STJERNEMØTE: Øyvind Alseth (t.h.) møtte tidligere Milan- og Real Madrid-spiller Kaká på Orlando City forrige uke.
STJERNEMØTE: Øyvind Alseth (t.h.) møtte tidligere Milan- og Real Madrid-spiller Kaká på Orlando City forrige uke. Foto: Kim Klement

– Vil ikke bare bli omtalt som han ukjente nordmannen i MLS

På få måneder har Øyvind Alseth (22) gått fra jobb i DNB og spill i Byåsen til dueller med Milan-legenden Kaká i MLS.

I mars fikk Øyvind Alseth (22) kontrakt med Major League Soccer-klubben Toronto. Planene om jobb i DNB og andredivisjonsspill i Byåsen ble raskt satt til side for proffspill i Nord-Amerika.

I juli har han endelig fått sine to første kamper i den amerikanske proffligaen.

– Det har vært veldig spesielt. Det var veldig stort å få debuten og å prøve seg i MLS mot de spillerne og de navnene som er der, sier Alseth til TV 2 Sporten.

Etter å ha debutert i 1-3-tapet for Dallas, fikk han en ny sjanse fra start på høyrebacken mot Orlando City og tidligere Milan- og Real Madrid-spiller Kaká, kåret til verdens beste spiller i 2007.

– Jeg visste at Kaká spilte på venstrekanten og jeg på høyrebacken, så det var stort å se bort på ham før avspark. Det var en stor opplevelse, men jeg måtte gjøre ting på samme måte som vanlig. Selvfølgelig skal man ha respekt, men man kan ikke tenke så mye annerledes enn ellers. Jeg føler det gikk ganske greit, selv om det alltids var noen situasjoner jeg kunne gjort det bedre, sier Alseth.

PRESENTERT: I mars ble Øyvind Alseth klar for Toronto. Foto: TorontoFC
PRESENTERT: I mars ble Øyvind Alseth klar for Toronto. Foto: TorontoFC

Alseth og Toronto vant 3-1 mot Kaká og Orlando City.

Lagkamerat med store stjerner
Det er imidlertid ikke bare profilerte motspillere den norske 22-åringen møter, for han har lagkameratene Jozy Altidore, Sebastian Giovinco og Michael Bradley, som alle har spilt store mesterskap og vært i klubber i de beste ligaene i Europa.

– Er det noen som stikker seg frem på trening?

– Det er naturlig å si de tre. Når du ser teknikken, balansen og ballkontrollen til Giovinco er det lett å la seg imponere, mens Michael Bradley er en fantastisk ledertype. Han har hatt en fantastisk karriere og binder laget sammen ved å stå frem som et godt eksempel. Han er sannsynligvis vår viktigste spiller, for han får ting til å skje og motiverer folk, sier Alseth.

22-åringen mener MLS har et ufortjent dårlig rykte.

– Det er et sted man forbinder med gamle spillere som kommer når karrieren er på hell, men de største spillerne er ikke gamle. Det var rimelig stort å komme inn i garderoben i pre-season og se alle spillerne, også de som er kjent fra MLS, for jeg har naturligvis fulgt med mens jeg har bodd her, sier Alseth, som spilte collegefotball for Syracuse University i New York i fire år mens han studerte finans.

Men Alseth tar tar ikke av og regner seg ikke som et fullverdig medlem av førstelagets kamptropp ennå.

– Jeg fikk noen gode tilbakemeldinger etter Orlando-kampen, men når folk returnerer fra skade og landslagsopphold er det ingen garanti. Jeg skal vise meg frem i kamp og trening, så jeg gir trenerne litt hodebry, sier Alseth.

– Det er i hvert fall artig å få vist seg frem litt, og jeg håper ikke å bli omtalt som bare han ukjente nordmannen i MLS, fortsetter han.

Hadde gitt opp MLS-draft
Kontrakten med Toronto løper ut etter sesongen. Noe lenger tenker han ikke.

– Jeg stortrives i Toronto og har klart å spille meg inn på laget, så nå vil jeg fortsatt være med å kjempe om en startplass hver uke. Å få spilletid har gitt meg mersmak. Jeg håper å ha vist nok til å få flere sjanser.

Alseth spilte juniorfotball i Rosenborg, men følte han sto for langt fra A-stallen og var innom barndomsklubben Byåsen før han dro til USA. Selv om han alltid har drømt om proffspill, hadde han nesten gitt opp for få måneder siden.

– Jeg trodde egentlig ikke det ble noe mer, så jeg dro hjem til Norge i januar og var der en drøy måned. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde blitt draftet av Toronto og reiste dit for pre-season. Det gikk såpass bra at jeg fikk kontrakt. Siden har jeg vært litt opp og ned mellom første- og andrelag, men det var veldig artig endelig å få sjansen nå, forteller Øyvind Alseth.

– Hvorfor trodde du ikke på å bli draftet?

– Jeg hadde et håp, men det var ikke så mye som tydet på det. Jeg hørte ikke så mye fra agenten eller noen andre, så jeg regnet med at sjansen ikke kom. I etterkant har agenten sagt at det var litt snakk om Toronto, men at han ikke visste om det var hold i det, så jeg hadde ikke fått vite det, sier Alseth.

Forsvarsspilleren mener det er allsidigheten som har vært med å sikre MLS-spill. I Toronto har han spilte både høyreback, midtstopper og på midtbanen.

– De spiller også 3-5-2, som vi gjorde i Syracuse. Det er heller ikke veldig god dekning på høyrebacken, forklarer Alseth, som kjemper om en ny sjanse fra start mot New York Red Bulls neste uke.

Alseth får også ros på Twitter fra fansen for innsatsen i sine to første kamper: