Acosta sikret godt Brann-utgangspunkt

Brann med sterk 1-0-seier på bortebane i Slovakia.

Ruzomberok - Brann 0-1

Under to minutter ut i kampens andre omgang fikk Brann det viktige bortemålet de var ute etter.

Jakob Orlov stusset videre en Fredrik Haugen-corner, og på bakre stolpe lusket Bismar Acosta. Costaricaneren kunne enkelt sette inn 1-0.

Sportsnyhetene: Se alle høydepunktene i videovinduet øverst i saken.

Ruzomberok slet med å skape sjanser mot det meget kompakte Brann-mannskapet. Dermed ble bergensernes første Europacup-kamp på ni år en stor opptur.

– Det var meget solid gjennomført av Brann. De har et veldig godt utgangspunkt før returmøtet i Bergen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Den kampen spilles neste tordag. Vinneren avanserer til den tredje kvalifiseringsrunden i Europaligaen.

– Brann viste at de er et bedre fotballag, og dette skal de ha meget god kontroll på i Bergen. Uansett hva slags motstand man møter i Europa, er det alltid sterkt å vinne. Dette var nok akkurat slik Lars Arne Nilsen hadde håpet det skulle bli, sier Mathisen.

Slik var kampen
Den tidligere Rosenborg-stjernen Marek Sapara startet kampen på benken for vertene. For Brann fikk Jakob Orlov tillit på topp, mens Steffen Lie Skålevik startet på kanten. Peter Orry Larsen ble dyttet ut på benken etter hans start mot Stabæk.

Etter åtte minutter testet Gilli Rólantsson skuddfoten fra utenfor sekstenmeteren. Rett på keeper, men returen havnet hos en upresset Kristoffer Barmen. Midtbanespilleren tok ikke var på den gylne muligheten til å sende Brann i ledelsen. Fra kort hold headet bergenseren rett på slovakenes keeper.

Ruzomberok fikk sin første skikkelige sjanse etter 16 minutter. Slovakene fikk avslutte etter et hjørnespark, men Amin Nouri fikk kastet frem en fot og avverget faren.

Midtveis i omgangen fikk Brann en ny mulighet til å score et viktig bortemål. Sivert Heltne Nilsen fant Skålevik, som fikk stå helt alene på syv meters hold, men angriperens hodestøt var av det svært upresise slaget.

Etter 38 minutter fikk vertene en småskummel dødballmulighet, men Brann slapp med skrekken. På overtid i omgangen fikk slovakene en solid sjanse, men Piotr Leciejewski leverte en høyst kvalifisert redning. Polakken måtte i aksjon like etter, og sisteskansen viste igjen sine kvaliteter da han slo en god heading til side for mål. Dermed kunne lagene gå til pause på 0-0.

– En solid omgang av Brann. De er det laget som har vært nærmest. Kampbildet er som forventet mellom to fysiske lag. Dette er slik vi har sett Brann fremstå utallige ganger siden Lars Arne Nilsen ankom. Først og fremst er de veldig gode defensivt, var Jesper Mathisens dom etter den første omgangen.

Acosta med 1-0
Etter en lite severdig førsteomgang, fikk bergenserne en pangstart på den andre. Fredrik Haugen slo en corner inn mot mål, Orlov stusset ballen videre til Bismar Acosta. Stopperen fikk en enkel oppgave med å sette ballen i mål fra bakerste stolpe, til de omlag 100 tilreisende Brann-supporternes store glede.

– Ingen bombe at Brann skulle score på dødball, for der er de meget gode. Et bortemål er selvfølgelig ekstremt viktig, og Brann ser rett og slett ut som et bedre fotballag, sa Jesper Mathisen.

Med en halvtime igjen på klokken ble Marek Sapara byttet inn for Ruzomberok. Men vertene slet fortsatt stort med å skape sjanser mot det kompakte Brann-mannskapet.

Tre minutter før slutt fikk slovakene en sjelden mulighet, da en sleiv fra Peter Orry Larsen gikk feil vei. Leciejewski turte ikke å ta ballen med hendene, men Vito Wormgoor fikk ryddet unna.

Ruzomberok satte Brann under et kraftig press i overtidsminuttene, men bergenserne klarte å dra seieren i land.

Returoppgjøret spilles på Brann Stadion neste torsdag.

Vinneren avanserer til den tredje kvalifiseringsrunden. Motstanderen i det oppgjøret blir trukket allerede på fredag. Om Brann skulle gå videre, kan rødtrøyene møte lag som Zenit, Athletic Bilbao, AC Milan, PSV, Everton og Panathinaikos.

Slik stilte lagene:

Ruzomberok: Macik; Maslo, Maslo, Kruzliak, Kupec; Kochan, Takac, Qose; Daniel, Haskic, Gal-Andrezly.

Brann: Leciejewski; Nouri, Acosta, Wormgoor, Kristiansen; Haugen, Heltne Nilsen, Barmen; Rólantsson, Orlov, Skålevik.