PROFILER: Programleder-profilene Matt LeBlanc og Chris Harris på plass i Norge. TV-teamet har blant annet gjort opptak i Atlanterhavstunnelen. Foto: Topgear/Instagram/Google Streetview
PROFILER: Programleder-profilene Matt LeBlanc og Chris Harris på plass i Norge. TV-teamet har blant annet gjort opptak i Atlanterhavstunnelen. Foto: Topgear/Instagram/Google Streetview

Top Gear tatt i 244 km/t – politiet henlegger saken

Politiet mener det er umulig å fastslå hvem i Top Gear-teamet som kjørte bilen som råkjørte på Atlanterhavsveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BBC-programmet Top Gear var i slutten av juni i Norge for å gjøre opptak.

Onsdag 21. juni ble det gjort fartsmålinger på over 200 kilometer i timen i Atlanterhavstunnelen og på Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal.

En måling viste en hastighet på mellom 170 og 180 ute på veien, og på 244 kilometer i timen inne i tunnelen.

– Vi har hatt et samarbeid med politiet om denne saken, og vi tok kontakt med dem da vi oppdaget målingen, sier Ole Jan Tønnesen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, til TV 2.

Hadde tillatelse

Top Gear-teamet hadde fått tillatelse til å stenge veien i korte tidsrom av gangen, perioder på 12 minutter, og de hadde fått tillatelse til å overstege normal fartsgrense i området.

De kunne kjøre maksimalt opp mot 140 kilometer i timen.

Da målingene ble innrapportert til politiet ble tillatelsen til å bryte fartsgrensen tilbakekalt umiddelbart.

Politiet iverksatte etterforskning, men fredag kan politiinspektør Ove Brudevoll i Kristiansund opplyse at saken er henlagt.

Ukjent bil

Grunnen til at saken er henlagt hos politiet, er at de ikke vet hvilken bil det var som brøt fartsgrensen eller hvem som satt bak rattet.

– Det har ikke latt seg gjøre å bringe klarhet i nøyaktig når veistrekningen var stengt av Top Gear, og om fartsgrensen ble brutt i dette tidsrommet eller ikke. All tilgjengelig informasjon er innhentet i saken, og det er gjort vitneavhør, men saken er henlagt som følge av ukjent gjerningsmann, sier Brudevoll til TV 2.

Selv om Top Gear fikk tillatelsen til å bryte fartsgrensen inndratt, skal de ifølge politiet ha fullført innspillingen i Norge. Innspillingen er nå ferdig, og teamet har reist tilbake til England.

– Saken er nå avsluttet fra vår side. Vi vet at fartsgrensa ble brutt, men ikke hvem som gjorde dette, sier Brudevoll.

Samarbeidet med politiet

Fredag samme uke, i slutten av juni, gjorde Top Gear opptak i Vengedalen i Rauma. Ingen i crewet ville da la seg intervjue av TV 2. De henviste til programmets ledelse i London.

– Det lokale politiet i Nordvest-Norge har tatt kontakt med oss om en påstått trafikkoverseelse som skjedde onsdag ettermiddag i Atlanterhavstunnelen. Da Top Gear filmet på avsperrede deler av veien i området samme ettermiddag, samarbeider vi fullt og helt med politiet i etterforskningen av saken, skrev Philip Fleming, kommunikasjonssjef i BBC Worldwide, i en e-post til TV 2.

Han opplyste også at verken Matt LeBlanc eller Chris Harris, som leder programmet, var på settet eller i området på det aktuelle tidspunktet.

– Verken Matt LeBlanc eller Chris Harris var med produksjonen, eller i området, rundt tidspunktet da den påståtte overtredelsen skjedde, skriver han.

Avlyste i fjor

Også i 2016 hadde Top Gear planlagt innspilling i Norge, blant annet på Atlanterhavsveien og i Trollstigen. Innspillingen ble imidlertid avlyst. Flere medier skrev den gang at innspillingen ble avlyst på grunn av den lokale lensmannens motvilje til å oppheve fartsgrensene.

Det britiske tv-programmet Top Gear har fått stor oppmerksomhet etter at programleder Jeremy Clarkson fikk sparken i 2015, noe som førte til at også medprogramlederne Richard Hammond og James May takket for seg.

I fjor høst ble det klart at den amerikanske skuespilleren Mat LeBlanc hadde signert en avtale som knytter han til tv-serien i to sesonger.

– Jeg er begeistret for at Mat LeBlanc er tilbake i Top Gear. Han er et stort talent, og hans kjærlighet for biler er smittsom, sa BBC Two-redaktør Patrick Holland til BBC den gang.

LeBlanc leder programmet sammen med Chris Harris og Rory Reid.

Top Gear har gått på BBC siden 2002.