POKERSPILLER: Alexander Kristoff gamblet og ville bruke Tour de France til å styrke sin egen markedsverdi. Det har foreløpig ikke gått veien.
POKERSPILLER: Alexander Kristoff gamblet og ville bruke Tour de France til å styrke sin egen markedsverdi. Det har foreløpig ikke gått veien. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Jeg er overbevist om at Kristoff må akseptere et lønnskutt

Johan Kaggestad mener det utspiller seg et milliondrama i kulissene.

Alexander Kristoff ristet på hodet da han syklet mot lagbussen til Katusha etter den skuffende 12. plassen i Pau.

En andreplass er Kristoffs beholdning så langt i Touren. Nordmannen, som ennå ikke har bestemt seg for hvilket lag han skal sykle for neste sesong, forsvant i bussen uten å snakke med pressen.

– Dette er en forhandlingskrig
30-åringen har tidligere sagt til TV 2 at han har vært avventende med Katusha for å presse opp lønnen. Ifølge cyclingnews tjener Kristoff rundt 2 millioner Euro nå (ca. 19 millioner kroner). Katusha har tilbudt Kristoff en dårligere kontrakt, noe han foreløpig ikke har akseptert. Kristoff-leiren har sendt inn et motbud, men TV 2-ekspert Johan Kaggestad mener nordmannen sitter med vesentlig dårligere kort på hånden nå enn før Tour de France.

– Markedsverdien er helt relatert til prestasjonene dine og potensialet ditt. Det henger sammen. Resultatene i nuet og tro på fremtiden avgjør markedsverdien din. Markedsverdien for en spurter vurderes etter hvor mange seire du tar. Det er de som teller. Det er akkurat som børsen. Kursen svinger i takt med resultatene, sier Kaggestad.

– Må Kristoff akseptere et stort lønnskutt nå?

– Ja, det er jeg overbevist om at han må. Det ville vært rart om han ikke ville akseptert et lønnskutt. Dette er en forhandlingskrig. Kristoff har levert gode resultater i Katusha, men spørsmålet er om laget kan videreutvikle ham slik at han kommer ut av den lille dumpen han er i nå. Nå er det rett og slett en kamp om millionene, for han tjener jo ganske mange millioner kroner i året. Jeg vil tro han må ned en del millioner i lønn, sier Kaggestad.

Astana virker å være nærmest signering av nordmannen, men også Quick-Step og UAE Emirates er blant lagene som er nevnt. Der kan han trolig få en høyere lønn enn Katushas opprinnelige tilbud.

– Det kan være lag som ser at han er en god spurter som ikke har det akkurat nå. De kan være villige til å gi en høy lønn og regne med at Kristoff dukker opp på et høyere nivå neste år, sier Kaggestad.

– Kan få en brukbar kontrakt
Chris Froome valgte å skrive under på en ny kontrakt før Touren. Briten mener det både er fordeler og ulemper med det.

– Hvis Kristoff hadde vunnet tre eller fire etapper ville markedsverdien hans definitivt økt ganske mye. Om han krasjer ut av rittet i morgen ville det vært et stort slag og gjort det vanskelig. Noen ganger lønner det seg å vente, noen ganger ikke. Det er bare slik sporten er, sier Froome til TV 2.

Kaggestad mener Kristoff foreløpig ser ut til å tape pokerspillet om lønnsbetingelsene i kontrakten.

– Det er noen ryttere som synes sikkerhet er det beste. Det skjønner jeg godt. Kristoff trodde nok det ville komme en skikkelig triumf i Tour de France, og det kan fortsatt skje. Men Kristoff har valgt sin måte å spille dette pokerspillet på. Det er mange ryttere som er i samme situasjon, som Marcel Kittel. Jeg tipper hans markedsverdi har steget en del. Skal man gå for sikkerhet må man signere kontrakt før Tour de France. Når Kristoff nå ikke har lykkes vil lønnsnivået synke ytterligere, tror TV 2-eksperten.

SKUFFET: Alexander Kristoff ristet på hodet i målområdet.
SKUFFET: Alexander Kristoff ristet på hodet i målområdet. Foto: Øyvind Brattegard

Dag Otto Lauritzen tror også Kristoff må belage seg på lønnskutt.

– Hvis man er etterpåklok ser man at det blir vanskelig for Kristoff å få en seier. Han har gjort det bra i klassikerne, og jeg tror han kan få en brukbar kontrakt. Men det hadde nok vært deilig å være ferdig med det før Tour de France. Man skal ha guts og stor tro på seg selv for å gå inn i Tour de France uten å signere en kontrakt. Om han sykler hele Tour de France uten å vinne styrker ikke det Kristoff hva gjelder pris. Per i dag må han nok gå ned en del millioner i lønn, sier Lauritzen.

– Tror du Kristoff irriterer seg over at han må ned i lønn?

– Som idrettsmann har jeg sagt at det viktigste er å gjøre det så godt man kan. Da kommer pengene av seg selv. Om man fokuserer for mye på penger og det blir drivkraften, tror jeg det til syvende og sist biter deg i halen. For Kristoff er det viktig å holde motet oppe, for det virker som han har mindre og mindre tro på seg selv for hver etappe. At han går inn i bussen uten å snakke med pressen er et tegn på at han er frustrert og at noe er galt, sier Lauritzen.

Kristoff valgte seinere å uttale seg til Katushas hjemmeside.

– Med fire kilometer igjen ble vi stengt inne. De andre kjørte forbi oss i 50 km/t mens vi bare kjørte i 10 km/t. Vi måtte starte på nytt og beveget oss fremover, men vi klarte aldri å komme oss til fronten igjen. Jeg er veldig skuffet, sier han.