G20-slutterklæring sukret med Trump-politikk

G20-toppmøtet klarte å samles om en felles slutterklæring.

VANSKELIGE FORHANDLINGER: Både i klimasaken og i spørsmål om handel måtte de andre G20-landene strekke seg langt for å finne kompromisser som president Donald Trump kunne akseptere. Her er Trump i samtale med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. REUTERS/Ludovic Marin/POOL
VANSKELIGE FORHANDLINGER: Både i klimasaken og i spørsmål om handel måtte de andre G20-landene strekke seg langt for å finne kompromisser som president Donald Trump kunne akseptere. Her er Trump i samtale med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. REUTERS/Ludovic Marin/POOL

Slutterklæringen fra toppmøtet ble banket igjennom rundt klokka 15.20 lørdag ettermiddag.

Det var Tysklands statsminister Angela Merkel som var vert for møtet. Hun hadde en svært tung oppgave med å samle alle deltakerne om en felles tekst.

Kompromissvilje var det som skulle til, fastslo hun da hun møtte pressen etter møtet.

– Men vi skal ikke glatte over uenighetene heller. Det er veldig tydelig at det er uenighet, sa Merkel.

Klima og handel

Spesielt innenfor handel og klima har forhandlingene vært vanskelige. Det skyldes først og fremst den brå kursendringen i amerikansk politikk etter at Donald Trump overtok som president.

De øvrige landene måtte strekke seg langt for å få Trump med på laget.

Diplomater har allerede kranglet om slutterklæringen i flere måneder, og de siste dagene har det pågått diskusjoner til langt på kveld og natt mellom landenes topputsendinger.

Lørdag morgen var det kun ett avsnitt som gjensto. Det var et avsnitt der USA la ut om sin energipolitikk, og som inneholdt en kontroversiell henvisning til fossile brensler.

Prisen for enighet

«USA vil bestrebe seg for å samarbeide tett med andre land for å hjelpe dem med å få tilgang til og bruke fossile brensler på en renere og mer effektiv måte», lyder det omstridte avsnittet.

Videre lover USA å fremme fornybare og andre utslippsfrie energikilder.

– Denne formuleringen er prisen vi må betale for å få enighet om en slutterklæring fra G20-toppmøtet, forklarte en EU-tjenestemann anonymt underveis i forhandlingene.

Til slutt ble formuleringen godtatt.

I bytte godtok USA et avsnitt der de øvrige landene på toppmøtet bekrefter at de støtter sterkt opp bak Parisavtalen. USAs president Donald Trump kunngjorde i begynnelsen av juni at han vil trekke USA ut av den globale klimaavtalen.

Spesielt for Frankrikes president Emmanuel Macron skal kompromisset ha vært tungt å svelge. Macron har gjort Parisavtalen til en fanesak.

Mot proteksjonisme

Trump fikk også sette et tydelig preg på slutterklæringens formuleringer om handelspolitikk.

Trumps motto er «Amerika først», med klare løfter om å beskytte amerikanere mot globalisering og frihandel.

På G20-toppmøtet er det likevel enighet om en formulering der landene lover å «fortsette å bekjempe proteksjonisme».

Men lederne tok også inn en formulering om retten til å vedta straffetoll for å forhindre prisdumping – et forbeholdt som ifølge diplomater var helt nødvendig for å få Trump til å godta erklæringen.

Gjesteland

Norge er i utgangspunktet ikke med i G20, som består av EU og 19 av verdens ledende økonomier. Men i år har Solberg hatt en stol ved bordet fordi Tysklands statsminister Angela Merkel inviterte Norge inn som gjesteland i den eksklusive maktklubben.

Solberg fornøyd med å ha fått gjennomslag for noen av sine hjertesaker i slutterklæringen.

– Vi har vært opptatt av de større internasjonale initiativene som vi har jobbet med. Det har vi fått inn i slutterklæringen. Det gjelder blant annet finansiering av utdanning, sier Solberg.