NYTT HELIKOPTER: Politidirektoratet har gjort avtale med Leonardo helicopters om leveranse av tre splitter nye helikoptre.
NYTT HELIKOPTER: Politidirektoratet har gjort avtale med Leonardo helicopters om leveranse av tre splitter nye helikoptre. Foto: Leonardo helicopters

Dette blir politiets nye våpen mot terror og kriminalitet

Helikopter-typen som skal erstatte de gamle politihelikoptrene skal øke politiets beredskap mot terror og annen alvorlig kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i en pressemelding fra Politidirektoratet (POD) det går frem at helikoptertypen som skal erstatte de utslitte helikoptrene politiet har per nå, er av typen AugustaWestland med betegnelsen AW169

Koster 670 millioner

Ifølge POD kan de nye helikoptrene frakte 6 personer i tillegg til besetningen og de skal ha betydelig større rekkevidde enn dagens politihelikopter.

I første omgang er det inngått avtale med Leonardo helicopters om kjøp av tre politihelikopter.

Selve helikoptrene koster rundt 313 millioner. Totalt sett, inkludert drift og vedlikehold i ti år, er kontrakten med leverandøren beregnet til å koste 670 millioner kroner.

Helikopter-kontrakten ble lagt ut på anbud, og den andre tilbyderen som var med i finalerunden, var Airbus Helicopters med modellen H145T2.

– Best-før-datoen er passert

Som TV 2 tidligere har fortalt, slår de gamle helikoptrene sprekker når de flyr, og de var overmodne for å bli pensjonert.

– Vi er litt i den samme fasen som før terrorhendelsen hvor vi faktisk opplever at vi forvitrer, sa leder for nasjonale bistandsressurser ved Oslo politidistrikt, Ole Vidar Dahl til TV 2 i desember i fjor.

Tragedien på Utøya demonstrerte hvor dårlig det sto til med helikopterberedskapen. Etter 22. juli 2011 har flere rapporter slått fast at beredskapen må styrkes.

Mange funksjoner

Politidirektoratet ba i fjor om tre nye helikoptre, og har nå altså fått ønsket oppfylt.

De nye helikoptrene har to motorer og er ifølge POD godt egnet til å fungere som politihelikoptre.

De skal brukes til søk, observasjon, spaning og transport av personell. Det kan også benyttes som ildstøtteplattform for skarpskyttere, og blir bygget slik at de lett kan omkonfigurerers til de ulike rollene det skal ha, skriver POD i pressemeldingen.

Politiet snek seg inn på to øst-europeere som gjorde alt de kunne for å gjemme seg

Politidirektoratet vil ikke kommentere de nye helikoptrene ytterligere før kontrakten etter planen signeres i august.

Helikoptrene skal ha base på politiets nye nasjonale beredskapssenteret på Taraldrud i Ski.

Senteret skal blant annet brukes til trening for innsats mot terror. Etter det TV2 erfarer vil senteret koste opp mot tre milliarder kroner. Det skal være operativt fra 2020-2021.