Kronprinsesse Victoria åpner opp om spiseforstyrrelser

I kveldens dokumentar i forbindelse med sin 40-årsdag, avslører kronprinsessen at hun reiste til USA for å få hjelp med sykdommen.

Fredag 14. juli fyller Kronprinsesse Victoria - den kommende dronningen i Sverige, 40 år.

I den forbindelse sender TV 2 en dokumentar gjort av svensk TV4 om Kronprinsessen i to deler hvor seerne får et innblikk i hennes liv.

Anoreksi

I dokumentaren forteller hun om sin ungdomstid hvor hun led av anoreksi. Hun avslører at hun reiste til USA for å få behandling for sykdommen, da hun var hardest rammet. Hjelpen hun fikk var svært viktig for henne.

Hun lærte å sette ord på sine følelser og sette grenser. Hun forteller at behandlingen i USA var til stor hjelp, men at spiseforstyrrelser er noe som aldri helt forsvinner.

– I USA fikk jeg noe som var kjempeviktig for meg og det var profesjonell hjelp. Jeg lærte meg å sette ord på følelser og sette grenser. Ikke pushe meg selv for mye, noe jeg hadde en tendens til å gjøre, sier Kronprinsesse Victoria i dokumentaren.

TYNN: Kronprinsesse Victoria i forbindelse med et besøk av den Østerrikes president i Stockholm, september, 1997. Foto: Scanpix
TYNN: Kronprinsesse Victoria i forbindelse med et besøk av den Østerrikes president i Stockholm, september, 1997. Foto: Scanpix

I 2004 åpnet hun opp om sykdomsforløpet. I 1997 da hun var på et studieopphold i Frankrike forsøkte svensk presse å få en kommentar fra Det svenske slottet fordi hun var så tynn. Til slutt kom det ut en offisiell uttalelse fra Slottet.

– Min sykdom skyldes personlige problemer og beror på en stor indre konflikt. Men på en måte er jeg glad for at jeg fikk sykdommen såpass tidlig, at jeg kunne komme gjennom krisen. Når jeg hører om andre med spiseforstyrrelser vet jeg hva de går gjennom, sa hun til Aftonbladet.

Et ærlig intervju

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland gleder seg til å se dokumentaren i kveld i anledning hennes 40-årsdag på fredag.

– Jeg har vel aldri hørt og sett den svenske tronfølgeren snakke så åpenhjertig om sitt liv, både om sin dysleksi og spiseforstyrrelsene på 90-tallet, men også om sin kjærlighet til Daniel og barna, og sin jobb for Sverige. Dette er programmer jeg anbefaler på det varmeste – og som får oss til å forstå hvorfor Victoria er den svenske kongefamiliens desidert mest populære medlem, asvlutter Kjell Arne Totland.

Første episode av dokumentaren Kronprinsesse Victoria 40 år vises på TV 2 i kveld kl. 20. Del to av dokumentaren sendes mandag 17. juli kl. 20.