Stockholm: Sveriges hovedstad fikk seg en støkk da en krisealarm gikk av søndag kveld.
Stockholm: Sveriges hovedstad fikk seg en støkk da en krisealarm gikk av søndag kveld. Foto: Flickr / Edward Stojakovic

Krisealarm utløst i hele Stockholm

En alarm som varsler om alvorlige hendelser ble utløst i Stockholm søndag kveld på grunn av en teknisk feil. Faren over-signalet kom aldri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et VMA-signal, populært kalt «Hesa Fredrik», kunne søndag kveld høres over hele Stockholm. VMA står for «Viktig Melding til Allmennheten», og skal varsle folket om alvorlige hendelser.

Heldigvis var det ikke en alvorlig hendelse som gjorde at alarmen gikk av, men derimot en teknisk feil, skriver Dagens Nyheter.

Det kom aldri noe faren over-signal, etter at alarmen først var utløst.

– Veldig mye har gått feil. Faren over skal blåses etter en feilaktig alarm, sier ansvarlig for det svenske landstingets kriseberedskap, Iréne Svenonius til avisen.

Starter utredning

Svenske myndigheter opplyser at en driftsfeil var det som utløste alarmen. Det er Stockholms brannvesen sammen med selskapet SOS alarm som opererer alarmen.

– Vi skal selvfølgelig utrede dette, det er jo en alvorlig situasjon når det skjer, sier pressesjef i SOS Alarm, Linda Bengtsson.

Det tok elleve minutter fra alarmen begynte, til Kriseinformasjon opplyste om at det var falsk alarm. Kriseberedskaps-ansvarlig Iréne Svenonius fikk først beskjed om hendelsen flere timer senere.