Boasson Hagen tapte seieren etter millimeterduell

Marcel Kittel ble dømt foran Edvald Boasson Hagen etter utrolig duell. Det skal ha skilt under fem millimeter (!) på spurterne.

Det så endelig ut til å gå mot norsk seier i Tour de France i Nuits-Saint-Georges. Edvald Boasson Hagen ledet mot mållinjen og så ut til å overraske alle med å ta seieren, men Marcel Kittel kom opp på siden ved mållinjen. Det tok minutter før dommerne maktet å avgjøre hvem som vant årets sjuende etappen.

Se spurten i videovinduet øverst!

– Det er nervepirrende. Jeg håper jeg skal ta ham, men jeg har ingen anelse. Laget gjorde en kjempegod jobb, sa Boasson Hagen til TV 2 mens han ventet på avgjørelsen.

Men så kom den nedslående beskjeden om at dommerne mente Kittel krysset mållinjen først. Med seieren kjørte tyskeren seg inn i grønn trøye.

– Det er ikke bra. Det var så nært. Laget gjorde en kjempegod jobb. Jeg så det var tett. Det var umulig å skille, men jeg hadde jo håpet det skulle gå, sier Boasson Hagen.

Sportsdirektør Roger Hammond i Dimension Data sier til TV 2 at det dreier seg om under fem millimeter forskjell i favør Kittel. Slik vurderte den norske 30-åringen målfotografiet:

– Det er ikke akkurat lett å skille. Det er ikke jeg som er dommeren, men det der er ikke lett, sier Boasson Hagen, mens Kittel sa følgende:

– Det er veldig jevnt. Jeg vet ikke hvor mange millimetere det er, eller om det er mindre enn én millimeter, men det er nok, sa en smørblid Kittel til TV 2.

– Roger Hammond sa det var mindre enn fem millimeter som skilte...

– Wow, etter 215 kilometer og så er det dét som skal skille seier og tap, er enten veldig fint eller veldig skuffende.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad hyllet Boasson Hagen etter etappen.

– Vi så i går at han viste det gamle kicket. Da startet han for tidlig, men det var ikke jeg så opptatt av, for vi så kicket. Nå er han igjen en av de beste spurterne i verden. Vi har ikke sett det siden 2011, sier Kaggestad.

TV 2 viste bildene av spurten til sammenlagtleder Chris Froome.

– Kom igjen, det ser ut som Edvald. Jeg synes Edvald er foran. Det er slik spurting er. Det kan være så jevnt. Det er ikke så ille å tape sånn for Macel Kittel, sier briten smilende.

Den utrolige spurten minner om da Alexander Kristoff tapte spurten mot Peter Sagan til Bern i fjor. Han følte med landsmannen.

– Det er drit. Jeg føler med ham. Det er bittert å være så nært. Det viser at det er mulig å slå Kittel, så det er bare å prøve videre, sier Kristoff, som selv ble stengt inne før oppløpet og tok en ny fjerdeplass.

– Jeg er egentlig fornøyd. Jeg måtte gjøre jobben selv for å komme meg, og jeg føler meg nærmere enn i går, sier Kristoff om egen innsats fredag.

Dimension Datas sportssjef Douglas Ryder trodde Boasson Hagen hadde vunnet etappen.

– Dette viser hvor bra laget vårt er. Det ser ut som han (Kittel) tok det, og det er supertrist. Det ser jo ut som et dødt løp. Vi må respektere avgjørelsen, sier han til TV 2.

Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro), Manuele Mori (UAE), Yohann Gène (Direct Energie) og Dylan van Baarle (Cannondale) gikk rett i brudd, men feltet hadde full kontroll og nektet å gi kvartetten mer tid enn snaut fire minutters forsprang. Med seks kilometer igjen til mål var de kjørt inn.

Se den åttende etappen av Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag fra klokken 11.30.