Liu Xiaobo er død:

Bondevik mener den norske regjeringen har vært for passive

Den kinesiske dissidenten og nobelprisvinneren Liu Xiaobo er død.

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død. Foto: NTB Scanpix.
Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død. Foto: NTB Scanpix.

Den 61 år gamle dissidenten ble i mai i år diagnostisert med langt fremskreden leverkreft og overført fra fengsel til et sykehus i Shenyang. Tilstanden hans ble de siste ukene gradvis forverret, og legene opplyste denne uka at han var døende.

Kinesiske myndigheter avviste alle krav om å la Liu Xiaobo dra til utlandet for behandling og hevder at han var for syk. Utenlandske leger som besøkte ham, var av en annen oppfatning.

Flere har gått hardt ut mot behandlingen kinesiske myndigheter har gitt Xiabo.

Human Rights Watch kaller regjeringens behandling for hjerteløs. Tidligere statsminister og nåværende leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, mener den norske regjeringen har vært for passive i kritikken av kinesiske myndigheter.

– Jeg forstår at den øverste politiske ledelse var tilbakeholden for noen uker siden, da andre internasjonale figurer uttalte seg, siden man har reparert forholdet mellom Norge og Kina over flere år. Men jeg synes en kritisk uttalelse fra regjeringshold burde ha kommet. Jeg tror ikke det ville ødelagt det reparerte forholdet til Kina, sier Bondevik til TV 2.

Han håper livet nå blir lettere for hans enke.

– Det jeg nå håper, er at hans kone som sitter i husarrest, og som ikke har vært politisk aktiv i det hele tatt, nå får slippe fri, og at Kina også kan gi andre signaler om en oppmykning, sier Bondevik.

– Det var trist at vi ikke fikk se og høre han i Oslo holde sin Nobel-tale. Det var en veldig trist melding å få. Han var et sterkt symbol for kampen for menneskerettigheter, først og fremst i Kina, men etter hvert over hele verden, sier han.

Beijing nektet
Tyskland og USA ba tidligere i uka kinesiske myndigheter om å gi slipp på Liu, men Beijing nektet.

– Vi håper at landene det gjelder, kan respektere Kinas juridiske suverenitet og avstå fra å blande seg inn i Kinas indre anliggender under påskudd av at dette er en enkeltsak, sa en talsmann for kinesisk UD, Geng Shuang, torsdag.

Få timer senere meldte justismyndighetene i Shenyang at den kinesiske dissidenten var avgått ved døden.

– En helt
Blant de første til å kommentere nyheten, var Tysklands justisminister Heiko Maas.

– Hans ikkevoldelige motstand gjorde ham til en helt i kampen for demokrati og menneskerettigheter. Hvil i fred, skrev Maas på Twitter.

Lius kone Liu Xia og andre familiemedlemmer har de siste dagene vært på sykehuset der han lå, men de har ikke fått snakke med omverdenen.

Fikk følger for Norge
Liu ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha vært med på å skrive det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Året etter ble han tildelt Nobels fredspris for sin "lange og ikkevoldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina".

Kinesiske myndigheter ble rasende, anklaget Norge for å belønne en dømt «kriminell», la forhandlingene om en frihandelsavtale på is og avviste enhver politisk kontakt på høyt nivå.

Først seks år og senere gikk Kina med på å normalisere forholdet, og i april i år besøkte statsminister Erna Solberg landet, i spissen for en norsk delegasjon med 240 representanter for norsk næringsliv.

Hylles
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, som ledet Nobelkomiteen da Liu fikk prisen, sammenligner den kinesiske dissidenten med den tyske pasifisten Carl von Ossietzky som døde på et sykehus under nazistene i 1938.

– Liu Xiaobo var en mann som kjempet for menneskerettigheter med fredelige midler, og Nobelkomiteen ønsket å understreke at kampen for menneskerettigheter er en viktig del av kampen for fred, sier Jagland.

Nobelkomiteen kritiserer i en uttalelse Kina for behandlingen av Liu.

– Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter for Liu Xiaobos tidlige død, heter det i en kunngjøring fra komiteens nåværende leder Berit Reiss-Andersen.

Hjerteløshet
Human Rights Watch går også hardt ut mot kinesiske myndigheter etter nyheten om Lius død.

– Den kinesiske regjeringens arroganse, ondskap og hjerteløshet er sjokkerende, sier Sophie Richardson som leder menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Kina.

– Han var og vil fortsatt være en inspirasjon for alle forsvarere av menneskerettigheter, tvitrer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling, sier statsminister Erna Solberg i en kommentar.

– Det er med stor sorg at jeg i dag har mottatt beskjeden om Liu Xiaobos bortgang. Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling. Mine tanker går nå til hans kone, Liu Xia, og hans familie og venner, sier statsminister Erna Solberg i en kommentar om Liu Xiaobos bortgang.

Mer innhold fra TV 2