politiet ble frikjent – klager til riksadvokaten

Mens hun lå hjemme og sov, ble ektemannen skutt og drept av politiet

VENNESLA (TV 2): I november ble en familiefar skutt og drept av politiet i Kristiansand. Enken føler seg sveket av ektemannen – og av politiet. Hun mener de kunne prøvd andre metoder før de drepte han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har snart gått åtte måneder siden en 35 år gammel familiefar ble skutt og drept av politiet på Gartnerløkka i Kristiansand.

Lørdag 26. november i fjor hadde den nå avdøde mannen og kona besøk av venner i boligen deres hjemme i Vennesla. De hadde nettopp flyttet inn i huset.

– Det var en veldig hyggelig sammenkomst, minnes enken.

Når TV 2 møter henne, sitter vi rundt det samme bordet som gjestene gjorde.

Kvinnen, som har flere mindreårige barn med den avdøde 35-åringen, ønsker å fortelle sin historie etter den fatale november-natten i fjor.

Ble sint og dro

Sent om kvelden forlot gjestene huset. Like før kvinnen og 35-åringen skulle legge seg, oppsto det hun beskriver som en bagatellmessig uenighet.

– Han ble sint. Etter hvert gikk han ut og satte seg i bilen. Jeg trodde at han skulle kjøre seg en tur, tenke seg om og komme tilbake igjen, sier hun.

Han var beruset da han satte kursen fra Vennesla mot Kristiansand. Med seg hadde han et våpen.

Klokken 04.36 fikk politiet i Agder den første meldingen. En vegarbeider fortalte at han var nær ved å bli påkjørt av familiefaren. Ifølge dokumenter fra Spesialenheten for politisaker, viste 35-åringen frem et våpen. Han sa at «noe grusomt vil skje» før han kjørte videre.

«Våpen, våpen!»

Politiet rykket ut med tre patruljer som fikk i oppdrag å lokalisere og stoppe føreren av bilen.

Ved en bensinstasjon på Krossen i Kristiansand ble han forsøkt stanset av politiet, men i stedet kjørte han inn på stasjonen. Der gikk 35-åringen ut av bilen med våpenet i hendene.

Mens patruljen ropte «Våpen, våpen!» på sambandet, satte familiefaren seg ned på kne, inntok skytestillingen og siktet mot politiet. De involverte politibetjentene har i avhør beskrevet dette som «fryktelig ubehagelig». På dette tidspunktet hadde ikke betjentene på seg hjelm eller tungvest.

Patruljen rygget bakover for å komme seg unna. Politibilen traff en kant, noe som gjorde at bilens passasjerside ble vendt mot mannen som satt i skytestilling.

Traff politibilen

Da politiet kjørte fra stedet, smalt det i bilens høyreside. Den ble truffet av mannens hagleskudd på passasjersiden, men ingen av fragmentene gikk gjennom karosseriet. Skuddet ble trolig avfyrt fra cirka 75 meters hold, viser Kripos' beregninger. Det ble funnet 116 anslag av hagl på bilen.

Politiets krimteknikere på Gartnerløkka om morgenen 27. november.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Politiets krimteknikere på Gartnerløkka om morgenen 27. november.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

«Skudd avfyrt, skudd avfyrt!», meldte politiet på sambandet klokken 04.53.

Den ene betjenten forsøkte å gjøre seg så liten som mulig da han satt i bilen. Politimannen fryktet for livet sitt, forklarte han i avhør med Spesialenheten.

35-åringen kjørte deretter fra Krossen i stor hastighet. De tre politipatruljene som deltok i aksjonen fikk beskjed fra operasjonssentralen om at bilen skulle stanses «på en tilgjengelig måte».

De involverte tjenestemennene har forklart at de fryktet at mannen ville forsøke å skade eller drepe dem eller andre personer som kunne befinne seg i nærheten.

– Lurt i en felle

Politiet tok på seg tungt verneutstyr før de fortsatte jakten. På et tidspunkt kom 35-åringen kjørende forbi en politipatrulje, men patruljen ønsket ikke å skyte mens bilen var i bevegelse. I stedet fulgte de etter mannen.

På dette tidspunkt skal operasjonsleder ha gitt instruksjon om å stanse ham «med alle midler».

