Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøpartiet De Grønne ble stiftet 29. oktober 1988 som en sammenslutning av lokale partilister.

Partiet har ingen leder, men to nasjonale talspersoner, Une Aina Bastholm og Arild Hermstad.

I 1987 ble partiet valgt inn i bystyret i Halden med fire representanter, i Kristiansand fikk by- og miljøvernlisten hele seks i kommunestyret, bymiljølisten i Fredrikstad fikk fire, mens De Grønne kom inn med et mandat i Akershus fylkesting. I 1991 ble Jan Bojer Vindheim valgt inn i bystyret i Trondheim. I dag er De Grønne en del av den rød-grønne koalisjonen som styrer byen.

Etter 2005 har partiet hatt vekst i antall medlemmer. Flere folkevalgte som tidligere har representert SV, Venstre, KrF og Høyre har meldt seg inn i partiet. Landsmøtet i 2011 var det største i partiets historie med 130 personer.

Ved kommunevalget i 2011 fikk De Grønne sitt nasjonale gjennombrudd, og kom inn i 15 kommunestyrer, fylkestinget i Hordaland og fire bydelsutvalg i Oslo.

Ved kommunevalget i 2011 fikk partiet 2,5 prosents oppslutning i Oslo.

Ved stortingsvalget i 2013 klarte De Grønne for første gang å komme inn på Stortinget med Rasmus Hansson fra Oslo. Partiet fikk en oppslutning på 2,8 prosent på landsbasis.

Ved kommunevalget i 2015 fikk De grønne makt i Oslo, gjennom et byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet og SV, som har en samarbeidsavtale med Rødt. Partiet kom også inn i flere kommunestyrer rundt om i landet.

TALSPERSONER: Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson var nasjonale talspersoner for De Grønne.
TALSPERSONER: Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson var nasjonale talspersoner for De Grønne. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix