SUKSESS I HAUGESUND: Christian Gytkjær dunket inn mål etter mål for FKH i 2013 til 2015. Her fra oppgjøret mot Lillestrøm i 2014. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
SUKSESS I HAUGESUND: Christian Gytkjær dunket inn mål etter mål for FKH i 2013 til 2015. Her fra oppgjøret mot Lillestrøm i 2014. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det blir spesielt

Christian Gytkjær herjet for FK Haugesund i tre sesonger. Nå vil han sende sin bror og sine gamle lagkamerater ut av Europaligaen.

Christian Gytkjær (27) signerte nylig for Lech Poznan. Torsdag kan han få sin debut, og det mot sin lillebror og sine gamle lagkamerater i FK Haugesund.

Dansken bekrefter til TV 2 at han er spilleberettiget foran torsdagens Europaliga-oppgjør på Haugesund Stadion.

– Om jeg skal starte eller bli byttet inn, vet jeg ikke. Men det er klart det blir spesielt. Jeg spilte mot dem to ganger i fjor, men nå blir det en ny dimensjon med broren min som gjør det ekstra spesielt. Vi har aldri spilt mot hverandre tidligere i en offisiell kamp, sier Christian Gytkjær til TV 2.

Hans 24 år gamle lillebror Frederik Gytkjær har vært inn og ut av FKH-laget denne våren, men står med tre scoringer på elleve kamper.

– Blir det noen skitne triks?

– Vi har aldri hatt en sånn konkurranse mellom hverandre, vi ønsker hverandre bare det beste. Så det tror jeg ikke at det blir, sier dansken som ble toppscorer i Eliteserien for Rosenborg i 2016.

I den første kvalifiseringsrunden vant polakkene 7-0 sammenlagt mot makedonske Pelister. Haugesund vant med samme sifre mot nordirske Coleraine.

– Jeg kommer til å feire
Gytkjær, som scoret 36 ligamål i løpet av sine tre sesonger i FKH, legger også til at han vil juble, dersom han skulle score i sin retur til Haugesund.

– Jeg kommer til å feire. Det blir for klisjé å la være. Jeg elsker å score mål, og vil gjøre det uansett hvem det er mot. Det er Lech som betaler lønnen min. Jeg tror tilskuerne til FKH kommer til å juble imot meg om Haugesund scorer, for å si det sånn. Jeg hadde det veldig fint der, men sånn er det i fotball, sier 27-åringen.

– Hvordan blir det om du sender FKH ut av Europa?

– Sånn er det med profesjonell fotball, det er ikke så mye å gjøre med det. Vi må vinne uansett. Det blir selvfølgelig spesielt å komme tilbake, men jeg vil vinne. Det er en viktig kamp for Lech Poznan som har ambisjoner.

Kaosopphold i Tyskland
Etter en svært vellykket sesong i Rosenborg ble dansken solgt til 2. Bundesliga-klubben 1860 München. Ifølge Ekstrabladet var overgangssummen på omtrent 20 millioner kroner. Angriperen scoret i debuten, men oppholdet i Tyskland ble ingen suksess. Det ble kun to scoringer på 15 kamper, og i tillegg rykket klubben ned til tredje nivå, etter et høydramatisk kvaliktap mot Jahn Regensburg.

Bluss ble kastet ut på banen, og også seterygger og andre gjenstander ble kastet i retning spillerne. Dommeren måtte stoppe kampen ved flere anledninger, men det haglet forsatt gjenstander på banen i sluttminuttene.

– Det ble voldsomt. Men det var en så stor skuffelse for supporterne, jeg skjønner at de reagerte kraftig. Jeg synes det er trist at det ble sånn. Det er mye følelser i fotball, og da blir det også sterke reaksjoner.

– Ble du redd?

– Jeg ble heldigvis sittende i garderoben ettersom jeg ble byttet ut, og jeg holdt meg til å se slutten på TV.

– Den siste tiden i München var veldig rotete. Det var selvfølgelig en stor skuffelse for klubben og byen at det gikk som det gikk. Skaden hadde på en måte skjedd før jeg kom, det hadde vært mye bråk tidligere også. Livet mitt går videre, men det er veldig kjipt for en så tradisjonsrik klubb at det gikk slik, sier dansken.

Lagkamerat med gammel RBK-kjenning
Etter nedrykket ble Gytkjær løst fra kontrakten. Dermed slapp Lech Poznan å betale en overgangssum for måltyven. Den polske klubben, som ble nummer tre i serien i forrige sesong, har også den tidligere RBK-spilleren Nicki Bille Nielsen i stallen.

– Det er deilig å ha både han og Lasse Nielsen her. Det er helt supert for meg i starten å ha noen å snakke med og få hjelp til å komme inn i diverse ting.

Klubben har også nordmannen Muhamed Keita på lønningslisten, men vingen har de siste sesongene vært utlånt til Strømsgodset, Stabæk og nylig Vålerenga. I tillegg spiller også svenske Nicklas Bärkroth i klubben.

Gytkjær har fått et svært godt inntrykk av sin nye klubb.

– Det er en veldig positiv overraskelse! Jeg har aldri vært i Polen før. Det er en superfin klubb med gode mennesker. Det virker som det blir bra styrt her, i sterk kontrast til det jeg kom fra i München. Byen her er veldig koselig, og jeg har fått meg en kjæreste som også liker byen. Det er viktig for meg at hun trives her, at det er litt å drive med for henne.