Ved Gartnerløkka i Kristiansand mistet politiet 35-åringen av syne. Plutselig så de at han hadde kjørt inn i Vesterveien. Da de nærmet seg, oppdaget patruljen at han satt utenfor bilen i skytestilling, slik han hadde gjort på Krossen kort tid tidligere.

Politiet opplevde at de hadde kjørt inn i en felle. De ga gass og kom seg i dekning bak noen busker ved en rundkjøring på Gartnerløkka.

Fryktet å dø

Den ene politimannen gikk ut av bilen for å konfrontere 35-åringen, mens den andre kom like etter. Den ene betjenten har forklart at han fryktet for sitt eget liv og at han ikke ønsket å gå frem og møte situasjonen.

Dette bildet er tatt kort tid etter at familiefaren ble fraktet til sykehus.
Dette bildet er tatt kort tid etter at familiefaren ble fraktet til sykehus. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

Han holdt tjenestevåpenet, en MP5, hevet da han tittet frem bak buskene.

På bakgrunn av det som hadde skjedd tidligere og fordi mannen hadde stoppet, var ute av bilen og hadde hagla hos seg, tenkte ikke politibetjenten at han skulle gjøre seg til kjenne. Han tenkte: «Nå er det meg eller han. Jeg må skyte først, hvis ikke blir jeg skutt», har han forklart til Spesialenheten.

Betjenten mente at det ikke var taktisk forsvarlig eller tid til å avfyre et varselskudd, ei heller mente han at det var tid til å skyte et skadebegrensende skudd, for eksempel mot mannens bein.

Løsnet 17 skudd

Med rødpunktsikte løsnet de to politimennene som var på Gartnerløkka totalt 17 skudd mot 35-åringen. Familiefaren skjøt ikke tilbake.

Etterforskningen har avdekket at mannens hagle på dette tidspunktet var defekt fordi et skudd hadde kilt seg. Dette visste ikke politiet der og da.

Han satte seg i bilen sin og kjørte over broen på Gartnerløkka. Da fortsatte politiet å skyte mot bilen bakfra. Samtidig gikk det en sivil person i nærheten, men vedkommende ble ikke skadd.

Betjentene fryktet at 35-åringen skulle kjøre inn til sentrum og skade andre. De var ikke klar over at hagla lå igjen på asfalten da 35-åringen kjørte av gårde.

Livstruende skuddskader

Men han kom ikke langt. Etter noen hundre meter, stanset bilen inntil muren på broen ved Gartnerløkka. Han hadde blitt truffet av ett av de 17 skuddene som ble avfyrt.

Politibetjenter holdt vakt mens åstedsundersøkelsene pågikk. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Politibetjenter holdt vakt mens åstedsundersøkelsene pågikk. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Spesialenheten legger til grunn at betjentene avfyrte skudd i den hensikt å uskadeliggjøre 35-åringen. Derfor mener de at de forsto at et skudd med stor sannsynlighet ville være dødelig.

Da politiet fikk kontroll på ham, var 35-åringen livstruende skadd. Han fikk førstehjelp og ble fraktet til sykehus. Fra vegarbeideren ringte og varslet politiet om mannen til politiet fikk kontroll over situasjonen på Gartnerløkka tok det 19 minutter, viser politiets logg.

Fikk politiet på døra

Mens dramaet pågikk i Kristiansand, lå enken og den ene datteren hjemme og sov i parets bolig. Hun våknet av at politiet sto inne i huset og lyste med lommelykt.

– De hadde tatt seg inn verandadøra som var ulåst. Politimennene fortalte meg at det hadde vært en skuddveksling og at mannen min lå på sykehus med alvorlige skader.

Da politiet dro, ringte enken til sykehuset for å høre hvordan det gikk, men hun fikk ikke svar. Det tok ikke lang tid før politiet kom tilbake – i full fart inn oppkjørselen.

– Da forsto jeg at de ikke hadde gode nyheter. De fortalte meg at han var død.

Familiefaren ble forsøkt operert, men skadene var så omfattende at livet ikke sto til å redde. Klokken 05.21 ankom han sykehuset i Kristiansand – klokken 07.00 ble han erklært død.

