Warren Barguil og Arthur Vichot.
Warren Barguil og Arthur Vichot. Foto: Philippe Lopez

Ny fjelletappe kan gi gode sjanser for et brudd til å gå inn

Mads Kaggestad kommer med tips til Tourmanager før den 12. etappen.

Lang dag i Pyreneene venter. Feltet skal over seks bakketopper, inkludert to andre- kategori, en høy- kategori og en første- kategori.

Mål er på toppen av en andre- kategori, som kommer rett etter at de har klatret Col de Peyresourde 1569 meter over havet, bare 11 kilometer fra mål. Klatringene begynner for alvor på Col de Mente ca 130 kilometer ut i etappen.

Spill Tourmanager

Bruddivrige ryttere har derfor god tid til å etablere en god luke før sammenlagtrytterne starter kjøret inn mot den intense finalen bestående av Port de Bales, Peyresourd og siste bratte kneika opp til målgangen i Peyragudes.

Om sterke klatrere kommer løs er det gode muligheter for at bruddet holder helt inn. For Sky er det bare en fordel om alle bonussekunder deles ut til ryttere lengre bak i sammendraget. Da Richie Porte fremdeles var i rittet kontrollerte BMC for å bringe Porte i angrep. Vil Astana, Cannondale og Ag2R gjøre det samme fordi bonussekundene er viktige for å hente inn tid på Froome? Jeg tror et stort brudd kommer løs og at det gode sjanser for at noen få tapre sjeler holder unna helt til mål.

Her er mine favoritter til dagens etappe:

Sportsdirektør:

Det er fest i Quickstep- Floors etter dominansen til Kittel i spurtene. Det er gode muligheter for at den irske lagkameraten Daniel Martin følger opp når rittet igjen er inne i fjellene.

Kapteiner:

Warren Barguil og Daniel Martin. Barguil tapte knepent for Uran i Chambery, og når feltet ruller inn i fjellene er den talentfulle franskmannen klar for revansje. Heldigvis ingen nyheter om at Daniel Martin er skadet etter søndagens dramatiske velt. Med tidstapet på søndagens etappe er det større sjanse for at Martin kan gli under radaren og vinne en etappe. Begge to er i tillegg gode i avslutningene og Barguil vil i tillegg ta mest mulig bakkepoeng underveis.

Hjelperyttere:

Det er sannsynlig at en stor gruppe sliter seg løs tidlig på etappen og at den inneholder dagens etappevinner. Alexis Vuillermoz har imponert med offensiv sykling. Få hjelperyttere klatrer bedre enn den lille franskmannen i AG2R. Lagkameratene Jan Bakelants og Cyril Gautier er også offensive og klatresterke rytter som muligens blir å se i dagens brudd. Det offensive AG2R- laget kan score mange poeng på dagens etappe. BMC står uten kaptein, og uten sammenlagthåp satser de på enkeltetapper. Det er store muligheter for å se sterke ryttere som Nicolas Roche, Danilo Wyss, Amael Moinard og Alessandro DeMarchi langt fremme på dagens etappe. Andre tips for dagens kuperte etappe er Javier Moreno, Nicolas Edet, Tony Gallopin, Brice Feillu, Carlos Betancur, Nathan Brown og Gianluca Brambilla.

Temporytter:

Primoz Roglic imponerte søndag, og lukter bakketrøye. Han er distansert i sammendraget, og om beina er bra går han i brudd. Thomas De Gendt har manglet litt i forhold til sitt beste, men er han frisk og dagsformen er bra kan han gjøre imponerende og overraskende stunt som holder helt til mål. Er også spent på formen til Steven Cummings(?). Første halvdel av årets Tour har briten syklet anonymt, men den nasjonale mesteren er gjerne best siste halvdel av et treukers ritt og hans varemerke er å vinne gjennom lange utbrudd i fjellene.

Ungdomsryttere:

Blant ungdomsrytterne er favorittene Lilian Calmejane, Tiesj Benoot, Guillaume Martin, Simon Yates og Pierre Latour. Calmejane har allerede vunnet en etappe etter en lang dag i brudd. Dagen etter var helt utslitt og tapte mye tid. Fordi han ikke er noen trussel i sammendraget får han lov til å gå i brudd igjen. Yates leder ungdomskonkurransen og er i tillegg syv sammenlagt. Om bruddet hentes på slutten kan han være med å kjempe om en topp tre plasseringer i mål.

Klatrerne:

Fabio Aru og Rigoberto Uran er blant de største truslene til Chris Froome. Aru har vist seg som den mest offensive, men Uran kan bite seg fast og har vist at han kjemper helt til mållinjen med en relativt god spurt i forhold til sine argeste konkurrenter.

Spurterne:

For spurterne handler dagen om å komme seg til mål innenfor tidslimiten. Men Michael Matthews kan snike seg med i et brudd og ta den innlagte spurten etter 94 kilometer før de begynner å klatre.

Lykke til!

Mads!