HVAR: Den populære ferieøya Hvar ligger like utenfor kysten av Kroatia. Øya er særlig populær for unge, festglade briter.
HVAR: Den populære ferieøya Hvar ligger like utenfor kysten av Kroatia. Øya er særlig populær for unge, festglade briter. Foto: Sheila Norman-culp/AP

Populær ferieøy innfører strenge klesregler:

500 euro i bot for å gå uten skjorte

De lokale myndighetene er lei av unge, lettkledde turister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferieøya Hvar, som ligger like utenfor den kroatiske kystlinja, tiltrekker seg mange norske turister hvert eneste år.

De siste årene har Kroatia seilt opp som en feriefavoritt for mange nordmenn, og mange nyter godt av landets varme klima.

Men nå er lokale myndigheter lei av det de mener er upassende oppførsel fra besøkende turister. Denne sommeren har de derfor innført strenge regler for bekledning og oppførsel på Hvar, som er en populær party-øy for særlig unge briter.

Bergen

søndag 17. januar

-4°
5.4 mm
7-16 m/s

Påbudt med skjorte

Ifølge den kroatiske tv-kanalen N1 straffes turister nå med høye bøter om de går i bar overkropp (500 euro) eller i badetøy (600 euro) i byen. For kvinner er det heller ikke tillatt å gå med kun en bikinitopp som overdel.

Offentlig drikking, spising og soving i parker og lignende kan straffes med bøter opptil 700 euro.

Ved inngangen til byen henger et skilt som advarer turister om boten de kan vente seg om de bryter reglene. Ifølge The Guardian fikk øyas ordfører trykket opp plakatene i helgen.

«Spar pengene dine og nyt Hvar», står det.

– De spyr og tisser

De nye reglene kommer som en reaksjon på mangeårig frustrasjon fra flere av øyas lokalbefolkning.

– De spyr i byen, tisser på ethvert gatehjørne, går rundt uten t-skjorter, krabber rundt bevisstløse, uttalte ordfører Rikardo Novak i juni.

Han sa også at unge turister er velkomne, men at de må lære å oppføre seg. Ordføreren er ikke redd for at turister nå vil unngå Hvar på grunn av de strenge reglene.

– Vi er en by med tradisjon for turisme i 150 år. Noen regler må eksistere. Dette er ikke bare et problem for Hvar, men også andre steder i Kroatia, sier han.