Truffet i ryggen

35-åringen ble truffet av streifskudd, men det ene fatale skuddet som traff, gikk inn på høyre side av ryggen. De etterlattes bistandsadvokat, Frode Sulland, legger derfor til grunn at han ble skutt bakfra.

Spesialenheten har i flere måneder etterforsket politibetjentene som var involvert i oppdraget i november i fjor. De har besluttet å henlegge saken fordi «intet straffbart forhold anses bevist». Spesialenheten mener at politiet handlet i nødverge.

Familien har bestemt seg å klage avgjørelsen inn for Riksadvokaten. De opplever at avgjørelsen er feil og urettferdig.

– Det er vanskelig for de pårørende å fatte at det skal være nødvendig å ta liv i denne situasjonen, sier bistandsadvokat Frode Sulland.

Mener politiet kunne ropt

– Hva mener dere at politiet burde ha gjort?

– I situasjonen på Gartnerløkka, der 35-åringen ikke løsnet skudd, burde de ha ropt, skutt varselskudd eller forsøkt å skyte mot andre kroppsdeler enn overkroppen. De hadde en rekke alternativer, sier Sulland.

– Det dødelige skuddet ble avfyrt bakfra mens han var på vei bort. Her mener vi at politiet hadde muligheten til å handle annerledes.

Agder polidistrikt ønsker ikke å kommentere saken før Riksadvokaten har behandlet klagen.

Forsvarer ikke ektemannen

Enken sier til TV 2 at hun skulle ønske at Spesialenheten tok ut tiltale mot politibetjentene som løsnet skuddene mot ektemannen.

– Hvis de tok seg litt bedre tid, og forsøkte andre metoder enn å skyte mot overkroppen, så kunne kan ha vært her i dag, sier hun.

– Hvordan tror du politiet opplevde situasjonen?

– Jeg forstår at det var en stressende situasjon, men jeg mener at de skal være godt nok trent til å håndtere denne typen situasjoner, sier enken.

– Han skjøt mot politiet. Hva tenker du om det han gjorde?

– Jeg forsvarer ikke det han gjorde. Det var veldig galt, sier enken.

Hun forteller at hun i dag, åtte måneder etter den fatale natten i november, ikke fullt ut har forstått hva som har skjedd.

Folk la ned blomster og lys på Gartnerløkka.
Folk la ned blomster og lys på Gartnerløkka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

– Det går veldig opp og ned. Noen dager går fint, mens andre er veldig tunge, forteller hun.

– Han sviktet oss

– Er du sint på han?

– Jeg føler at han sviktet meg. Det gjør meg veldig sint.

– Men samtidig vet jeg at han ikke var seg selv. Vi kjenner ikke den personen som gjorde dette, sier enken.

I flere presseoppslag har det kommet frem at avdøde tidligere er straffedømt, men det er mer enn 10 år siden, forteller hun. De var gift i åtte år, og hun forteller om en veldig snill mann.

– Jeg har aldri sett disse sidene ved ham tidligere. Han er ingen slem person. Han var barnas beste venn, han var omsorgsfull, snill, pliktoppfyllende, positiv, kjærlig og hjelpsom. Det føler jeg ikke at har blitt kommunisert ut, sier hun.

Lørdag ville ektemannen fylt 36 år.

Enken har blant annet tatt vare på klokka som ektemannen brukte natten han ble drept. 
Enken har blant annet tatt vare på klokka som ektemannen brukte natten han ble drept. 

Var overarbeidet

Enken har mange ganger spurt seg om hva som ledet til den fatale kvelden.

– Jeg tror at han var ekstremt overarbeidet. I uke etter uke dro han på jobb i halv seks-tiden og var ofte hjemme sent om kvelden. I helgene hadde han fri, men han klarte aldri å hente seg inn. Jeg tror det hadde noe å si for at det bikket over, sier hun.

Nå forsøker enken og barna å gå videre.

– Hvordan ser du på fremtiden?

– Jeg vet ikke. Vi er nødt til å ta en dag av gangen. En dag vet jeg at vi vil gå bedre, men jeg vet ikke når. Denne hendelsen vil alltid være en stor del av oss uansett.

Verken Agder politidistrikt eller Spesialenheten for politisaker har ønsket å kommentere denne saken.