NY TEKNOLOGI GIR NYE SVAR:

Nå vet politiet nøyaktig tidspunkt for drapet på Trude Espås

ÅLESUND (TV 2) Her sitter drapsoffer Trude Espås i rød skorte på en stein utenfor sentrum av Geiranger.  21 år etter drapet kan nå politiet for første gang jobbe ut fra et nøyaktig drapstidspunkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tidligere har vi operert med en time pluss minus for når drapet fant sted. Nå vet vi at Trude satt på steinen klokka 1720 og vi vet at hun var borte fra steinen klokka 1726, forteller politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

Bruk av ny teknologi er årsaken til at politiet nå er i stand til å gi et nøyaktig tidspunkt for drapet. Tidligere har siste sikre observasjon av Espås vært klokka 1700.

GEIRANGER :
Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Arkivfoto: NTB scanpix.
GEIRANGER : Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Arkivfoto: NTB scanpix.

– Det er jo et betydelig fotoarkiv i denne saken med mange tusen bilder som er tatt av turistene som var på besøk i Geiranger denne dagen. Det som skjer nå er av vi går gjennom mye av dette på nytt. Bildene er scannet på nytt med ny teknologi, forteller Kåre Skare Lystad som er IKT-ingeniør ved etterforskningsseksjonen på Ålesund politistasjon.

Det er blant annet dette bildet politiet har brukt som utgangspunkt for de nye analysene.

En ny animasjon av farta på ferja ut fra Geiranger har sammen med gjennomgangen av bildene vært viktig med tanke på at drapstidspunktet.

– Det er alltid viktig å kunne fastslå et drapstidspunkt med mulig nøyaktig, sier Skovly til TV 2.

Det nøyaktige drapstidspunktet stemmer også meget god overens med vitneforklaringen til et svensk ektepar som hørte skrik akkurat på det nye tidspunktet politiet har kommet frem til, og som kan ha vært vitne til drapet.

Politiinspektør Yngve Skovly leder etterforskningen av drapet på Trude Espås.
Politiinspektør Yngve Skovly leder etterforskningen av drapet på Trude Espås.

Det nye informasjonen blir viktig for norsk politi å presentere når drapet på Trude Espås blir hovedsak i det populære krimprogrammet «Aktenzeichen XY ungelöst» onsdag kveld. ZDF-programmet har opp mot 5 millioner seere.

– Vi vet det var veldig mange tyske turister i Geiranger drapsdagen. Kanskje noen kan identifisere den tysktalende personen vi har forsøkt å få kontakt med og det kan være noen som sitter på blledmatriale som kan brukes, håper Skovly.

Han skal selv være gjest i det direktesendte programmet.

– Det vi har fått vite så langt er at de har filmatisert et mulig hendelsesforløp. Så blir det spørsmål og svar i studio etterpå etter at den filmen er sett.

– Drapet er snart 21 år gammelt. Har dere fortsatt håp om å oppklare det?

– Vi kan ikke gi opp så lenge det etterforskningskritt som kan foretas. Det foretas jevnlig nye avhør og fortløpende nye analyser av billedmateriellet, sier politiinspektør Yngve Skovly.