Bildet til høyre viser en blomsterkasse hvor plasten smeltet, og flammene spredte seg til gulvet. Det hvite er pulver fra pulverapparatet som brannen ble slukket med.
Bildet til høyre viser en blomsterkasse hvor plasten smeltet, og flammene spredte seg til gulvet. Det hvite er pulver fra pulverapparatet som brannen ble slukket med. Foto: TV 2

advarer mot skummel sigarettstumping:

– Folk tenker ikke at de gjør noe som er farlig

Brannvesenet advarer mot å stumpe røyken i blomsterkasser på terrassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Problemet er at folk ikke vet at det kan være farlig. Flere branner starter på denne måten, sier informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun til TV 2.

Folk som stumper sigaretten sin i jorden i blomsterkasser er et problem, fordi det er langt mer brannfarlig enn de fleste er klar over. Bare i juni hadde brannvesenet i Oslo seks utrykninger til brann på terrasse.

– Brann i blomsterkasser er noe vi opplever hver sommer, og egentlig hele året. Det kan ta fyr og utvikle seg til en større brann, og det er absolutt noe folk må være oppmerksomme på, sier Hovtun.

TERRASSEBRANN: Dette kan bli konsekvensen av å stumpe sigaretten i blomsterkassa. Bildet er fra en terrassebrann på Fornebu. Foto: Oslo brann- og redningsetat
TERRASSEBRANN: Dette kan bli konsekvensen av å stumpe sigaretten i blomsterkassa. Bildet er fra en terrassebrann på Fornebu. Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Folk tror ikke det skal brenne hos dem

Under slike branner lukter det svidd og røyk, men man finner kanskje ikke brannen umiddelbart. Selve ulmebrannen som oppstår i blomsterkassen er gjerne ikke så alvorlig, men tar brannen tak i en tørr busk eller blir tatt av vinden, kan det bli mer alvorlig.

– Det er mange ulike brennbare materialer på en terrasse, for eksempel rekkverk og utemøbler. Man skal ikke ta lett på det, sier Hovtun.

Informasjonssjefen tror ikke nordmenn er klar over hvor ofte det egentlig brenner rundt omkring. I fjor var det over 400 branner i bygninger i Oslo.

FARLIG: Brannmenn står over en blomsterkasse hvor det har brent. Foto: Oslo brann- og redningsetat
FARLIG: Brannmenn står over en blomsterkasse hvor det har brent. Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Det brenner hos minst én av oss hver dag. Hadde folk visst dette ville de vært mer forsiktige. Hver dag møter vi folk som sier de aldri trodde det skulle brenne hos dem, men så gjør det nettopp det.

Sjekk røykvarslerne

Noe av det som er ekstra skummelt med brann i blomsterkasser er at man gjerne ikke er tilstede idet flammene blusser opp. Kanskje har man tatt seg en røyk mot slutten av dagen, og flammene kommer mens man sover.

– Det er kjempeviktig at man har røykvarslere som fungerer. Begynner det å brenne på terrassen, vil røykvarslerne oppdage brannen før det blir fare. Mange overlever takket være røykvarslere, sier Hovtun.