Ny boligtrend:

Nå er det disse boligene som er mest ettertraktet

På relativt kort tid har boligmarkedet snudd totalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dårlig med oppmøte på visninger for små og sentrale leiligheter for tiden. Markedet for utleiebolig ser derimot ut til å rulle videre med full fart.

– Jeg hadde tre visninger denne uken, og alle ble leid ut på første forsøk, så det har vært veldig bra trykk for å si det sånn, sier eiendomsmeglerfullmektig i Utleiemegleren, Tarjei Innleggen, til TV 2.

På kort tid er boligmarkedet snudd på hodet.

– Vi ser at veldig mange unge som gikk på visninger i fjor, nå ikke har muligheten til det lenger og går nå på samme visning, men da for leie, sier administrerende direktør i EiendomNorge, Christian V. Dreyer, til TV 2.

– Unge må leie
Strengere forskrifter og krav for boliglån tvinger mange unge til å leie i stedet for å oppfylle boligdrømmen.

– Du får ikke lånt mer enn maks fem ganger inntekt, og da er det nok førstegangskjøperne – altså de nyutdannede – som blir begrenset av den nye regelen, og som da må leie i stedet for å eie, sier makroøkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, til TV 2.

Aleksehus Petrila er en av de unge kjøperne som ikke ønsker å kjøpe nå.

– Leiligheten jeg vurderer å kjøpe, eller ønsker å kjøpe i fremtiden, er kanskje litt for dyr for meg nå, sier Petrila til TV 2.

Innleggen i Utleiemegleren tror også flere unge har blitt skremt av boligmarkedet, som i flere år har vært tøft å komme seg inn på.

– Det er noen som kanskje ikke tør kjøpe på grunn av sånn markedet er i dag, og vil heller leie og se an markedet litt, sier han.

Prisene stiger

Mens prisen på leiligheter synker, stiger leien for tilsvarende boliger.

Ifølge Utleiemeglerens statistikk steg leieprisen på ettromsleiligheter kraftig i juni

– Den økningen på 7,5 prosent er mer enn det som er vanlig for en sommermåned, sier Maric.

– Hvis leieprisen går ytterligere opp, så er det selvfølgelig frustrerende for mange førstegangskjøpere som ser at det å kjøpe samme bolig ville gitt en betydelig lavere månedlig kostnad, men de tvinges faktisk da inn i et dyrt leiemarked, sier Dreyer.

– Flere årsaker
I Oslo har bruksboligmarkedet altså gått fra spinnvilt, til relativt rolig på ett år. Norges Eiendomsmeglerforbund forklarte tidligere denne våren utviklingen slik:

– Det henger sammen med flere ting. Kjøperne er mer avventende. Det er flere boliger til salg, og bedre balanse, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving, til TV 2.

Geving forteller at kjøperne har blitt litt mer kresne.

– Markedet er veldig selektivt nå på grunn av utviklingen, og man må smøre seg med tålmodighet som selger nå. Spesielt de som sitter på sentrumsnære leiligheter vil merke at utviklingen har endret seg, sier Geving til TV 2.

– Vil fortsette
Aktiv Eiendomsmegling på Frogner tror det er spesielt to årsaker til at boligkjøpene har hopet seg så opp:

– Noe av dette kan skyldes en kombinasjon av to ting: For det første så er det et etterslep på boliger som ikke er blitt omsatt de siste månedene. I tillegg har man et økende volum av boligsalg på akkurat denne tiden av året, sier daglig leder for Aktiv Eiendomsmegling på Frogner, Martin Omundsen, til TV 2.

Eiendomsmeglerforbundet tror denne markedstrenden vil fortsette:

– Trenden vil fortsette i juni, og de neste månedene fremover. Jeg tror ikke vi får et svakt marked, men det er grunn til å tro at tilbudssiden vil holde seg sterk gjennom 2017, sier Geving.