Her er Trump og Russland-saken enkelt forklart

Synes du det er vanskelig å forstå saken om Trump-familien og Russland? Fortvil ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Onsdag kveld kunngjorde de demokratiske kongressmennene Brad Sherman og Al Green at de har fremmet riksrett mot president Trump. Les mer om det nederst i artikkelen!

Det er mye oppstyr rundt Donald Trump og Russland for tiden. Du har kanskje fått med deg at det har noe med eposter å gjøre, men skjønner du egentlig hva det hele dreier seg om?

For det er mye å holde styr på når det gjelder USAs president Donald Trump, og det er ikke så veldig rart om du sitter igjen som et spørsmålstegn.

For å få litt mer klarhet og oversikt i de siste dagene og ukenes hendelser, har vi fått USA-kommentator i Amerikanskpolitikk.no, Vårin Alme, til å besvare tre spørsmål om saken.

1. Hva er egentlig Russland-saken?

– Det begynte med avsløringene om at Hillary Clinton hadde brukt en privat epost-server som utenriksminister. Så kom lekkasjer og eposter fra det demokratiske partiet, og fra Hillary Clintons valgkampstab. Deretter fikk vi beskjed fra Obama-administrasjonen om at dette var del av en omfattende innsats fra den russiske staten, hvor hensikten var å påvirke valget i USA ved å sverte Hillary Clinton og få Trump valgt.

2. Hvorfor er det så mye ståhei nå?

– De siste avsløringene om møtet mellom Donald Trumps sønn og en advokat tilknyttet den russiske staten, er kanskje de mest dramatiske hittil i Russland-saken, da de beviser at personer i Trumps innerste sirkel ikke bare visste om, men var villig til å dra nytte av russisk innblanding i valget og russisk støtte til Trump.

3. Kan det ende med at Trump må gå av?

– Det er vanskelig å se hvor dette vil ende, og hvorvidt noe av dette kan vise seg å være kriminelt. Det vi vet er at dette er politisk skadelig for Trump og at det svekker tilliten til Det hvite hus, som gjentatte ganger har gått ut og benektet enhver form for kontakt med Russland under valgkampen.

– Jeg burde gjort ting annerledes

Onsdag hevdet Donald Trump jr. i et TV-intervju at president Trump ikke fikk vite om møtet der en representant for russiske styresmakter ville overlevere skadelig informasjon om Hillary Clinton.

Tirsdag offentliggjorde presidentens sønn eposter som for første gang beviser kontakt mellom Trump-kampanjen og russere i statlig tjeneste.

Som følge av de overraskende innrømmelsene, var det demonstrasjoner utenfor det hvite hus tirsdag kveld.

Donald Trump jr. vedgikk på Twitter at han og flere andre i Trumps nærmeste krets møtte en russisk advokat, som de visste representert myndighetene i Moskva.

Trump jr. tok med glede imot tilbudet om en Kreml-sponset drittpakke på Hillary Clinton midt i valgkampen. I dag føler han seg misforstått, og er lei for alt ståket som har oppstått.

– I ettertid ser jeg at jeg burde gjort ting annerledes. Men møtet var så ubetydelig at det ikke var noe å fortelle om, sier Donald Trump jr.

Fem etterforskninger

I en Twitter-melding i dag skryter president Trump av sin sønn, og mener oppstyret rundt saken er en del av det han kaller en heksejakt. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er enig.

– Jeg synes dette er helt vilt. Hvordan kan det at noen møter en advokat være et problem eller en trussel?, spør Lavrov.

Hele fem forskjellige etterforskninger er satt i gang vedrørende saken, og mange folkevalgte sier de har mistet all tillit til det familien Trump sier.

– Vi skal ikke stole på familiens fremstilling om kontakten de har hatt med russerne. Vi har nå sett et veldig tydelig mønster av tåkelegging og feilinformasjon rundt disse møtene, sier Adam Schiff, kongressmann for Demokratene.

Fremmer riksrett

De demokratiske kongressmennene Brad Sherman og Al Green har fremmet riksrett mot president Trump. Det kunngjorde Sherman i en pressemelding på sin egen nettside.

Sherman går ifølge Los Angeles Times dermed mot andre demokratiske lederskikkelser som har forsøkt å snakke ned riksrett, og heller ønsker å fokusere på økonomi, helsereform og Russland-etterforskningen.

Grunnlaget for at Sherman og Green nå formelt ber om at presidenten blir stilt for riksrett er at de mener han har motarbeidet det amerikanske rettsvesenet under Russland-etterforskningen.

– Grunnloven åpner ikke for å fjerne en president for impulsiv og uvitende inkompetanse. Den åpner for å fjerne en president for forbrytelser og forseelser, skriver Sherman.

Det er lite sannsynlig at kongressmennene vil få mange nok republikanere med seg bak kravet om å fjerne presidenten.

– Lenge før han engang ble valgt har Donald Trumps motstandere snakket om å stille ham for riksrett. Et opprop på nettet som krever dette har fått 800.000 signaturer, og flere betting-byråer spår at det er en fifty-fifty sjanse for at Trump blir tvunget fra makten gjennom såkalt «Impeachment», skrev USA-kommentator Thor Steinhovden i februar i år i sin forklaring på hva riksrett egentlig er og hva som skal til for at en president blir stilt for riksrett.