KAN VÆRE FERDIG I FDJ: Odd Christian Eiking nærmer seg en exit fra det franske laget FDJ, men flere lag fra syklingens øverste nivå er interesserte i 22-åringen fra Askøy.
KAN VÆRE FERDIG I FDJ: Odd Christian Eiking nærmer seg en exit fra det franske laget FDJ, men flere lag fra syklingens øverste nivå er interesserte i 22-åringen fra Askøy. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Nordmann trolig ferdig i fransk profflag etter sesongen

– Det kan hende at noen på laget synes at jeg har tatt litt for stor plass, sier Odd Christian Eiking.

Etter det TV 2 erfarer er Odd Christian Eiking (22) trolig ferdig i FDJ etter to sesonger i det franske World Tour-laget. Askøyværingen er for øyeblikket i forhandlinger om fremtiden og bekrefter overfor TV 2 at flere lag er interesserte i ham.

– Jeg håper at jeg klarer å komme til en enighet innen noen uker. Det er ikke bare FDJ som er aktuelt. Det ser ut som jeg har flere muligheter, sier en hemmelighetsfull Eiking til TV 2.

Går ikke ned et nivå
22-åringen trener for øyeblikket på Mallorca mens agenten Joona Lauka er på plass i Tour de France der det jobbes for å sikre fornyet kontrakt eller ny arbeidsgiver. Med flere interessenter på World Tour-nivå, sykkelsportens øverste, er det uaktuelt for Eiking å ta et steg ned.

– For meg er det kun aktuelt å bli værende på samme nivået, sier Eiking.

I FDJ-leiren er budskapet også at det fremdeles ikke er bestemt om Eiking blir værende eller ikke. Fred Grappé er trener i det franske laget og skryter av vestlendingen og omtaler ham som en syklist med mange gode kvaliteter, selv om han mener Eiking har hatt vansker med å tilpasse seg lagets modell.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg vet at at det ikke er lett. Kanskje er det måten vi jobber og sykler på som ikke passer ham. Det er ikke alltid lett for ham. Noen ganger går det bra, andre ganger er det litt vanskeligere, sier Grappé til TV 2.

– Kanskje tatt for mye plass
Selv innrømmer Eiking at det har vært en tøff overgang fra sikre rammer i det norske kontinental-laget Joker der han var den store stjernen til det franske storlaget FDJ med blant andre Thibaut Pinot og Arnaud Démare i stallen.

– Det har ikke bare vært en dans på roser. Det er litt spesielt og annerledes med franskmenn. Mentaliteten og modellen er annerledes, så det har vært litt vanskeligheter på veien. Men sånn er det for mange, sier Eiking.

– På hvilken måte har det vært annerledes?

– Det er jo franskpreget miljø. Det kan hende at noen på laget synes at jeg har tatt litt for stor plass.

En av utfordringene i det franske laget har vært Eikings treningshverdag. FDJ ønsker å styre rytterne sine så mye som mulig for å gi best mulig oppfølging. Grappé mener at den skandinaviske treningsmåten Eiking er vant til, har skapt problemer.

– Jeg har en god dialog om trening, men jeg liker å styre treningshverdagen min litt selv. Så det er ikke alt de sier som jeg har 100 prosent lyst til å gjøre, men jeg er knyttet til laget når det gjelder trening. Jeg loggfører hver eneste økt, så de vet hva jeg holder på med, sier 22-åringen fra Askøy utenfor Bergen.

Første proffseier
Eiking er klar på at han har det bra i FDJ og er takknemlig for at laget gir ham sjanser. I mai i år tok Eiking sin aller første proffseier da han triumferte i endagsrittet Boucles de l'Aulne.

– Jeg har kommet mer inn i det. Jeg har tatt steg, i alle fall i den siste delen av våren. Jeg håper å fortsette i god stim i FDJ eller i et annet lag, sier Eiking.

Nå venter Eiking på hva forhandlingene med FDJ og de andre interessentene fører til. Frem til situasjonen blir avklart er Eiking uten de store rittplanene i de kommende ukene og månedene.

Hoelgaard blir trolig værende
Samtidig som Eiking virker å være på vei bort fra FDJ, ser det ut til at lagets andre nordmann, Daniel Hoelgaard, blir værende.

– Når det angår Daniel, tror jeg det er ganske tydelig. Det ser ut til å gå mot en fornying. Men man må også spørre rytterne. Det kan være ulike oppfatninger fra vår og deres side, men det ser ut til å gå i den retningen, sier Grappé.