MORO, MEN FARLIG: Droner for fotografering har blitt veldig populært på privatmarkedet, men må brukes med varsomhet. ILLUSTRASJONFOTO: Heiko Junge/NTB scanpix.
MORO, MEN FARLIG: Droner for fotografering har blitt veldig populært på privatmarkedet, men må brukes med varsomhet. ILLUSTRASJONFOTO: Heiko Junge/NTB scanpix.

Nestenulykke med drone:

– Helikopteret kunne gått rett i bakken

Politiet frykter det kan skje alvorlige ulykker knyttet til uvettig bruk av droner. Tirsdag kunne det gått riktig galt ved en helikopterbase i Harstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Droner har de siste par årene blitt veldig populært blant privatpersoner, men de innebærer også en fare for omgivelsene.

Tirsdag meldte politiet i Troms at en drone ble observert over et helikopter ved helikopterbasen på Stangnes sør for Harstad.

– Piloten i helikopteret så ikke dronen, og han ble varslet av personell på bakken som så det, forteller operasjonsleder Kåre Munkvold i Troms politidistrikt til TV 2.

Personen som fløy dronen risikerer nå et rettslig etterspill for flyvingen. Dronen er beslaglagt, og politiets jurister skal nå vurdere om det kommer straffereaksjoner.

– Tidsspørsmål før det skjer ulykker

Operasjonslederen sier det kunne blitt svært farlig dersom dronen hadde kommet i kontakt med helikopteret.

– Skadeomfanget kunne godt blitt at helikopteret gikk i bakken om man var uheldige nok, mener Munkvold.

Mannen som kjørte dronen troppet selv opp hos politiet i Harstad.

– Han har erkjent at dronen kom ubehagelig nær helikopteret, sier Munkvold, som mener det er viktig at alle som kjører droner følger de regler som finnes for bruken.

Som TV 2 skrev i desember i fjor, har dronesalget tatt av i Norge. Elektronikkjedene har opplevd en stor økning siden de ubemannede farkostene kom for salg i 2013.

(Luftfartstilsynet har utarbeidet regler og retningslinjer for privatbruk av droner - les mer på siden dronelek.no)

Farlig moro

En drone kan være et morsomt leketøy, men også svært farlig uttalte Luftfarttilsynet da.

– Dersom en drone treffer et luftfartøy i luften, kan dette føre til stor skade. Vi ser svært alvorlig på slik flyging, sa seksjonssjef i luftfarttilsynet Thomas Hytten til TV 2.

Også operasjonslederen i Troms frykter det kan gå virkelig galt.

– Dette er et problem på landsbasis, og jeg tror det bare er et tidsspørsmål før det skjer ulykker. Hadde dronen truffet helikopteret i fart, kan man bare forestille seg hvordan den totale hastigheten og energien som ville blitt avsatt hadde virket, sier operasjonslederen.

– Følg reglene

Tirsdag sendte Vest politidistrikt ut en pressemelding der det advares mot farene ved uvettig dronekjøring.

– Spesielt nå sommerstid med mange uteaktiviteter, det være seg store arrangementer, opphold i egen hage, på stranden eller lignende, kan det være fristende for mange dronebrukere å filme nettopp slike hendelser. Men det er et regelverk knyttet til bruk av drone, og vi oppfordrer folk til å følge disse, sier Gustav Landro, stabssjef og fungerende leder for Felles enhet for operative tjenester ved Vest politidistrikt.

Vest politidistrikt har det siste året registrert 14 hendelser som kan være brudd på Luftfartstilsynets regler for dronebruk, heter det i pressemeldingen.

Det skilles i reglene mellom flere ulike typer droner.

For detaljerte regler og råd, les mer om droneflyving hos Luftfartstilsynet.

(PS. Dersom formålet med flygingen utelukkende er rekreasjon, sport eller konkurranse anses dette som modellflyging. Les mer om modellfly her. )