GRØNN SAMLING: Toppkandidatene Sondre Båtstrand (Bergen), Heidi Opoku (Trondheim), Jan Bojer Vindheim (Trondheim), Harald Nissen (Oslo) og Hanna Marcussen (Oslo). Partiet stiller til valg i 54 kommuner.
GRØNN SAMLING: Toppkandidatene Sondre Båtstrand (Bergen), Heidi Opoku (Trondheim), Jan Bojer Vindheim (Trondheim), Harald Nissen (Oslo) og Hanna Marcussen (Oslo). Partiet stiller til valg i 54 kommuner. Foto: Kjetil Løset/TV 2.

De grønnes historie

De grønne kom på Stortinget i 2013, og ble byrådsparti i Oslo i 2015.

Miljøpartiet De Grønne ble stiftet 29. oktober 1988 som en sammenslutning av lokale partilister.

I 1987 ble partiet valgt inn i bystyret i Halden med fire representanter, i Kristiansand fikk by- og miljøvernlisten hele seks i kommunestyret, bymiljølisten i Fredrikstad fikk fire, mens De Grønne kom inn med et mandat i Akershus fylkesting. I 1991 ble Jan Bojer Vindheim valgt inn i bystyret i Trondheim. I dag er De Grønne en del av den rød-grønne koalisjonen som styrer byen.

Etter 2005 har partiet hatt vekst i antall medlemmer. Flere folkevalgte som tidligere har representert SV, Venstre, KrF og Høyre har meldt seg inn i partiet. Landsmøtet i 2011 var det største i partiets historie med 130 personer.

Ved kommunevalget i 2011 fikk De Grønne sitt nasjonale gjennombrudd, og kom inn i 15 kommunestyrer, fylkestinget i Hordaland og fire bydelsutvalg i Oslo.

Ved kommunevalget i 2011 fikk partiet 2,5 prosents oppslutning i Oslo.

Ved stortingsvalget i 2013 klarte De Grønne for første gang å komme inn på Stortinget med Rasmus Hansson fra Oslo. Partiet fikk en oppslutning på 2,8 prosent på landsbasis.

Ved kommunevalget i 2015 fikk De grønne makt i Oslo, gjennom et byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet og SV, som har en samarbeidsavtale med Rødt. Partiet kom også inn i flere kommunestyrer rundt om i landet.

Våren 2020 valgte partiet Une Aina Bastholm til sin første leder, etter tidligere å ha hatt to nasjonale talspersoner. Arild Hermstad fra Bergen og Kris Rokkan Iversen fra Troms er nestledere.

TALSPERSONER: Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson var nasjonale talspersoner for De Grønne.
TALSPERSONER: Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson var nasjonale talspersoner for De Grønne. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix