Ekstremvarme i Syden: – En dødelig situasjon

Norsk lege advarer mot å ta for lett på ekstremvarmen. Dette er rådene hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sør-Europa er rammet av ekstrem varme, med over 45 grader enkelte steder.

– Det er de områdene som ligger lengst sør, altså inn mot Middelhavet, som vil få veldig høye temperaturer, sier værpresentatør i StormGeo, Maiken Sørdal Fosen.

I dag slår hetebølgen til for fullt, med skyhøye temperaturer i flere land. Enkelte steder i Spania er det meldt opp mot 44 grader.

Sentralt og sør i Italia og på Sardinia vil det bli temperaturer opp mot 40 grader, som er 7-8 grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen for perioden.

Dyr må spyles

I dyrehagen i Beograd er det så varmt at selv flodhestene trenger påfyll av kaldt vann. Tropiske fugler må spyles med hageslange.

– Vi sørger for å gi dyrene nok væske. De har også muligheten til å søke ly i skyggen. Det er blant annet noen trær de kan legge seg under, sier dyrepasser Jozef Ezvedj.

Mange norske turister er på vei ned til de varmeste områdene disse dager. Gunnar Opsahl er en av dem som skal reise fra Gardermoen til Spania.

– Vi har hørt noe snakk om at det skal bli veldig varmt. Det gikk rykter om at det skulle komme en hetebølge, sier Opsahl.

Drikk riktig

Lege Kjell Vaage driver legekontor i Norge og på Gran Canaria. Han sier temperaturene kan være dødelige, og advarer turister mot ekstremheten.

– Over 42 grader er en dødelig situasjon. Når man kommer ned til et område hvor du ikke er akklimatisert, må du ta hensyn. Du må drikke godt med væske hele dagen, opptil fem liter, sier Vaage.

Ifølge legen er det ikke bare viktig å få i seg drikke, men man må også få i seg riktig drikke.

– Både kaffe, te, cola og ikke minst alkohol er vanndrivende, så da gjør du situasjonen enda verre. Hold deg unna alkohol i denne varmen, oppfordrer legen.