Gabriella (7) ble lam i halve ansiktet og mistet evnen til å lukke det ene øyet.
Gabriella (7) ble lam i halve ansiktet og mistet evnen til å lukke det ene øyet. Foto: Privat

Gabriella (7) ble lam i ansiktet etter flåttbitt

Gabriella (7) fra Skien ble plutselig lam i halve ansiktet, og klarte ikke å lukke det ene øyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tirsdag kveld begynte Gabriella (7) å bli rar i fjeset. Vi tenkte kanskje det skyldtes et myggstikk, siden hun gjerne reagerer mye på det, forteller mamma Janne Løken til TV 2.

Den rare følelsen ble verre utover kvelden, og til slutt var syvåringen helt lam på høyre side av ansiktet.

Det var avisen Varden som først omtalte saken.

Gabriella hadde så sterke lammelser at hun ikke kunne lukke det høyre øyet, og faren ringte legevakten.

– Hun ble hentet med ambulanse og kjørt til sykehuset. Det er skremmende når ungen din plutselig er lam i halve fjeset, og du ikke aner hvorfor, sier mamma Løken.

Intravenøs behandling

Selv taklet Gabriella situasjonen bra, ifølge moren. Det var allikevel litt skummelt å bli hentet av ambulansen.

– Når du blir hentet i ambulanse tenker du gjerne at du er alvorlig syk. Men de var veldig flinke på sykehuset, og beroliget oss alle sammen, sier Løken.

Syvåringen hadde også vondt i hodet. Legene forklarte at lammelsen kunne skyldes to ting, enten Bells syndrom, som også kalles Bells lammelse, eller Borrelia-bakterien, som kan overføres til mennesker ved flåttbitt.

Gabriella (7) på Sykehuset Telemark. Foto: Privat
Gabriella (7) på Sykehuset Telemark. Foto: Privat

Legene tok flere prøver, og det viste seg at det var Borrelia-bakterien som forårsaket lammingen. På sykehuset fikk foreldrene vite at 70 prosent av barn som får borreliose får en slik lammelse, og at det derfor er noe av det første som sjekkes.

– Nå må Gabriella få antibiotika intravenøst hver dag i to uker. Vi har ikke oppdaget at hun har blitt bitt av flått, og hun har heller ikke merket noe selv, sier Løken.

– Følg med på symptomer

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det kun to av 100 flåttbitt som fører til sykdom. Enkelte pasienter plages med kroniske smerter, leddplager, hodepine og konsentrasjonsvansker i mange år etter Borrelia-infeksjon.

Flere dager senere har Gabriella fortsatt lammelser i fjeset.

– Nå har hun det ganske bra, men fjeset er fremdeles lammet. I går kunne hun blunke litt, og det virker som om hun reagerer bra på behandlingen, sier Løken.

Ifølge legene kan det ta opptil noen uker å bli kvitt lammelsene helt. Jo raskere man får behandling, desto mindre sannsynlighet for at Borrelia-smitte gir alvorlige og langvarige konsekvenser. Løken oppfordrer nå andre foreldre om å følge med på om barnet får symptomer,

– Hos mange barn er lammelse første tegn. Ser man noe skjevt i fjeset eller noe annet som er galt må man ringe lege med en gang.

– Vi har alltid sjekket etter flått, men vi kommer nok til å være enda flinkere til det fra nå, sier Løken.