til!

Mads!